Produkty

Rodzaje ostrzałek – przegląd dostępnych możliwości

Rodzaje ostrzałek – przegląd dostępnych możliwości

Każdy nóż ma to do siebie, że z biegiem czasu ulega stępieniu – bez względu na to, jak uważnie będziemy z niego korzystać. Na szczęście istnieje szybki i prosty sposób na przywrócenie mu dawnej ostrości – wystarczy tylko zastosować ostrzałkę do noży. Zobaczmy, z jakimi rodzajami spotkamy się na rynku i jak wybrać właściwy!

ostrzałkaPodstawowe rodzaje ostrzałek do noży

Przyglądając się asortymentowi dostępnych ostrzałek noży, z łatwością zauważymy, jak wiele jest ich rodzajów. Poniżej prezentujemy krótki przegląd tych najczęściej spotykanych:

- ostrzałki kompaktowe – niewielkie akcesoria, najczęściej o składanej formie, dzięki czemu nie zajmują dużo miejsca. Najczęściej szlifują stal pod kątem 17° - dlatego też zaleca się stosowanie ich przy ostrzeniu noży kuchennych, dla których taki szlif jest odpowiedni;

- ostrzałki typu dog bone – swoim wyglądem przypominają kość – jest to prosty pręt z końcami zabezpieczonymi gumowymi nakładkami – stąd ich nazwa. Używając ich, możemy ostrzyć noże pod dowolnym kątem, w zależności od konkretnego ostrza;

- ostrzałki typu pręt – najprostsze rozwiązanie składające się z pręta oraz wygodnej rączki. Co ważne, można z nich korzystać przy ostrzeniu dość długich noży i to pod dowolnym kątem. Są dość kruche, dlatego też lepiej zostawić je do użytku domowego – mogą nie sprawdzić się w warsztacie;

ostrzałka- bloki kamienne – wykonane z naturalnego lub syntetycznego kamienia o zróżnicowanej gradacji. Jak sama nazwa wskazuje, przypominają foremny blok w kształcie prostopadłościanu. Podczas ostrzenia warto zwilżyć je wodą lub specjalnym olejem, by ułatwić tarcie i spowolnić zużycie ostrzałki;

- ostrzałki diamentowe – nadają się do ostrzenia bardzo zniszczonych, wyszczerbionych noży – wszystko dzięki wykończeniu agresywnym, diamentowym nasypem. Pamiętajmy o tym, by po każdym użyciu je umyć – opiłki stali zapychają bowiem jej pory;

- ostrzałki typu V – składają się z płaskiej podstawy z dwoma prętami do ostrzenia umieszczonymi w taki sposób, że tworzą literę V. Wystarczy jedynie prowadzić ostrze prostopadle do podstawy, a zostanie zaostrzone – bez pilnowania kąta szlifowania;

- systemy ostrzące – zaawansowany zestaw składający się z prowadnicy oraz kompletu ostrzałek o różnej gradacji. Warto po niego sięgnąć, jeśli posiadamy różne noże i zależy nam na tym, by każdy z nich był ostrzony zgodnie ze swoją indywidualną budową – dzięki temu będą nam służyć przez dłuższy czas;

- ostrzałki elektryczne – zasilane prądem, niewielkie urządzenia, które samoczynnie szlifują ostrze pod określonym kątem – musimy je tylko powoli przesuwać po wyznaczonej linii.

Ostrzałka Magnusson Jaką ostrzałkę wybrać?

Podstawowe kryterium wyboru ostrzałki do noża dotyczy materiału jej wykonania – powinien być trwalszy niż ten, z którego wytworzono ostrze. W przypadku ceramiki będzie to diament, przy stali o podwyższonej twardości sprawdzi się natomiast ceramika lub kamień.

Istotna jest także długość ostrzałki. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że część robocza akcesorium powinna być zawsze o 2-5 cm dłuższa niż samo ostrze – tylko wtedy spełni swoją funkcję. Pamiętajmy, że wybierając zbyt krótkie narzędzie, nie tylko niedokładnie wyszlifujemy nóż, lecz wręcz możemy się skaleczyć w trakcie pracy.

Porada eksperta

Proces ostrzenia noża warto zawsze zakończyć aplikacją pasty polerskiej i wyszlifowaniem powierzchni skórzanym pasem. Dzięki temu krawędź tnąca zyska nie tylko ostrość, ale również połysk.

Na koniec upewnijmy się też, że ostrzałka do noża posiada odpowiednią gradację. Akcesoria o ziarnistości od 150 do 280 są najbardziej uniwersalne i nadają się w zasadzie do każdego noża – to od nich powinniśmy zawsze zaczynać pracę. Im wyższa ziarnistość, tym poważniejsze wyszczerbienia nią usuniemy.

Koniecznie zobaczmy też, czym naostrzyć stępiony łańcuch od pilarki – przeczytamy o tym w tym artykule!

Doradca Dział Narzędzia

Dział Narzędzia

Powiązane artykuły

Ostrzenie sekatora – jak to zrobić?

Ostrzenie sekatora – jak to zrobić?
Jeśli zauważyliśmy, że nasz sekator zamiast czysto przecinać gałęzie, miażdży je, najprawdopodobniej jego ostrza uległy stępieniu. Czy można je naostr...
Czytaj więcej

Do czego wykorzystać kamień szlifierski?

Do czego wykorzystać kamień szlifierski?
Kamienie szlifierskie to akcesoria, które stosowane są w połączeniu z rozmaitymi urządzeniami wykorzystywanymi w warsztatach. Można je łączyć z...
Czytaj więcej

Wykuwanie noży – hobby ekstremalne

Wykuwanie noży – hobby ekstremalne
Jeśli poszukujemy naprawdę wymagającego i niełatwego zajęcia, które jednak da nam dużą satysfakcję, warto zwrócić uwagę na kowalstwo. Najlepiej zacząć...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Rodzaje ostrzałek – przegląd dostępnych możliwości