Urządzamy kuchnię – co warto wiedzieć podczas wyboru materiałów wykończeniowych?

Aranżacja kuchni wymaga zastosowania szczególnych materiałów wykończeniowych. Duże wymagania jakościowe mają materiały na podłogę, ale również farby do malowania ścian. Mocne powinny być meble oraz blaty. Jakie materiały będą spełniać potrzebne kryteria? Informacje o nich umieścimy w artykule.

kuchniakuchniakuchniakuchnia

Do przeprowadzenia sprawnego remontu kuchni nie wystarczy dobry pomysł. Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich materiałów. Ważną kwestią będzie tutaj nie tylko kolorystyka, ale również wymagania dotyczące pielęgnacji oraz wytrzymałość podłoża na wilgoć, wysoką temperaturę, a także częste szorowanie.

Jakie materiały na:

Ścianę?

Najczęstszym materiałem pokryciowym naszych ścian kuchennych jest farba. Zmywalna oraz trwała powłoka będzie się pięknie komponowała z meblami w podobnej kolorystyce, ale również z drewnianą podłogą. O wyborze właściwie j farby należy jednak wiedzieć coś więcej.

Farby do kuchni różnią się od tradycyjnych produktów do malowania pomieszczeń wewnętrznych. Powinny mieć strukturę preparatów wodoodpornych i zmywalnych. Z oferty produktów do malowania powierzchni ściennych wybierajmy akrylowe oraz ceramiczne, które mają wysoką klasę wytrzymałości. Można je szorować bez obawy o zmianę ich koloru.

Ciekawym zamiennikiem farby oraz tapety może być tynk dekoracyjny, który pozwala uzyskać strukturalną powierzchnię. Nie jest ona jednak tożsama z szybko powstającymi zabrudzeniami. Aby kurz i brud nie wnikały pomiędzy szczeliny, wystarczy taką powierzchnię pokryć środkiem uszczelniającym. Nieco skomplikowane może okazać się samo nałożenie tynku cienkowarstwowego. Podłoże pod taki materiał powinno być przede wszystkim idealnie równe i oczyszczone z wszelkich zabrudzeń.

A może płytki ceramiczne? Ten materiał jest przede wszystkim bardzo łatwy w pielęgnacji. Powierzchnię płytek wystarczy co jakiś czas przetrzeć odpowiednim środkiem oraz papierowym ręcznikiem. Płytki są również odporne na wysoką temperaturę i co ważne – na wodę. Ułożone na ścianie pomiędzy szafkami stojącymi oraz wiszącymi zabezpieczą tę strefę w kuchni, która jest szczególnie mocno narażona na zabrudzenia oraz plamy powstające na skutek działania wody i tłuszczu.

Płytki ceramiczne mają jeszcze jedną zaletę. Ze względu na szeroką ofertę tego typu produktów można je bardzo łatwo dopasować do zastosowanego w wykończeniu wnętrz stylu. Płytki mozaikowe będą idealnym wykończeniem kuchni egzotycznych, odzwierciedlających styl marokański. Duże pyty wielkoformatowe są ostatnio często stosowane w kuchniach nowoczesnych. Ich charakterystyczną cechą jest prawie niewidoczna linia łączeń – fug.

Jednym z produktów służących do wykończenia ściany będzie także tapeta. Pamiętajmy jednak, aby wybierać produkty winylowe lub wykonane z włókna szklanego. Powinny być one zdecydowanie grubsze od tradycyjnej tapety papierowej, odporne na wilgoć i łatwe do utrzymania w czystości.

Ścianę możemy także pokryć nietypowym materiałem. Do takich należą: blacha, szkło czy cegła. Dekoracyjne i zaskakujące bywają również fototapety. Cegła jest szczególnie polecana przy aranżacji kuchni otwartych. Pozwala bowiem zachować w części kuchennej salonowy klimat. Wnętrza są zdecydowanie bardziej spójne w odbiorze. Blacha to materiał o niezwykłych właściwościach wytrzymałościowych. Jest także łatwa do utrzymania w czystości. Blacha oraz szkło tworzą przestrzeń, która odbija światło dzienne, przez co wnętrze wydaje się optycznie większe.

kuchniakuchniakuchniakuchnia

Podłogę?

Kuchenną posadzkę możemy wykonać z pomocą paneli, kamienia czy płytek. Jeśli zdecydujemy się na podłogę kamienną, to kierujmy swój wybór w stronę granitu, marmuru, kwarcytu. Im produkt będzie mniej nasiąkliwy, tym lepiej. Kamienne materiały podłogowe powinny mieć również podwyższoną odporność na ścieranie i działanie czynników chemicznych.

Panele to dobra opcja, ale wyłącznie w zakresie wykończenia tej części kuchni, do której nie dostaje się wilgoć. To dlatego strefę znajdującą się bezpośrednio przy szafkach najczęściej wykańcza się płytkami, by zabezpieczyć miejsca najintensywniej użytkowane i narażone na zabrudzenia.

Jeśli zdecydujemy się na podłogę z drewna, najlepiej wybrać deski z surowca litego. Niemniej jednak każdy rodzaj drewnianej podłogi trzeba będzie zabezpieczyć środkiem do uszczelnienia krawędzi. Wówczas mamy pewność, że pomiędzy szczeliny nie dostanie się woda. Spośród dostępnych gatunków drewna możemy wybrać dąb, buk, jawor oraz kempas czy merbau (gatunki egzotyczne).

Rozwiązaniem alternatywnym będzie zastosowanie w całym pomieszczeniu kuchennym terakoty. Układa się ją szybko i dość sprawnie, a czyszczenie nie wymaga zastosowania szczególnej siły. Płytki mogą mieć różnorodną kolorystykę. Ze względu na to łatwo dopasujemy je do poszczególnych pomieszczeń.

3. Blaty?

Blat kuchenny to element wykończenia dolnych mebli kuchennych. W zależności od dobranych rozmiarów blatu, ale także materiału wykończeniowego, tworzymy mniej lub bardziej funkcjonalną strefę do przygotowywania posiłków oraz eksponowania akcesoriów. Najbardziej wytrzymały będzie blat kamienny z granitu, bazaltu, trawertynu czy marmuru. Granitowe blaty są odporne na zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne, bazaltowe nie odbarwiają się, a marmurowe wyglądają bardzo luksusowo.

Blaty laminowane stosowane w kuchniach powinny mieć w swoim składzie żywice termoutwardzalne. Są produktami stosunkowo trwałymi, a ich powierzchnia w zależności od rodzaju może być matowa, półmatowa, jednokolorowa bądź z połyskiem. Przy blatach laminowanych należy zwrócić szczególną uwagę na solidne zabezpieczeni linii łączeń pomiędzy poszczególnymi płytami.

Blaty mogą mieć także postać drewnianą. Im twardsze drewno użyte do wykonania produktu, tym, jest on odporniejszy na zarysowania oraz uderzenia. Niestety wymaga przeprowadzania systematycznych prac konserwacyjnych, przez co może sprawiać trudności podczas użytkowania. Blat drewniany nigdy nie będzie też odporny na wysoką temperaturę w takim samym stopniu, jak produkt z kamienia.

kuchniakuchniakuchniakuchnia

Meble i fronty

Szczególnie odporne na uszkodzenia oraz trudne warunki panujące w kuchennym pomieszczeniu powinny być korpusy mebli. Ważne z punktu dekoracyjnego będą natomiast fronty.

Okazałe i także bardzo wytrzymałe będą fronty drewniane wykonane np. z drewna sosnowego, olchowego czy brzozowego. Drewno może być dodatkowo lakierowane lub woskowane, a w zależności od zastosowanych zabiegów będzie bardziej lub mniej odporne na uszkodzenia oraz powstawanie plam i wybrzuszeń.

Fronty z płyty laminowanej to produkty trwałe i przede wszystkim odporne na działanie wysokich temperatur. Ze względu na takie właściwości bywają stosowane także w zabudowie piekarnika.

Jeśli fronty są wykonywane z płyty MDF, to bardzo często są także oklejane specjalną folią PVC. Zabezpieczona ich powierzchnię przed wilgocią, a dodatkowo jest też łatwa do utrzymania w czystości.

W nowoczesnych kuchniach wykonuje się także meble z frontami szklanymi. Ten ostatni materiał wyjątkowo dobrze reaguje na różne czynniki zewnętrzne.