Przejdź do głównej treści
Castorama
Inspiracje i porady
Gazetki, katalogi, okazje
GazetkaGazetki, katalogi, okazje
Koszyk

Zlew wpuszczany czy nakładany?

Odpowiedni montaż zlewozmywaka to nie tylko kwestia jego późniejszego użytkowania, liczy się również walor estetyczny. Mamy dwa sposoby montażu zlewu: albo poprzez nałożenie go na blacie kuchennym, albo poprzez wpuszczenie go w blat. Który rodzaj wybrać? Zlewozmywaki mogą być jedno- lub dwukomorowe, z ociekaczem lub bez. Wykonane mogą być np. z nierdzewnej stali emaliowanej, a za jedne z najmocniejszych zlewozmywaków uważa wykonane z ceramiki. Ich powierzchnia nie rysuje się, a podczas czyszczenia nie wymagają przeprowadzania specjalnych zabiegów. Drugie w kolejności, bardzo mocne zlewozmywaki, są wykonane z granitu. Są nie tylko wytrzymałe na uderzenia, ale również na wysoką temperaturę oraz substancje pochodzące z produktów spożywczych.

zlewozmywakzlewozmywakzlewozmywakzlewozmywak

Spis treści:

Pierwszy rodzaj zlewu

 Nakładany na szafkę kuchenną, montujemy w wyciętym otworze opierając go na szafce. Ten sposób montażu jest zalecany szczególnie ze względu na łatwość wykonania. Jeśli zależy nam, by tego rodzaju zlew był szczelny, pamiętajmy o tym, by szczelinę znajdująca się na styku szafki i zlewozmywaka uszczelnić za pomocą listwy uszczelniającej. Zwróćmy także uwagę na tylną krawędź zlewozmywaka. Powinna być delikatnie wygięta, wówczas woda nie przecieknie na dół.

zlewozmywakzlewozmywakzlewozmywakzlewozmywak

Drugi rodzaj zlewu

 Wpuszczany w blat, montuje się od dołu szafki. W rezultacie blat jest nieco szerszy od krawędzi zlewu. Montaż wygląda następująco: wycinamy otwór w blacie na podstawie szablonu, który dostarczył nam producent. Następnie miejsca styku uszczelniamy silikonem lub uszczelką – te najczęściej są dołączone do zestawu. Ten rodzaj zlewu polecany jest głównie dlatego, że jest dużo bardziej korzystny w aspekcie późniejszego utrzymania go w czystości, szczególnie na powierzchni blatu. Przede wszystkim nie musimy się martwić o to, że okruchy powstałe podczas przygotowania potraw dostaną się pod uszczelki wokół krawędzi zlewu.

Data publikacji: 28.05.2024

Data aktualizacji: 25.06.2024

Data aktualizacji: 17.08.2024