icon
03.03 - niedziela niehandlowa. Kupuj na castorama.pl
icon
03.03 - niedziela niehandlowa. Kupuj na castorama.pl

Hodowla roślin mięsożernych w domu

Rośliny mięsożerne należą do trudnych w uprawie. Pomimo tego możemy podjąć się ich hodowli w warunkach domowych i jeśli tylko zapewnimy im warunki, jakich wymagają, będziemy mogli podziwiać własną doniczkową plantację tych oryginalnych roślin.

Hodowla roślin mięsożernych w domu

Wśród roślin owadożernych znajduje się około 600 rożnych, niespokrewnionych ze sobą gatunków. Jedyną ich cechą wspólną jest wykształcenie pułapek służących zdobywaniu pokarmu – chwytaniu go i przytrzymywaniu. Przystosowanie wynika z ubogiego w składniki odżywcze (głównie w azot i fosfor) środowiska, w jakim przyszło im żyć. Drugą przyczyną wykształcenia takiego mechanizmu są delikatne korzenie roślin owadożernych, które nie są w stanie pobierać z gleby potrzebnych składników.

Rośliny mięsożerne, jak sama nazwa wskazuje, odżywiają się mięsem – w największej części schwytanymi owadami, ale także mięczakami, pajęczakami, stawonogami czy nawet niewielkimi gryzoniami, żabami i jaszczurkami. To właśnie w wyniku rozkładu tych organizmów zaopatrują się w potrzebne składniki odżywcze. W warunkach domowych jednak taki pokarm jest rzadkością.

Hodowla w doniczce

Jeśli chcemy hodować rośliny owadożerne w domu, powinniśmy spełnić kilka warunków, dzięki czemu dorodnie się rozwiną. Rośliny te wymagają kwaśnego podłoża o pH w granicach 3,5-5. Głównym jego składnikiem powinien być torf, który możemy wzbogacić także gruboziarnistym piaskiem, mchem czy zmieloną korą. Możemy wykorzystać także ziemię do storczyków.

Należy zadbać także o odpowiednią ilość wody – rośliny te preferują glebę wilgotną, jednak woda nie powinna w niej zalegać. Ważna jest także jej jakość – do podlewania używajmy tylko wody miękkiej (np. przegotowanej, odstanej wody z kranu, destylowanej albo demineralizowanej). Kamień zawarty w twardej cieczy będzie powodował wykwity białych plam na roślinie. Warto także ustawić doniczki na podstawce wypełnionej wodą, co skutecznie wpłynie na podwyższenie wilgotności powietrza w miejscu hodowania rośliny – taki sposób podlewania jest zalecany dla muchołówki i kapturnicy.

Roślin mięsożernych nienależny także nawozić. Może to doprowadzić do spalenia systemu korzeniowego i zwiędnięcia nadziemnej części roślin. Lepszym wyjściem będzie okresowe podkarmienie ich owadami.

Hodowla roślin mięsożernych w domu

Doniczki z roślinami mięsożernymi najlepiej ustawić na stanowisku jasnym, jednak o rozproszonym świetle, np. na parapetach po wschodniej i zachodniej stronie domu. Niektóre gatunki (jak rosiczka i kapturnica) mogą natomiast stać w pełnym słońcu, np. na parapetach o wystawie południowej.

Rośliny te nie będą wymagały przesadzania, dopóki korzenie nie zaczną wydostawać się z doniczki, a podłoże nie stanie się twarde i zbite.

Gatunki roślin owadożernych

Do najpopularniejszych roślin owadożernych, które możemy hodować w warunkach domowych, należą rosiczki, dzbaneczniki, kapturnice i muchołówki.

Rosiczki posiadają włoski chwytne, które służą do chwytania, trawienia ofiary oraz wchłaniania składników pokarmowych. Muchołówki polują za pomocą dwóch zamykających się klapek, a dzbaneczniki i kapturnice zwabiają owady swoim zapachem, by następnie usidlić je wewnątrz swych dzbanków.

Wśród roślin mięsożernych, które nadają się do uprawy doniczkowej znajdziemy też tłustosze, heliamfory i pływacze. Większość roślin tego typu ma podobne upodobania i wymagania co do warunków, warto jednak dowiedzieć się więcej o wybranym przez nas gatunku, by móc w pełni podziwiać jego odpowiedni rozwój.