Jak wybrać zmiękczacz do wody?

Chcąc poprawić jakość wody w domu, warto zastosować zmiękczacz do wody. Te jednak różnią się wielkością oraz właściwościami – o czym pamiętać podczas ich wyboru?

Jak wybrać zmiękczacz do wody

Aby zmiękczyć wodę, należy ją odmineralizować – usunąć z niej część metali oraz wapń i magnez, które są najczęstszą przyczyną powstawania osadów kamiennych. Aby całkowicie pozbyć się minerałów wpływających na twardość wody można zastosować destylację, jednak ze względu na wysokie koszty, jest to metoda stosowana dość rzadko, raczej w dużych przedsiębiorstwach. Znana jest także technika nanokrystalizacji, ale nie może być ona stosowana w przypadku wody o dużym stężeniu żelaza.

Bardziej efektywne są metody chemiczne, polegające na wytrąceniu osadów i zamianie jonów magnezowych oraz wapniowych na jony sodu. Najczęściej osiągane jest to poprzez przepływ wody przez wysokiej jakości żywicę jonowymienną. Aby zachować wydajność urządzenia, raz na jakiś czas należy regularnie uzupełniać filtr, dodając tabletki lub proszek solny. Jednak tylko dobre jakościowo urządzenia pozwalają zachować optymalny poziom zmiękczenia wody – w przypadku słabej jakości zmiękczaczy może wystąpić nadmiar jonów wapnia i magnezu oraz sodu. W przypadku, gdy związki wapnia i magnezu przekraczają zalecany poziom, może osadzać się kamień, który niszczy sprzęty. Nadmiar sodu w wodzie może mieć natomiast niekorzystny wpływ na organizm człowieka.

Wybierając zmiękczacz, warto kierować się jego wydajnością i rozmiarem – jeśli zależy nam na miejscowym zastosowaniu – możemy wybrać kompaktowe zmiękczacze lub filtry montowane w konkretnym miejscu – przy ujściu wody w kuchni czy łazience. Te jednak nie ochronią całej instalacji i nie zapobiegną powstawaniu kamienia kotłowego czy kamiennych zatorów w rurach.

Aby zapewnić kompleksową ochronę całej instalacji, stosowane są zazwyczaj nieco większe, zmiękczacze mocowane są przy głównym miejscu doprowadzenia wody – przez co dostarczają miękką wodę zarówno do urządzeń grzewczych, jak i do kranów. Różnią się one wielkością i stopniem automatyzacji – wiele z nich posiada intuicyjny, automatyczny programator.

Jak wybrać zmiękczacz do wody

Wybierając je, warto dobrać ich wydajność do zapotrzebowania – mniejsze, kompaktowe urządzenia, które można zmieścić w szafce kuchennej, sprawdzą się w przypadku niewielkich rodzin, gdzie zużycie wody jest stosunkowo niewielkie. Przy większym zużyciu, warto wybrać urządzenia bardziej wydajne np. bezobsługowy zmiękczacz Blyss Auzance 24. Tego typu urządzenia mogą ponadto zapewnić optymalne zużycie soli i wody do regeneracji, co pozwoli zmiękczyć wodę nawet w dużych gospodarstwach domowych. Dzięki żywicy jonowymiennej, jony magnezu i wapnia zastają zamienione na jony sodu, przez co zmniejszymy ryzyko powstania kamienia. Takie zmiękczacze automatycznie regenerują żywicę woda i solą, a zebrany kamień jest odprowadzony do kanalizacji.

Wybierając urządzenie, warto zwrócić uwagę na to, do jak dużych gospodarstw domowych jest przeznaczone – często podawana jest przybliżona liczba osób przy średniej twardości wody (np. Blyss Auzance 12L nadaje się do gospodarstw, gdzie jest do 3 osób, a wersja 24 L do takich, gdzie jest nawet 6 domowników). Istotna jest także objętość żywicy jonowymiennej, która przekłada się na wydajność urządzenia. Warto sprawdzić także szacowane zużycie soli regeneracyjnej i wody.