Filtr z odwróconą osmozą – co warto o nim wiedzieć?

Nie ulega wątpliwości, że picie wody prosto z kranu nie jest najlepszym pomysłem. To właśnie dlatego instalujemy w kranach specjalne filtry, które uzdatniają wodę tak, aby nadawała się do spożycia. Jednym z takich akcesoriów jest filtr z odwróconą osmozą – zobaczmy, jak działa i czy rzeczywiście jest skuteczny!

filtr z odwróconą osmozą

Osmoza i odwrócona osmoza – na czym polegają?

W procesie osmozy kluczową rolę odgrywa półprzepuszczalna błona, która oddziela od siebie roztwory o większym i mniejszym stężeniu. Przez membranę może przeniknąć jedynie woda – pozostałe cząsteczki zostają przez nią zatrzymane. Tak dzieje się w sytuacji, gdy w obu roztworach panuje takie samo ciśnienie. Co jednak stanie się wtedy, gdy ciśnienie w jednym z nich będzie wyższe? Dojdzie wtedy do procesu odwróconej osmozy.

Jak sama nazwa wskazuje, odwrócona osmoza stanowi dokładne przeciwieństwo tego procesu – technologia ta polega bowiem na filtrowaniu wody. Ciśnienie pochodzące z instalacji wodociągowej sprawia, że przez półprzepuszczalną błonę przenika jedynie woda – pozostałe cząsteczki, które się w niej znajdują, zostają zatrzymane na membranie, a następnie odprowadzone z powrotem do kanalizacji. Głównym elementem filtra z odwróconą osmozą jest błona osmatyczna, która w dużym uproszczeniu można nazwać wielkim sitkiem, przez które roztwór o większym stężeniu przenika do tego, w którym stężenie jest niższe.

filtr z odwróconą osmozą

Zalety filtrów z odwróconą osmozą

Tego rodzaju filtr do wody świetnie sprawdzi się w każdym domu, a w szczególności w takim, w którym mieszkają małe dzieci oraz alergicy. Błona osmatyczna wychwytuje bowiem niemalże wszystkie drażniące cząsteczki i alergeny, takie jak rdza, piasek, zanieczyszczenia mechaniczne, związki metali ciężkich, bakterie i wirusy. Dlatego też oczyszczona woda jest wyjątkowo delikatna w smaku i zapachu.

Uwaga!

Wysoka temperatura (powyżej 30°C) może uszkodzić błonę osmatyczną, sprawiając tym samym, że woda nie zostanie dokładnie przefiltrowana. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku wody zbyt zimnej, czyli w temperaturze poniżej 4°C.

Choć uzyskana w ten sposób woda jest całkowicie nieszkodliwa dla naszego organizmu, warto poddać ją dodatkowo procesowi mineralizacji. W procesie odwróconej osmozy z wody eliminowane są bowiem związki wapnia i magnezu, które są nam potrzebne – należy je więc przywrócić przed spożyciem. Na rynku możemy też znaleźć filtry z odwróconą osmozą, które posiadają zintegrowane mineralizatory – stosując je, otrzymamy od razu pełnowartościową wodę.

O tym, dlaczego warto stosować filtry wody, możemy przeczytać w tym artykule.

filtr z odwróconą osmozą

Filtr do wody z odwróconą osmozą – czy to się opłaca?

Najważniejszym argumentem przemawiającym przeciwko stosowaniu filtra z odwróconą osmozą jest to, że technologia ta marnuje sporo wody. Szacuje się, że podczas oczyszczania 1 litra wody z kranu, marnuje się od 4 do 8 litrów wody. Choć liczba ta wydaje się być duża, w rzeczywistości nie powinno to generować wysokich kosztów eksploatacyjnych – ilość zużywanej w ten sposób wody jest równa ilości płynu potrzebnego do 3-krotnego spłukania toalety. Co więcej, ilość zużytej podczas oczyszczania wody tylko potwierdza niezwykłą skuteczność, jaką zapewnia nam korzystanie z filtra z odwróconą osmozą.

Koniecznie sprawdźmy też, po jakie inne filtry do uzdatniania wody możemy sięgnąć.