Charakterystyka rośliny
Kawa arabska, czyli Coffea arabica, to roślina nazywana potocznie kawowcem lub drzewkiem kawowym. Pochodzi głównie z Afryki i należy do rodziny marzanowatych. Ma pokrój wzniesiony i dorasta zwykle do 150 cm wysokości, choć w naturalnych warunkach potrafi osiągnąć nawet 5 m. W sprzedaży jednak dostępne są mniejsze okazy. Dekoracyjne są zarówno liście, jak i drobne, pachnące kwiaty kawowca. Kwitnie na biało czasem nawet cały rok, choć zwykle latem (czerwiec-lipiec). Liście natomiast są błyszczące, całkiem spore i lancetowate. Dodatkową ozdobą rośliny są początkowo zielone, a później czerwone owoce zawierające dwa spłaszczone jednostronnie nasiona.
Uprawa kawy arabskiej w domu
Na całym świecie kawowca uprawia się ze względu na nasiona zawierające kofeinę. z nich parzy się znany wszystkim pobudzający napój – kawę. Jednak dekoracyjny wygląd skłonił wielu ogrodników do uprawy tej rośliny jako ozdobnej we własnym domu. Jak się okazuje, kawa arabska nie jest wcale bardzo trudna w uprawie, więc warto podjąć się tego zadania we własnym zakresie.
Kawowiec lubi jasne i ciepłe pomieszczenia, jednak należy chronić go przed bezpośrednio padającymi promieniami słonecznymi. Optymalna temperatura do wzrostu to ok. 24oC, jednak zimą musi być znacznie obniżona, nawet do ok. 16oC. Roślina nie toleruje przeciągów.
Najlepsze podłoże dla kawowca to gleba lekko kwaśna, przepuszczalna i delikatnie wilgotna. Dlatego regularnie go podlewamy, zwracając uwagę, by woda nie stała w nadmiarze na podstawku. Co jakiś czas liście kawowca można spryskać letnią wodą i usunąć z nich kurz, będą wtedy ładnie błyszczące. Warto także roślinę nawozić co dwa tygodnie.
Kawa dość szybko rośnie, więc w miarę potrzeby należy ją przesadzić do większej doniczki. W zbyt małej może zacząć zrzucać liście.
Warto dodać, iż możemy wykorzystać nasiona, które znajdują się w mięsistym pestkowcu. Jednak by je otrzymać, roślina musi być zapylona. W naturze zajmują się tym pszczoły, w domu natomiast nie ma takiej możliwości, więc to my im musimy pomóc roślinie.
Gdy już pojawiają się owoce z nasionami, wyjmujemy je po ok. 9 miesiącach, bo tyle dojrzewają, a następnie suszymy. Po tym czasie prażymy na gorącej patelni i mielimy. Dzięki temu otrzymujemy bazę do własnego kawowego napoju.