Produkty

Zakładamy kompostownik

Zakładamy kompostownik

Gdzie znaleźć nawóz ekologiczny, nietoksyczny, a do tego uniwersalny i doskonale przyswajany przez wszystkie rośliny? We własnym ogrodzie – wystarczy założyć kompostownik.

Przejdź do następnych akapitów:

Wybór miejsca

Najlepszy będzie zacieniony i osłonięty od wiatru zakątek ogrodu. Ustawienie kompostownika w takim miejscu zapobiegnie wysychaniu i parowaniu kompostu, pozwoli też zachować odpowiednią temperaturę i będzie sprzyjać rozkładowi roślin. Ważne, by kompostownika nie izolować od gruntu i ustawić skrzynię bezpośrednio na ziemi, która wchłonie nadmiar wody. Zapobiegnie to gniciu i ułatwi dostanie się do pryzmy dżdżownicom czy innym organizmom niezbędnym w procesie wytwarzania kompostu.

Uwaga! Kompostownik zakładamy od wiosny do jesieni – temperatura powinna w nim oscylować pomiędzy 10 a 30 stopniami Celsjusza.

Pora na wybór kompostownika

Przede wszystkim należy zastanowić się nad wielkością pojemnika na kompost – wszystko zależy od wielkości ogrodu i liczebności rodziny (czyli tego, ile odpadków produkuje nasze gospodarstwo domowe). Dobrze by było, gdyby na 2 mkw. działki przypadały 3 l miejsca w kompostowniku.

Kiedy już ustalimy pojemność, pora na decyzję, w czym chcemy przygotowywać nasz kompost. Rozwiązaniem może być zakup gotowego kompostownika – wykonane z tworzywa sztucznego i o różnych pojemnościach pojemniki służą przez wiele lat i nie tracą estetycznego wyglądu. Majsterkowicze z kolei bez trudu poradzą sobie z samodzielnym wykonaniem skrzyni. Należy pamiętać, by materiały, z których ją wykonamy, nie były toksyczne dla roślin, a także by konstrukcja była stabilna, ale jednocześnie niezbyt szczelna – pryzma musi mieć zapewniony stały dopływ tlenu.

Uwaga! Kompostownik powinien być wyposażony w pokrywkę!

Kompostownik 80 x 80 x 100 cm 650 l czarny

Czym wypełniamy kompostownik?

Pierwsza warstwa na dnie kompostownika (10 - 20 cm) ma za zadanie zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza i odprowadzać nadmiar wody. Używamy materiałów łatwo przepuszczalnych - kory, gałęzi drzew, twardszych łodyg.

Kolejnym krokiem jest usypanie warstwy organicznych odpadków ogrodowych i kuchennych - czyli tego, co udało się zgromadzić. Warto na tym etapie użyć specjalnych dodatków ze szczepami dobroczynnych bakterii i grzybów, które przyspieszą przemiany próchniczne.

Warstwę odpadków posypujemy cienką, ok. 3-centymetrową warstwą kompostu, który przyspieszy rozkład materii, żyznej ziemi ogrodowej lub torfu. Następnie układamy kolejne warstwy odpadków organicznych, które przekładamy ziemią. Co ważne, pryzma nie powinna być wyższa niż 1,5 m ze względu na ryzyko zbytniego sprasowania jej dolnych warstw (utrudnia to dopływ powietrza i powoduje gnicie).

Uwaga! Dobrym aktywatorem kompostowania jest też nawóz zwierzęcy. W razie potrzeby możemy też kupić w sklepach ogrodniczych różnego typu preparaty, które pobudzą naszą pryzmę do pracy.

Trochę więcej o tym, co wrzucamy do kompostownika

Choć na kompost można przeznaczyć właściwie wszystko, co organiczne, warto przestrzegać kilku zasad, by nawóz powstawał szybko i był dobrej jakości. Zawsze mile widziane są:

  • skoszona trawa (należy uważać, bo za bardzo zbita może gnić zamiast butwieć);

  • zgrabione liście, opadłe owoce;

  • popiół drzewny;

  • obierki warzyw i owoców;

  • sucha karma dla zwierząt;

  • rozdrobnione skorupki jajek, fusy od kawy i herbaty;

  • niewielkie ilości papieru i tektury;

  • liście i igły drzew;

  • gałęzie (najlepiej rozdrobnione).

Zakazane jest wrzucanie skórek cytrusów i bananów (zawierają szkodliwe środki chemiczne), roślin porażonych przez grzyby chorobotwórcze, mięsa i kości (gniją, powodują nieprzyjemny zapach kompostu i mogą sprowadzać muchy i szczury), kolorowych gazet na błyszczącym papierze, a także roślin trudno rozkładających się (np. liści orzecha i gałęzi gruszy) oraz takich, które mogą odrosnąć (mniszek lekarski czy perz).

Efekty

Kompostownik obrotowy Verve 2 komory

Po ok. 2 miesiącach, kiedy pryzma opadnie, należy przerzucić dolne warstwy na górę, by lepiej napowietrzyć całość (przerzucanie dobrze jest powtarzać mniej więcej co 2 miesiące). Nawóz będzie gotowy po 6 - 24 miesiącach, w zależności od tego, co wrzuciliśmy do środka. W efekcie uzyskamy cenną ziemię kompostową, bogatą w próchnicę i wszystkie niezbędne dla roślin składniki. 

O tym, że kompost jest już gotowy, decyduje:

  • kolor – powinien być ciemnobrunatny albo ciemnobrązowy;

  • zapach – kompost powinien przyjemnie pachnieć świeżą ziemią lub ściółką leśną;

  • struktura – kompost jest gotowy do użycia, jeśli jest pulchny, nie ma grudek i łatwo przesypuje się między palcami.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Jak zapobiegać suszy? Podpowiadamy, co możesz zrobić, by pomóc naturze

Jak zapobiegać suszy? Podpowiadamy, co możesz zrobić, by pomóc naturze
Zasoby wodne naszego kraju i świata nie są nieograniczone, o czym jako społeczeństwo boleśnie przekonujemy się w ostatnich latach. Niestety dalsze pro...
Czytaj więcej

Listopad w ogrodzie - jakie rośliny sadzić?

Listopad w ogrodzie - jakie rośliny sadzić?
Listopad w ogrodzie kojarzy się z opadającymi liśćmi, niską temperaturą, wiatrem oraz deszczem. Twój ogród będzie musiał zaakceptować ws...
Czytaj więcej

Wrzesień w ogrodzie

Wrzesień w ogrodzie
Lato zbliża się ku końcowi, lecz zostało Ci jeszcze mnóstwo czasu, aby cieszyć się swoim ogrodem, zwłaszcza w chłodniejsze wieczory po długim d...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
1 komentarz
03.04.2016
Ale ekstra, to teraz jestem gotowa, żeby mieć własny kompostownik, bo w sumie nie wiedziałam jak się za to zabrać. Fajno, będę w tygodniu po pojemnik jechała

Ocena i komentarz dla:

Zakładamy kompostownik