Produkty

Drewniany blat w kuchni – czy warto?

Drewniany blat w kuchni – czy warto?

Kuchnia to serce domu, a jej miejscem centralnym jest blat. To powierzchnia robocza szczególnie narażona na ryzyko zabrudzeń czy zarysowań. Jak wybrać taki, który doda charakteru naszej kuchennej przestrzeni, a przy tym będzie funkcjonalny? Czy sprawdzi się tu opcja drewniana?

Mocne i słabe strony blatów drewnianych

drewniany blat w kuchniZalety drewna:

- jest łatwe w obróbce – można je dowolnie wycinać i dopasowywać do projektu kuchni,
- można je wielokrotnie odnawiać – zniszczony fragment powierzchni wystarczy usunąć, używając szlifierki albo papieru ściernego, a następnie zaimpregnować,
- jest materiałem naturalnym i przyjaznym środowisku,
- dodaje ciepła pomieszczeniom,
- jest uniwersalne i komponuje się z wieloma innymi materiałami np. szkłem, stalą czy kamieniem,
- drewniane meble są utożsamiane z prestiżem.

Wady drewna:

- nie każdy rodzaj drewna jest odporny na wysokie temperatury,
- drewno jest materiałem palnym.

Jaki musi być idealny blat drewniany?

Blat powinien być odporny na ścieranie, uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury, wilgoć i parę wodną.  Aby drewno spełniało te warunki, musi być dobrej jakości, a przy tym odpowiednio twarde. Wykorzystywane do tego krajowe gatunki to np. dąb, buk czy jesion. Solidne okażą się też gatunki egzotyczne – ze względu na strefę klimatyczną, z której pochodzą lepiej znoszą wilgoć i temperatury – mahoń, ipe, iroko, jatoba, teat czy merbau.  Blaty wykonane z tego rodzaju drewna nie będą się kurczyć ani rozsychać. Blat może powstać z drewna litego lub klejonego warstwowo. Jeśli chcemy utrzymać kuchnię w rustykalnym charakterze, wybierzemy wersję z drewna litego. Jest ono dobrze usłojone, a jego drobne nierówności nadadzą przestrzeni charakter. Jeśli zależy nam na trwałości wykonania, wybierzemy blaty klejone.

Czy wiesz, że:

Produkcja blatów klejonych polega na łączeniu ze sobą wyselekcjonowanych kawałków drewna. Podczas procesu klejenia niwelowane są naturalne naprężenia włókien, co sprawia, że drewno w kontakcie z wodą pęcznieje, poddaje się naturalnemu ruchowi, ale nie ulega uszkodzeniu.

blat drewniany kuchennySposób wykończenia drewna

Drewno możemy nabyć w formie impregnowanej lub surowej. W przypadku tej drugiej należy je dodatkowo zabezpieczyć. Zrobimy to na dwa sposoby: poprzez lakierowanie lub olejowanie.

Powierzchnia lakierowana – jest gładka i łatwo się ją czyści. Sam lakier uwypukla i podkreśla walory drewna, chroni go przed wilgocią. Jednak dosyć szybko się przeciera i nie najlepiej znosi wysokie temperatury.

Powierzchnia olejowana – olej wnika w głąb drewna, dlatego doskonale je zabezpiecza. W tej sposób nasz blat staje się odporny na wilgoć i temperatury. Olej nie niszczy naturalnej struktury drewna, jednak z czasem nasz blat może nieznacznie ściemnieć.

blat drewniany castoramaJak dbać o drewno?

Aby przedłużyć trwałość drewnianego blatu:
- stosujmy podkładki po ciepłe garnki,
- korzystajmy z desek do krojenia,
- stosujmy środki pielęgnacyjne, sprawdzając, czy nadają się do stosowania w kontakcie z żywnością,
- na co dzień używajmy wilgotnej bawełnianej szmatki i zawsze wycierajmy blat do sucha,
- pleśni pozbywajmy się za pomocą nafty przy użyciu patyczka higienicznego lub wacika. Pamiętajmy przy tym, że nadmiar nafty sprawi, że nasz blat zmatowieje,
- jeśli rozlejemy alkohol wiedzmy, że najlepiej usunąć go wacikiem nasączonym olejem lnianym.
Więcej o tym jak dbać o blat kuchenny lub jak go skutecznie odnowić przeczytamy w tym poradniku.

Doradca Dział Urządzanie

Dział Urządzanie

Powiązane artykuły

Jaki blat do kuchni wybrać? Podpowiadamy!

Jaki blat do kuchni wybrać? Podpowiadamy!
Wybór blatu kuchennego powinien opierać się na ocenie oczekiwań dotyczących jego funkcjonalności, wyglądu czy konserwacji. Dobry blat jest trwa...
Czytaj więcej

Jak dobrać blat do mebli kuchennych?

Jak dobrać blat do mebli kuchennych?
We współczesnej kuchni jej funkcjonalność powinna stać na równi z atrakcyjnym wystrojem. W związku z tym, w czasie jej wykańczania, nale...
Czytaj więcej

Kuchnia ze stołem – jak zaaranżować w niej oryginalny kącik jadalniany?

Kuchnia ze stołem – jak zaaranżować w niej oryginalny kącik jadalniany?
Jeśli nie dysponujemy osobnym pomieszczeniem na jadalnię, pozostaje nam tylko jedno – wprowadzić stół do aranżacji kuchni. Jak to zrobić,...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Drewniany blat w kuchni – czy warto?