Produkty

Rodzaje blatów kuchennych – który wybrać?

Rodzaje blatów kuchennych – który wybrać?

Kolor blatu powinien komponować się z innymi elementami wystroju kuchni, powinien być też odporny na wysoką temperaturę, wilgoć i uszkodzenia mechaniczne.

blat kuchennyBlat laminowany

Blat laminowany to wciąż najpopularniejszy i najtańszy rodzaj blatu. Jego budowa jest niezmiernie prosta. Sam blat ma zaokrąglone krawędzie, a laminat naklejony jest na płytę wiórową. Producenci obecnie dysponują technologiami, które umożliwiają pokryć blat dowolnym nadrukiem. Szeroki jest również wybór dostępnych faktur.

Stosowanie w kuchni płyty wiórowej – nawet jeśli dokładnie pokryta jest utwardzanym papierem i żywicą – niesie z sobą jednak dość istotne zagrożenie: blat nie jest odporny na wilgoć - wszędzie tam, gdzie nie jest dobrze zaimpregnowany. Po wycięciu w nim otworu lub po jakiejkolwiek innej ingerencji w strukturę fizyczną laminatu, należy blat uchronić przed wszelkim możliwym kontaktem z wodą.

Blat drewniany

Blaty drewniane nadadzą naszej kuchni z kolei szlachetnego wyglądu i polotu. Drewno na blaty – tradycyjnie np. sosna, dąb, buk lub nieco egzotycznie: mahoń, badi, sapella, merbau – to rozwiązanie ekologiczne, solidne i eleganckie.Tego rodzaju blaty - odpowiednio zadbane posłuży nam przez lata.  By dokonać renowacji, wystarczy zeszlifować powierzchnię drobnym papierem ściernym lub szlifierką i nałożyć warstwę lakieru/oleju bądź też bejcy. Oczywiście należy pamiętać, o tym, by – z uwagi na kontakt z pokarmem – blaty takie wymagają impregnacji przy użyciu środków z atestem spożywczym.

Wady? W przypadku zalania np. tłuszczem musimy niezwłocznie usuwać tego typu zabrudzenia, gdyż może ono wniknąć w strukturę drewna i odbarwić ją. Cena takiego blatu za metr kwadratowy zależy naturalnie od gatunku drewna i zwykle jest wyższa od ceny blatów z laminatu.

blat laminowany CastoramaBlat z konglomeratu

O wiele bardziej trwałe niż wymienione już blaty są te wykonane z konglomeratu (czyli z mieszanki sproszkowanych pigmentów, żywic akrylowych i innych minerałów). W swoim wyglądzie przypominają blaty kamienne, ale mają tę zaletę, że są od nich o wiele lżejsze. Łatwiej też poddaają się obróbce, stąd możemy odnależć tego typu blaty w często nieco fantazyjnych kształtach.

Do wyboru mamy blaty matowe lub błyszczące (te drugie niestety bywają podatne na zarysowania). W przypadku ukruszenia jakiegoś elementu, łatwo wypełnimy uszczerbek. Natomiast ogromną zaletą tychże blatów jest to, że bardzo łatwo utrzymać je w czystości.

Blaty tego typu nie wymagają również specjalnej konserwacji, są przeważnie odporne na wyższe temperatury i  zarysowania. Niestety, są też o wiele droższe od drewnianych.

Blat z kamienia

Na końcu przyjrzyjmy się blatom z kamienia. Zależnie od surowca, z którego zostały wyprodukowane, mają różne właciwości. Granit jest twardy i nienasiąkliwy. Nieco gorzej pod tym względem wypada marmur, który mimo regularnego impregnowania i tak może ulec czasami przebarwieniom Co prawda mniejsze rysy na takim blacie można po pewnym czasie wypolerować, ale i tak nie zaleca się kroić bezpośrednio na powierzchni blatu. Blat z kamienia z definicji jest również zimny w dotyku.

Blaty z kamienia nie są tak podatne na obróbkę, jak blaty z konglomeratu, są również od nich o wiele, wiel cięższe.

Doradca Dział Urządzanie

Dział Urządzanie

Powiązane artykuły

Kuchnia ze stołem – jak zaaranżować w niej oryginalny kącik jadalniany?

Kuchnia ze stołem – jak zaaranżować w niej oryginalny kącik jadalniany?
Jeśli nie dysponujemy osobnym pomieszczeniem na jadalnię, pozostaje nam tylko jedno – wprowadzić stół do aranżacji kuchni. Jak to zrobić,...
Czytaj więcej

Rodzaje listew przyblatowych i ich zastosowanie

Rodzaje listew przyblatowych i ich zastosowanie
Listwa przyblatowa stanowi świetny sposób na wykończenie nieestetycznej szczeliny pomiędzy ścianą a blatem. Poza funkcją dekoracyjną, ma ona także p...
Czytaj więcej

5 błędów popełnianych przy budowie wyspy kuchennej

5 błędów popełnianych przy budowie wyspy kuchennej
Od czasu odkrycia na mapie aranżacji wysp kuchennych, rozwiązanie to coraz częściej jest stosowane i w małych mieszkaniach, i w przestrzennych pomiesz...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
2 komentarze
02.10.2016
Wyłącznie stal lub beton. No ewentualnie kamień, ale to jest za drogie. Ale jak się jest profesjonalnym kucharzem to stal wystarcza
02.06.2016
ja wybrałabym najładniejszy, mąż najsolidniejszy, dzięki za porady bo były pomocne w sklepie !

Ocena i komentarz dla:

Rodzaje blatów kuchennych – który wybrać?