Produkty

Jak dbać o drewniany blat kuchenny?

Jak dbać o drewniany blat kuchenny?

Kuchenne blaty to te elementy każdej kuchni, które dodają jej uroku i charakteru. Wśród dostępnych materiałów służących do ich wykonania znajdziemy między innym drewno – surowiec naturalny, ekologiczny, ciepły i w dodatku wyjątkowo estetyczny. Jak dbać o drewniane blaty, by przez długi czas zachowały świeży i piękny wygląd?

blat drewnianyKuchnia jest pomieszczeniem specyficznym. Spędzamy w niej dużo czasu i wykonujemy wiele czynności – większość z nich może jednak skutkować uszkodzeniami czy zabrudzeniami naszych drewnianych powierzchni. Z tego względu powinniśmy odpowiednio je zabezpieczać, konserwować i regularnie czyścić.

Zabezpieczenie i konserwacja

Kupując blat drewniany, możemy zamówić go w wersji zaimpregnowanej bądź surowej. W tym drugim wypadku powierzchnia nie nadaje się jeszcze do użycia. Musimy koniecznie ją zabezpieczyć, tak aby ochronić ją przed działaniem wilgoci czy czynnikami mechanicznymi. W tym celu stosuje się jedna z dwóch metod:

Lakierowanie – lakierowana powierzchnia drewnianych blatów jest gładka i łatwa do utrzymania w czystości. Dodatkowo, lakier uwypukla walory drewna, podkreśla jego szczegóły. Warstwa lakieru ochrania blat przed wnikaniem wilgoci oraz chroni przed zabrudzeniami. Niestety, ma też swoje wady – dosyć szybko się przeciera i jest mało odporny na działanie wysokich temperatur.

Lakier, jako że szybko ulega przetarciom i zmatowieniu, będzie z czasem wyglądał mało estetycznie. Wtedy konieczne będzie przeszlifowanie blatu i pokrycie go nową warstwą preparatu.

Olejowanie – olej do wnika w głąb drewna, dzięki czemu zabezpiecza nawet kilkunastomilimetrową jego warstwę. Czyni to drewno odpornym na wilgoć oraz wysokie temperatury. Warstwa oleju pozwala na zachowanie naturalnej struktury drewnianej powierzchni, co wyczujemy wyraźnie, kiedy dotykamy olejowanego blatu. Blaty pokryte warstwą oleju z upływem czasu mogą jednak ciemnieć. By pozbyć się skaz, nie musimy odnawiać całej powierzchni blatu, jak w przypadku lakierowania – wystarczy odświeżyć jedynie dany fragment.

Pamiętajmy, że drewniane, olejowane blaty wymagają także okresowej konserwacji. W tym celu należy zawczasu zaopatrzyć się w odpowiedni preparat – wosk lub olej do pielęgnacji.

Działania profilaktyczne

Aby jak najbardziej zminimalizować ryzyko uszkodzeń powierzchni drewnianych blatów, warto pamiętać, by zwracać szczególną uwagę na to, w jaki sposób z nich korzystamy. Przede wszystkim pamiętajmy o stosowaniu podkładek pod gorące naczynia – zdjęcie ich wprost z ognia i ustawienie na drewnie może skutkować powstaniem nieestetycznych śladów.

Zawsze korzystajmy z desek do krojenia – siekając czy krojąc produkty bezpośrednio na blacie, najprawdopodobniej prędzej czy później pojawią się rysy czy nawet głębsze szczeliny. Każde takie uszkodzenie ułatwi wchłanianie wilgoci.

Pielęgnacja

Do pielęgnacji blatów kuchennych możemy używać specjalnie przeznaczonych do tego preparatów. Jeśli decydujemy się na takie działanie, dopilnujmy, by wybrane środki były dopuszczone do kontaktu z żywnością. Drewno lakierowane możesz myć przy pomocy uniwersalnego mleczka do czyszczenia.

Do regularnej pielęgnacji możemy posługiwać się wilgotną bawełnianą szmatką – musi być ona jednak dobrze odciśnięta, by nie pozostawić na powierzchni drewna kropel wody. Blat zawsze wycieramy do sucha. Do czyszczenia możemy wykorzystać także odrobinę płynu do naczyń.

Jeżeli zdarzy się, że w wyniku naszej nieuwagi pozostawimy na blatach ślady po gorących naczyniach lub kubki wypełnione świeżo zaparzonym napojem, możemy odczyścić je domowym sposobem. W tym celu przyda się oliwa z oliwek i sól – przygotowujemy z nich gęstą mieszankę i nanosimy na szpecąblat dębowyce ślady. Pozostawiamy na około 3 godziny, po czym delikatnie ścieramy szmatką i przecieramy drugą, lekko zwilżoną. Na koniec wycieramy blat do sucha.

W podobny sposób usuniemy zacieki powstałe na skutek wody. Wystarczy przetrzeć zaciek oliwą z dodatkiem soli – plamy powinny momentalnie ustąpić.

Na drewnianych blatach możemy od czasu do czasu zauważyć pleśń. Pozbędziemy się jej za pomocą nafty. Patyczek higieniczny lub niewielki kawałek waty zawinięty na zapałce maczamy w nafcie i delikatnie przecieramy w miejscu, gdzie pojawiła się plama. Następnie za pomocą korka od butelki i ściereczki polerujemy wyczyszczony fragment blatu. Pamiętajmy, żeby korzystać z nafty tylko punktowo – w miejscu, gdzie widzimy plamę. Jej użycie matowi bowiem powierzchnię drewnianego blatu, dlatego nigdy nie należy używać nafty w nadmiarze.

Alkohol, który wyleje się na drewniany blat, należy natychmiast usunąć, a następnie wetrzeć w dane miejsce niewielką ilość oleju lnianego, który uzupełni ubytek tłuszczu spowodowany działaniem alkoholu.

Doradca Dział Urządzanie

Dział Urządzanie

Powiązane artykuły

Jak dobrać blat do mebli kuchennych?

Jak dobrać blat do mebli kuchennych?
We współczesnej kuchni jej funkcjonalność powinna stać na równi z atrakcyjnym wystrojem. W związku z tym, w czasie jej wykańczania, nale...
Czytaj więcej

Kuchnia ze stołem – jak zaaranżować w niej oryginalny kącik jadalniany?

Kuchnia ze stołem – jak zaaranżować w niej oryginalny kącik jadalniany?
Jeśli nie dysponujemy osobnym pomieszczeniem na jadalnię, pozostaje nam tylko jedno – wprowadzić stół do aranżacji kuchni. Jak to zrobić,...
Czytaj więcej

Drewniany blat w kuchni – czy warto?

Drewniany blat w kuchni – czy warto?
Kuchnia to serce domu, a jej miejscem centralnym jest blat. To powierzchnia robocza szczególnie narażona na ryzyko zabrudzeń czy zarysowań. Jak...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
1 komentarz
16.09.2016
Jakkolwiek by nie trzeba było o taki drewniany blat dbać, to ja zawsze będę zdania że warto.

Ocena i komentarz dla:

Jak dbać o drewniany blat kuchenny?