Produkty

Jak uprawiać soczewicę jadalną?

Jak uprawiać soczewicę jadalną?

Soczewica cieszy się coraz większą popularnością, zawiera bowiem dużo białka, a dzięki temu w codziennej diecie z powodzeniem może zastąpić mięso. To także cenne źródło witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto zatem sięgać po nią regularnie, a najlepiej uprawiać ją we własnym ogródku.

Wymagania klimatyczne i glebowe

Soczewica najlepiej czuje się w klimacie kontynentalnym – największe plony otrzymuje się w Hiszpanii, Turcji, Indiach i Egipcie. W naszym kraju najbardziej efektywne są uprawy soczewicy na wschodzie kraju. W innych częściach Polski, w których nasz zmienny klimat jest bardziej odczuwalny, zbiory mogą być zdecydowanie mniejsze. SoczewicaSoczewica nie ma natomiast wysokich wymagań glebowych – dobrze czuje się na ziemiach przepuszczalnych, o umiarkowanej wilgotności. Obfite plony zapewniają gleby o pH 6-6,5, w kompleksie pszennym wadliwym lub żytnim dobrym i bardzo dobrym. W miarę możliwości należy natomiast unikać ziem podmokłych, ciężkich i kwaśnych. Soczewica należy do roślin strączkowych, zatem termin jej wysiewu powinien być wczesny – najlepiej wysiewać ją razem z grochem, bobikiem oraz łubinem. Jest ona wytrzymała na przymrozki (nawet do -6⁰C), więc nie należy obawiać się niesprzyjającej aury. Opóźnienie siewu może znacząco wpłynąć na wysokość plonu.

Uprawa i pielęgnacja

Soczewica należy do roślin dnia długiego – oznacza to, iż kwitnie ona latem, kiedy okres naświetlania jest dłuższy niż okres ciemności. Kiełkować zaczyna już po 6-12 dniach, a Kiełki soczewicypełnia kwitnienia rozpoczyna się po 54-58 dniach od siewu. W tym okresie łodygi osiągają wysokość do 75 centymetrów, a na dojrzałych strąkach pojawiają się nasiona (zazwyczaj od 1 do 3, których wielkość i wygląd zależą od odmiany). W początkowym okresie wzrost soczewicy nie jest intensywny, dlatego bardzo ważne jest regularne jej odchwaszczanie. Nawożenie w dużej mierze zależne jest od rodzaju gleby. W przypadku ziem o niskiej zasobności należy zastosować nawozy azotowe i fosforowe, gleby zakwaszone warto również dodatkowo wapnować. Soczewicę należy także chronić przed chorobami – najgroźniejszą jest zgorzel siewek, której skutkiem jest żółknięcie liści i usychanie roślin. Dla soczewicy niebezpieczna jest także rdza bobu, objawiająca się opadaniem liści i pojawianiem się na nich rdzawych plam. Wiosną warto zatem zastosować zaprawę grzybo- i owadobójczą, przed samym siewem można również zaprawić nasiona szczepionką bakteryjną. Po zbiorze przedplonu na glebie należy wykonać podorywkę, bronowanie oraz orkę.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Co siać w czerwcu?

Co siać w czerwcu?
Czerwiec to miesiąc, który niewątpliwie zapowiada bliskie nadejście lata, a wraz z nim długo wyczekiwanych wakacji, kojarzonych z beztroską i b...
Czytaj więcej

Kiełki – uprawa domowa

Kiełki – uprawa domowa
Bardzo młode roślinki, będące w pierwszej fazie rozwoju po wyjściu z ziemi, nazywamy kiełkami. Ostatnio stają się one coraz popularniejsze jako składn...
Czytaj więcej

Zaprawianie nasion – na czym polega

Zaprawianie nasion – na czym polega
Zaprawianie nasion to zabieg, który w znacznym stopniu wpływa na jakość wzrastających upraw oraz ich zdrowie. Na czym polega ta czynność, jakie są met...
Czytaj więcej

Ocena i komentarz dla:

Jak uprawiać soczewicę jadalną?