Produkty

Jak uprawiać soczewicę jadalną?

Jak uprawiać soczewicę jadalną?

Soczewica cieszy się coraz większą popularnością, zawiera bowiem dużo białka, a dzięki temu w codziennej diecie z powodzeniem może zastąpić mięso. To także cenne źródło witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto zatem sięgać po nią regularnie, a najlepiej uprawiać ją we własnym ogródku.

Wymagania klimatyczne i glebowe

Soczewica najlepiej czuje się w klimacie kontynentalnym – największe plony otrzymuje się w Hiszpanii, Turcji, Indiach i Egipcie. W naszym kraju najbardziej efektywne są uprawy soczewicy na wschodzie kraju. W innych częściach Polski, w których nasz zmienny klimat jest bardziej odczuwalny, zbiory mogą być zdecydowanie mniejsze. SoczewicaSoczewica nie ma natomiast wysokich wymagań glebowych – dobrze czuje się na ziemiach przepuszczalnych, o umiarkowanej wilgotności. Obfite plony zapewniają gleby o pH 6-6,5, w kompleksie pszennym wadliwym lub żytnim dobrym i bardzo dobrym. W miarę możliwości należy natomiast unikać ziem podmokłych, ciężkich i kwaśnych. Soczewica należy do roślin strączkowych, zatem termin jej wysiewu powinien być wczesny – najlepiej wysiewać ją razem z grochem, bobikiem oraz łubinem. Jest ona wytrzymała na przymrozki (nawet do -6⁰C), więc nie należy obawiać się niesprzyjającej aury. Opóźnienie siewu może znacząco wpłynąć na wysokość plonu.

Uprawa i pielęgnacja

Soczewica należy do roślin dnia długiego – oznacza to, iż kwitnie ona latem, kiedy okres naświetlania jest dłuższy niż okres ciemności. Kiełkować zaczyna już po 6-12 dniach, a Kiełki soczewicypełnia kwitnienia rozpoczyna się po 54-58 dniach od siewu. W tym okresie łodygi osiągają wysokość do 75 centymetrów, a na dojrzałych strąkach pojawiają się nasiona (zazwyczaj od 1 do 3, których wielkość i wygląd zależą od odmiany). W początkowym okresie wzrost soczewicy nie jest intensywny, dlatego bardzo ważne jest regularne jej odchwaszczanie. Nawożenie w dużej mierze zależne jest od rodzaju gleby. W przypadku ziem o niskiej zasobności należy zastosować nawozy azotowe i fosforowe, gleby zakwaszone warto również dodatkowo wapnować. Soczewicę należy także chronić przed chorobami – najgroźniejszą jest zgorzel siewek, której skutkiem jest żółknięcie liści i usychanie roślin. Dla soczewicy niebezpieczna jest także rdza bobu, objawiająca się opadaniem liści i pojawianiem się na nich rdzawych plam. Wiosną warto zatem zastosować zaprawę grzybo- i owadobójczą, przed samym siewem można również zaprawić nasiona szczepionką bakteryjną. Po zbiorze przedplonu na glebie należy wykonać podorywkę, bronowanie oraz orkę.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Kiełki – uprawa domowa

Kiełki – uprawa domowa
Bardzo młode roślinki, będące w pierwszej fazie rozwoju po wyjściu z ziemi, nazywamy kiełkami. Ostatnio stają się one coraz popularniejsze jako składn...
Czytaj więcej

Zaprawianie nasion – na czym polega

Zaprawianie nasion – na czym polega
Zaprawianie nasion to zabieg, który w znacznym stopniu wpływa na jakość wzrastających upraw oraz ich zdrowie. Na czym polega ta czynność, jakie są met...
Czytaj więcej

Rośliny oczyszczające powietrze

Rośliny oczyszczające powietrze
Już od dziecka jesteśmy uczeni, że rośliny oczyszczają powietrze redukując ilość zawartego w nim dwutlenku węgla. To oczywiście prawda, ale zbawienne ...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
1 komentarz
05.05.2016
No fajnie by było, ale widzę, że to tylko w szklarni by było możliwe. Ale na szczęście soczewica jest tania i łatwo dostępna.

Ocena i komentarz dla:

Jak uprawiać soczewicę jadalną?