Produkty

Lubczyk – uprawa i pielęgnacja

Lubczyk – uprawa i pielęgnacja

Lubczyk jest rośliną o bogatej historii zastosowań nierzadko graniczących z magią. Dzisiaj stosowany jest jako przyprawa kulinarna, a jego korzeń ma liczne właściwości zdrowotne. Warto go uprawiać na naszym terenie zielonym, tym bardziej że jest okazałą rośliną, której głęboka, żywa zieleń jest wymarzonym tłem dla ozdobnych gatunków.

lubczykRozliczne zastosowania lubczyku – czy to w formie świeżo zerwanych liści, czy naparów uzyskiwanych z korzenia – daleko wykraczały poza kulinaria. Traktowany był niemal jak afrodyzjak, a jego spożycie miało wywołać i uczucie, i pragnienie miłosne – oznaką tego były liście ziela przypinane jako dekoracja sukien ślubnych. Zwyczajowo zbierany był – wykopywany wraz z korzeniem – wczesnym rankiem pierwszego października.

Części naziemne i podziemne znalazły osobne zastosowania i tak jest też dzisiaj – zielone łodygi (młode) oraz liście, z powodu swojego bogatego smaku, dodaje się do zup, sosów i mięs (zwłaszcza do dziczyzny, baraniny i cielęciny). Lubczyk można również suszyć, zwłaszcza korzeń, wcześniej oczyszczony z pozostałości ziemi, rozdrobniony i zawieszony na nitce w ciemnym, suchym pomieszczeniu, gdzie temperatura nie powinna przekroczyć 35 stopni Celsjusza. Do dzisiaj stanowi on składnik naparów, odprężających kąpieli zdrowotnych i wyciągów stosowanych wykrztuśnie, wiatro- i moczopędnie. Zastosowanie znajdują również suszone nasiona lubczyku – niegdyś były tańszą wersją pieprzu, dodatkiem do wypieku chleba, a i dzisiaj używane są jako jeden z wielu składników staropolskiej nalewki ziołowej – kordiału. lubczyk castorama

Lubczyk prezentuje się niezwykle dekoracyjnie – uwagę zwraca jego duży pokrój, dochodzący do 1,5-2 m, a także wyrazistego kształtu, z oddali wyglądające jak postrzępione, liście. Kwiatostan ułożony w baldachy nie jest już tak ozdobny i z tej racji głównie zieleń odgrywa rolę w kompozycji takich części ogrodu jak zielnik i rabata z bylinami, a także stanowi stały element towarzyszący aranżacjom terenu zielonego na ogród w stylu wiejskim, gdzie na lubczykowej zieleni tła rozkwitają rośliny przywodzące na myśl ukwieconą łąkę.

Lubczyk jest byliną, której część naziemna obumiera wraz z nastaniem pierwszych mrozów (o ile nie zostanie wcześniej zebrana i wykorzystana w kuchni lub zasuszona). Na zimę obsypuje się zioło kompostem lub obornikiem z dużą zawartością słomy, by wiosną z korzenia odrodziło się ono na nowo. Lubi stanowiska nie w pełni nasłonecznione, choć zasobne w światło, glebę żyzną, zasadową, przepuszczalną – powinna być też często podlewana. Możemy siać lubczyk samodzielnie – z nasion do gleby z nastaniem sierpnia lub tuż przed pierwszymi mrozami lub pośrednio z wykorzystaniem rozsadnika. W tym przypadku młode pędy uzyskane z siewu sierpniowego wysiewamy wczesną wiosną, natomiast latem te, które zasialiśmy późną jesienią.



Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Maj w ogrodzie

Maj w ogrodzie
Maj to jeden z bardziej ekscytujących miesięcy w ogrodzie. Przynosi ze sobą mnóstwo nowych kwiatów, a za każdym razem, gdy wyjdziesz na ...
Czytaj więcej

Siła kiełkowania nasion – czym jest i jak ją sprawdzić?

Siła kiełkowania nasion – czym jest i jak ją sprawdzić?
Z pewnością nie raz zastanawialiśmy się, od czego zależy to, że z jednego opakowania wzejdą wszystkie wysiane nasiona, a z innego tylko połowa z nich....
Czytaj więcej

Sianie ziół – co musimy wiedzieć?

Sianie ziół – co musimy wiedzieć?
Świeże zioła to rzecz niezastąpiona w każdej kuchni. Nadają smak i aromat naszym potrawom, są zdrowe i pełne witamin. Z łatwością można je uprawiać sa...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Lubczyk – uprawa i pielęgnacja