Produkty

Jakie panele do kuchni?

Jakie panele do kuchni?

Podłoga w kuchni jest narażona na wiele czynników, które mogą znacząco i szybko uszkodzić jej strukturę. Jednym z nich jest woda, która jest nieodłącznym elementem przygotowywania potraw, a także wysoka temperatura towarzysząca obróbce termicznej. To dlatego na pokrycie podłogi kuchennej najczęściej wybieramy płytki, mocne i twarde, odporne na działanie czynników zewnętrznych. Jednakże spośród wszystkich materiałów warto także zwrócić uwagę na panele.

Podłoga w kuchni może przybierać różną formę. Jednym z najczęstszych i jednocześnie, wydawać by się mogło, najpraktyczniejszych rozwiązań, jest połączenie płytek podłogowych oraz paneli. Płytki układamy tuż przy zlewie, w okolicy szafek – czyli dokładniej mówiąc w tej strefie, gdzie niebezpieczeństwo zniszczenia powierzchni podłogi jest Panele kuchennenajwiększe. Panele bardziej w funkcji dekoracyjnej, układamy w pozostałej części pomieszczenia. Jednocześnie pamiętając, by jeden i drugi materiał oddzielić od siebie estetyczną listwą łączeniową.

Jakie panele wybrać?

Dobrej jakości panele do kuchni powinny charakteryzować się przede wszystkim: wysoką klasą ścieralności, a także odpornością na wilgoć. Wzór paneli na pewno pozostaje ważnym czynnikiem doboru, ale nie powinien być on decydujący.

Powinniśmy kierować się zatem następującymi czynnikami technicznymi:

– klasa ścieralności (minimum AC3),
– twardość drewna w panelach: uznawane za najtwardsze są orzech, dąb, merbau badi, padouka, tali,
– przeznaczenie paneli nadane przez producenta,
– antypoślizgowość paneli,
– odporność na wilgoć.

Powyższe dane znajdziemy na opakowaniu, możemy także dopytać o szczegóły sprzedawcę.

Panele do zadań specjalnych?

Niektórzy z producentów, zauważając potrzebę tworzenia paneli do kuchennych pomieszczeń, decydują się na całą linię produkcji paneli typowo do kuchni.

Panel srebrnySą to panele wysokiej klasy, które można zastosować w pomieszczeniach intensywnie użytkowanych, są dużo bezpieczniejszą alternatywą niż tradycyjny produkt.

Panele te mają także klasę używalności na poziomie 23 i rdzeń wykonany z płyty HDF. Dzięki temu możemy mieć pewność, że panel nie odkształci się pod wpływem wilgoci. Powierzchni paneli podłogowych w kuchni powinna być właściwie zabezpieczona. Dobrym sposobem jest nałożenie impregnatu, a krawędzie chronione warstwą specjalnego preparatu, który chroni podłogę przed wnikaniem w nią wilgoci.

Dlaczego panele w kuchni to dobry pomysł?

Jednym z powodów jest utrzymanie ich w czystości – które nie wymaga specjalnych zabiegów. Wystarczy taką powierzchnię przetrzeć ciepłą wodą z dodatkiem tradycyjnego płynu do mycia naczyń.

Panele dają także wrażenie dużo cieplejszych niż płytki. Dużo przyjemniej się po nich chodzi, szczególnie, że w kuchni spędzamy na co dzień mnóstwo czasu. Panele wyglądają także bardzo efektownie, dając oryginalne wykończenie.

Data publikacji 20-04-2022
Doradca Dział wykończenie

Dział Wykończenie

Powiązane artykuły

Podłoga laminowana – jak układać panele?

Podłoga laminowana – jak układać panele?
Panele laminowane na długo uatrakcyjnią i zabezpieczą podłogę w Twoim salonie lub sypialni. Materiał ten jest trwały, łatwy w czyszczeniu, a do tego p...
Czytaj więcej

Ranking paneli podłogowych – sprawdź, jakie są najlepsze

Ranking paneli podłogowych – sprawdź, jakie są najlepsze
Szukasz sposobu na wykończenie podłogi w salonie lub sypialni? Postaw na rozwiązanie, w którym klasyczny styl spotyka się z nowoczesną funkcjon...
Czytaj więcej

3 sposoby na szybki remont podłogi

3 sposoby na szybki remont podłogi
Podłoga to jedna z najbardziej eksploatowanych powierzchni w domu. Codziennie robisz po niej setki kroków, kursując pomiędzy pomieszczeniami. W...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Jakie panele do kuchni?