Produkty

Kiedy wino, a kiedy miód pitny?

Kiedy wino, a kiedy miód pitny?

Winiarstwo domowe odsłania przed nami pole nowych doznań smakowych. Możemy popróbować swoich sił w tworzeniu własnej kompozycji aromatycznych win, możemy też zamienić nasz dom czy pomieszczenie gospodarcze przy ogródku w miodosytnię. Kiedy zdecydować się na pierwsze rozwiązanie, a kiedy na drugie?

miód pitnyKiedy gałęzie drzew w naszym ogrodzie nabrzmiewają od nadmiaru dojrzewających owoców i przychodzi czas zbiorów, plonów natury może być zbyt wiele na nasze potrzeby. Zrobiliśmy konfitury, na zimę czekają kompoty, zasuszyliśmy śliwki – a co z całą resztą? Z pomocą przychodzi winiarstwo domowe – znajomość jego tajników z pewnością umili i uatrakcyjni czas rodzinnych spotkań. Wspólne biesiady przy domowym jabłeczniku przypomną smak i zapach ubiegłego sezonu.

Podobnie będzie w przypadku tych, którzy mają domową pasiekę. Miód z racji swoich wartości odżywczych zawsze był w cenie, a jego nadmiar był wykorzystywany do produkcji miodów pitnych, z których jakości słynęła kiedyś Rzeczpospolita Obojga Narodów. Dzisiaj wytworzenie miodu pitnego nie jest trudne, pod warunkiem, że dysponujemy narzędziami do wyrobu domowego wina oraz głównym składnikiem – miodem.

Wino uzyskuje się dzięki działaniu namnożonych drożdży winnych na owocowy moszcz, którym jest najczęściej wyciśnięty różnymi sposobami sok z owoców. Aby go uzyskać, konieczne jest dodanie cukru, jako że same owoce w naszej szerokości geograficznej pozwolą na uzyskanie jedynie wytrawnych i słabych jakościowo napojów alkoholowych. W zależności od upodobań smakowych można owoce w moszczu łączyć w dowolnych proporcjach i wzbogacać je dodatkiem ziół lub mieszanki przypraw korzennych. Po czasie fermentacji, czyli działania drożdży zamieniających zawartość cukru na alkohol, konieczne jest zlanie otrzymanego produktu znad osadu z martwych drożdży i pozostałości owoców. Płyn następnie się klaruje – sam, z wykorzystaniem siły grawitacyjnej, lub z naszą pomocą. Kiedy jest przejrzysty, a praca drożdży została zakończona, można przelać wino do butelek, a te umieścić w domowej piwniczce, gdzie będą leżakować, aby uzyskać pełnię smaku i aromatu.

W niemal ten sam sposób uzyskamy miód pitny. Różnica polega na tym, czy zdecydujemy się na wcześniejsze zagotowanie brzeczki, czyli wody z miodem, w wyniku czego otrzymamy miód sycony, czy zdecydujemy się na wytworzenie miodu niesyconego, który nie jest wcześniej poddany działaniu wysokiej temperatury. W pierwszym przypadku, miodu syconego, będziemy mieli pewność, że nasz wyrób będzie wolny od chorób wywołanych przez pozostałości pyłków roślin i pracy pszczół. Miód niesycony zachowa aromat, barwę i smak składnika, jaki został użyty do jego wyprodukowania. W dawnych wiekach szczególnie ceniony był lipiec – z miodu lipowego, który z racji swoich walorów konsumpcyjnych był czterokrotnie droższy niż od pozostałych rodzajów miodu. Smakosze produktu, jakim jest miód, z pewnością rozpoznają główny składnik użyty do wyrobu aromatycznego napoju, czy będzie to, przykładowo, miód lipowy czy gryczany.wino z ogrodu

W przypadku miodu pitnego mamy również większe pole do popisu w kwestii dodatków smakowych. Możemy zdecydować się na przyprawy korzenne, wonne zioła, ale też nadamy charakterystyczny, gorzkawy smak przez dodanie szyszek chmielowych. W dowolnych proporcjach możemy też - zamiast wody w brzeczce - użyć moszczu owocowego. Tym sposobem otrzymamy na przykład maliniak, agrestniak czy czarnoporzeczniak. Warto wszystkie proporcje zapisywać i w miarę postępów w sztuce winiarskiej eksplorować nowe smakowe tereny lub udoskonalać sprawdzone już sposoby na uzyskanie barw, smaku i aromatu. Zgromadzone w ten sposób doświadczenie, w połączeniu z ogólnymi prawidłami dotyczącymi wyrobu wina, będzie cenną wiedzą, którą możemy w atrakcyjnym opakowaniu (np. własnoręcznie wykonanej księdze win domowych) przekazać potomności. Nawet w świecie nowoczesnych technologii tego rodzaju prezent w pełni zasłuży na miano bezcennego.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Jakie rośliny sadzić przy ogrodzeniu?

Jakie rośliny sadzić przy ogrodzeniu?
Bliskość ogrodzenia jest korzystnym miejscem do zasadzenia wielu roślin, spośród których wymienić należy pnącza, krzewy i drzewa zasadzone w celu ufor...
Czytaj więcej

Wiosenne rozmnażanie roślin – byliny i krzewy kwitnące

Wiosenne rozmnażanie roślin – byliny i krzewy kwitnące
Wiosna jest najlepszą porą do rozmnażania wielu roślin ogrodowych. To doskonały czas, by przygotować własne, darmowe sadzonki, którymi następnie obsad...
Czytaj więcej

Rośliny ozdobne i uprawne, które wymagają podpór

Rośliny ozdobne i uprawne, które wymagają podpór
Wiele z roślin nadających się do uprawy w naszych ogrodach to piękne ozdobne pnącza. Ich pędy pną się ku górze, a bez stosownej podpory ich uroda nie ...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
1 komentarz
22.03.2016
Z winem mam małe doświadczenie, ale postanowiłem zgłębić temat, natomiast miód? Nawet nie wiedziałem, że tak prosto można go zrobić. Zapewne zakupię jakąś książkę, żeby te moje trunki były lepsze:)

Ocena i komentarz dla:

Kiedy wino, a kiedy miód pitny?