Nietypowe blaty kuchenne – inspiracje

Wybór blatów jest tak szeroki, że bez trudu możemy dopasować ich wygląd do wyposażenia kuchni. Daje nam to również alternatywę wobec powszechnych blatów z postformingu, czyli laminatu naklejonego na płytę wiórową. Dzisiejsza technika pozwala wyrabiać je z takich materiałów, jak m.in. beton architektoniczny, Corian czy różne rodzaje kamienia. Nie tylko mogą otrzymać każdy niemal kształt, ale również spełniają wszystkie potrzebne wymagania – są odporne i zapewniają wygodną pracę.

W polskich kuchniach (zwłaszcza w tych starszych) dominują blaty wykonane z płyty wiórowej, które są odpowiednio zalaminowane. Cechują się odpornością na ścieranie, zaplamienie, wysokie temperatury i zapewniają wygodną pracę. Coraz trudniej jednak wkomponować je w nowocześnie zaaranżowaną kuchnię. Dlatego projektanci wychodzą naprzeciw potrzebom klientów i przedstawiają coraz to nowsze rozwiązania. Niektóre z pomysłów znajdziemy poniżej.

Blat z betonu architektonicznego

W odróżnieniu od zwykłego betonu ten materiał jest wykonany z bardzo drobnego kruszywa, cementu oraz polimerów i plastyfikatorów. Dodatkowo jest wzmacniany włóknami szklanymi, które zwiększają wytrzymałość, jednocześnie wpływając na zmniejszenie ciężaru całości. Wykonane tą techniką elementy mają gładką powierzchnię, choć ich faktura – jak każdy rodzaj betonu – posiada niewielkie pory i przebarwienia. Właśnie taki efekt dodaje blatowi niepowtarzalnego wyglądu. Do tego charakteryzuje się on dużą odpornością na wodę i małą nasiąkliwością.

Niebywałą zaletą betonu architektonicznego jest fakt, że każdy blat może być wykonany indywidualnie i dopasowany rozmiarami do naszej kuchni. W odróżnieniu od innych materiałów, całość może być wylana razem ze zlewem oraz ociekaczem, tworząc jednolitą bryłę.

Podstawowe kolory to szary i antracyt, dlatego tego typu konstrukcje idealnie pasują zwłaszcza do kuchni w stylu industrialnym i awangardowym. Możemy im nadać również niemal każdy wybrany przez nas kształt.

Blaty z betonu można ponadto wzbogacić wizualnie, wtapiając w nie kawałki kolorowego szkła, kamieni lub metalu.

Blat z kamienia

Jest to jeden z droższych materiałów, ale blat z niego wykonany odwdzięczy nam się dużą odpornością i bardzo długim czasem zachowania swojego wyglądu. Nie musimy przy tym troszczyć się o jego specjalną konserwację i zabezpieczanie. Bez obaw możemy na nim kroić i stawiać gorące naczynia.

Do wykonania takiego blatu najlepiej wybrać granit, który cechuje się twardością i małą nasiąkliwością. Mniej z kolei preferowany jest marmur, który jest bardziej miękki i bardziej przepuszcza wodę. Jednak również i on jest często używany jako materiał na blat kuchenny.

Corian

Jest to materiał kompozytowy, który jest odporniejszy od kamienia zarówno na zarysowania i wysoką temperaturę, jak i środki chemiczne. Jego zaletą jest bezspoinowe łączenie, dzięki czemu otrzymujemy jednorodną i gładką płaszczyznę. Corian jest łatwy w obróbce – dzięki temu możemy uzyskać dowolny kształt, co daje możliwość wykonania również zlewu w tej samej bryle. Niestety, materiał ten jest ciągle dosyć drogi, co sprawia, że nie jest jeszcze zbyt często stosowany.

Kompozyt może uzyskać dowolny kolor, dzięki czemu wkomponujemy go w aranżację niemal każdej kuchni. Dostępny jest również w każdym wzorze dekoracyjnym, a także może imitować kamień naturalny. Poza tym jest ciepły w dotyku, co jest kolejną jego zaletą.

oryginalny_blat_kuchennyoryginalny_blat_kuchennyoryginalny_blat_kuchennyoryginalny_blat_kuchenny

Drewno

Powszechniejszym materiałem jest natomiast drewno. Wykonany z niego blat może przybrać również rozmaite kształty. Najlepiej do tego celu nadaje się m.in. dąb, buk, sosna lub mahoń. Warto jednak mieć świadomość, że gatunek drewna wpływa na wytrzymałość blatu. Do wnętrz rustykalnych warto wybrać drewno z widocznymi słojami i sękami. W nowoczesnych kuchniach dobrze natomiast postawić na drewno klejone, które nie rozsycha się i nie wypacza, jak drewno lite. Jest również od niego trwalsze.

Taki blat wymaga jednak impregnacji i okresowego odnawiania. Do tego jest mniej odporny na wysoką temperaturę i zarysowania, co stanowi największe minusy blatu z drewna i to niezależnie od jego gatunku.

Pamiętajmy! Projektując blat, warto mieć na uwadze, aby nie zawierał on zbyt wielu dodatkowych elementów, ponieważ w trakcie użytkowania i tak będzie na nim stało wiele sprzętów. To sprawi, że atrakcyjny wygląd nie będzie widoczny i całość straci swój urok. Dobrze również, gdy powierzchnia nie będzie całkowicie gładka, ale będzie posiadała wzór lub nieregularną fakturę. Dzięki temu wszelkiego rodzaju plamy i okruchy nie będą tak widoczne.

SMALL_blat_dab_CastoramaSMALL_blat_dab_CastoramaSMALL_blat_dab_CastoramaSMALL_blat_dab_Castorama