Produkty

Planowanie kuchni – najważniejsze wymiary

Planowanie kuchni – najważniejsze wymiary

Jednym z najważniejszych aspektów planowania zabudowy kuchennej są jej wymiary. Istotne jest dostosowanie szerokości i głębokości szafek kuchennych do wielkości i kształtu pomieszczenia, nie bez znaczenia są także parametry blatów. Na funkcjonalność kuchni wpływa również rozmieszczenie sprzętów kuchennych.

Przejdź do następnych akapitów:

Trójkąt roboczy

Kuchnia to miejsce, w którym często wykonujemy kilka czynności jednocześnie. Gotujemy, zmywamy, spożywamy posiłki. Do tego wszystkiego potrzebne są nam odpowiednie składniki, które musimy gdzieś przechowywać. Aby wszystkie te prace przebiegały sprawnie, a korzystanie z kuchni było wygodne, niezbędne jest właściwe rozmieszczenie sprzętów AGD. Mowa tu o tak zwanym trójkącie roboczym – pod uwagę bierze się główne sprzęty, czyli lodówkę, zlewozmywak i kuchenkę wraz z piekarnikiem. Urządzenia te należy rozmieścić we właściwy sposób, aby zwiększyć wydajność naszej pracy w kuchni i ograniczyć do minimum niepotrzebne ruchy. Odległość lodówki od zlewozmywaka (ewentualnie zmywarki, która także staje się podstawowym elementem wyposażenia) powinna wynosić od 120 do 210 centymetrów – jest to pierwszy wierzchołek trójkąta. Drugi to zależność między zlewozmywakiem a kuchenką – odległość między tymi elementami powinna wynosić 120-210 centymetrów, a w małych kuchniach 90 centymetrów. Trzeci wierzchołek stanowi odległość lodówki od kuchenki z piekarnikiem – w tym przypadku powinna być
wynosić co najmniej 120 centymetrów, a maksymalnie 270.

szafki kuchenne Moderna

Wymiary szafek kuchennych

Wszystkie elementy zabudowy kuchennej powinny do siebie pasować, zatem niezwykle ważne jest dokładne dopasowanie wymiarów szafek kuchennych do pomieszczenia i sprzętów AGD. Wysokość dolnych szafek to najczęściej 82 centymetry – do tej właśnie wysokości dostosowana jest większość sprzętów AGD. Szerokość waha się w granicach 30-50 centymetrów (szafki z jednym frontem) i 60-100 centymetrów (z dwoma frontami). W przypadku górnych szafek wymiary są bardziej zróżnicowane, bowiem oprócz okapu nie ograniczają nas żadne sprzęty. Kolejnym istotnym parametrem jest głębokość szafek, która dostosowana jest do najpopularniejszych blatów. Najczęściej wynosi ona od 50 do 55 centymetrów w przypadku szafek dolnych, a ok. 30 centymetrów w szafkach górnych. Odległość między szafkami dolnymi i górnymi jest kwestią indywidualną. Przyjmuje się jednak, że powinna być nie mniejsza niż 45 centymetrów. Pod uwagę należy wziąć także wzrost domowników, aby każdy mógł swobodnie skorzystać z szafek wiszących.

Doradca Dział Narzędzia

Dział Narzędzia

Powiązane artykuły

Szybkie odświeżenie wyposażenia w pokoju dziecka – jakie triki i materiały zastosować

Szybkie odświeżenie wyposażenia w pokoju dziecka – jakie triki i materiały zastosować
Meble w pokoju dziecięcym możemy odnowić w różny sposób. Najczęściej korzystamy z tradycyjnych farb, ale warto pomyśleć także o naklejkach, okleinie, ...
Czytaj więcej

Praktyczne organizery na ścianę – pomysły na samodzielne wykonanie

Praktyczne organizery na ścianę – pomysły na samodzielne wykonanie
Czym jest organizer? Jak sama nazwa wskazuje, to przedmiot umożliwiający porządkowanie, planowanie określonych zadań, grupujący akcesoria, ułatwiający...
Czytaj więcej

Metamorfoza jadalni

Metamorfoza jadalni
Wnętrze jadalni nie zawsze zachwyca. Wystarczy zauważyć zbyt kontrastowe zestawienia barw, niewspółgrające ze sobą wyposażenie czy nieciekawe i źle do...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
2 komentarze
01.06.2016
niby mała kuchnia to mały problem ale wcale tak nie jest. spoko artykuł trochę mi rozjaśnił z czego zrezygnować a co zostawić w mojej mikrusowej kuchni
24.11.2015
Bardzo przydatny artykuł, zawsze mieszkałam w mieszkaniach z beznadziejnymi kuchniami - albo za mała albo zły rozkład. Teraz mam szansę urządzić własną i kurczę - będzie idealna! Dłuuuuugi blat!

Ocena i komentarz dla:

Planowanie kuchni – najważniejsze wymiary