Deski do krojenia

Produktów w kategorii: 2

Sortuj wg:
Trafność

Używasz noża w kuchni? Nie zapomnij o desce do krojenia

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez noży. Podobnie trudno wyobrazić sobie ją bez przynajmniej jednej deski do krojenia. Deski kuchenne są zazwyczaj niewielkich rozmiarów. Stanowią część wyposażenia kuchni. To na nich się kroi wszelkie produkty spożywcze.

Deska do krojenia może być wykonana z różnych materiałów. Jeszcze do niedawna funkcjonowały wyłącznie deski drewniane. Po nich przyszła kolej na deski plastikowe. Obecnie w jednej kuchni można spotkać różne rodzaje desek, w tym i szklane. W zależności od preferencji możesz także zdecydować się na deski o prostych kształtach lub tych najbardziej wymyślnych: okrągłe, prostokątne lub w kształcie owoców czy zwierząt – możliwości są nieograniczone.

Deski do krojenia – dekoracja czy zabezpieczenie blatów?

Deski do krojenia są ważną częścią wyposażenia kuchennego i znajdują się wśród akcesoriów, z których korzystasz najczęściej. Są niezastąpione podczas przygotowywania wszelkich posiłków – do porcjowania owoców na śniadanie, siekania warzyw i tłuczenia mięsa na obiad czy krojenia chleba na kolację.

Deski, które znajdziesz w sieci supermarketów Castorama, są nie tylko funkcjonalne, ale też w sposób naturalny uzupełniają wystrój kuchni. Dzięki temu, że są wykonane z litego drewna, cechują się naturalnym, atrakcyjnym wyglądem. Dodadzą one Twojej kuchni rustykalnego bądź skandynawskiego charakteru. Jednocześnie materiał ten sprawia, że są trwałe i odporne na wysoką temperaturę czy uszkodzenia mechaniczne. Równie dobrze deska do krojenia okrągła będzie chroniła blat przed gorącymi naczyniami.

Tego typu deskę możesz wykorzystać jako podstawkę do gorących garnków, patelni lub blach, co okaże się przydatne podczas każdego gotowania. Stanowi ona także naturalną ochronę blatu – za jej pomocą unikniesz jego zarysowania, pozostawienia śladów po krojeniu czy też nadtopienia się w wyniku styczności z rozgrzanymi naczyniami. Okrągła, kwadratowa bądź prostokątna deska drewniana posłuży Ci również jako dekoracyjna tacka na sery i wędliny podczas rodzinnego spotkania lub romantycznej kolacji.

Deska twarda czy miękka?

Deska do krojenia na blat powinna go chronić. Może się zatem wydawać, że twardy model spełni najlepiej swoje funkcje. W tej sytuacji deska szklana lub plastikowa byłaby najlepszym wyborem. Charakteryzują się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, ale posiadają jedną poważną wadę. Deski z tworzywa sztucznego i szklane znacznie szybciej tępią używane noże kuchenne. Jeśli zatem szukasz deski, dzięki którym Twoje noże ceramiczne posłużą Ci znacznie dłużej, zdecyduj się na deskę drewnianą lub bambusową.

Deska do żywności suchej i mokrej

Czy w kuchni wystarczy mieć tylko jedną deskę? Wystarczy, ale warto mieć ich kilka. Trudno znaleźć produkt idealny, który spełni wszystkie funkcje deski. Jeszcze trudniej natomiast wybrać taką, by nadawała się do żywności suchej i mokrej. Z tego powodu, zamiast szukać produktu uniwersalnego, zaopatrz się przynajmniej w dwie deski. Jedna z nich powinna być przeznaczona do produktów mokrych. W tej sytuacji najlepiej sprawdzą się deski ze szkła lub plastiku. Jeśli natomiast chcesz pokroić np. chleb, deska bambusowa lub drewniana będą bardzo dobrym wyborem.

Deski z naturalnych materiałów uszkadzają się w wyniku krojenia nożem. W powstałe szczeliny wnikają resztki żywności. To natomiast powoduje namnażanie się bakterii. Jednak to nie jedyny problem. Deski drewniane wchłaniają także zapachy. Jeśli kroisz czosnek czy cebulę, lepiej skorzystać z tworzywa bardziej odpornego na zapachy i łatwiejszego w czyszczeniu.

Deska bambusowa czy drewniana?

Deski bambusowe i drewniane bardzo często są ze sobą mylone. Tymczasem to w rzeczywistości dwa różne produkty, które odznaczają się nieco innymi właściwościami. Deska drewniana stworzona jest z jednolitej lub klejonej płyty z drewna, podczas gdy deska bambusowa powstała w wyniku sprasowania trawy bambusowej.

Deska do krojenia drewniana okrągła jest wręcz idealna do pieczywa. Nie stępi noża i chroni blat. Jest również bardzo dobrą podstawką pod gorące garnki. Deska drewniana wykazuje także ciekawą właściwość do zasklepiania drobnych nacięć, dlatego na dłużej zachowa swój pierwotny wygląd. Co więcej, w zależności od zastosowanego drewna, charakteryzuje się mniejszą lub większą twardością. Po co zatem sięgać po deskę bambusową?

Deska bambusowa jest twardsza od deski bukowej, a przy tym również nie tępi noży. Co więcej, bambus jest mocno sprasowany, dlatego stanowi bardzo dobrą ochronę przed namnażaniem się bakterii. Ten rodzaj deski także szybko wysycha, chociaż warto po myciu przetrzeć ją suchą ścierką. Nie możesz także myć jej w zmywarce. Jeśli jednak szukasz deski bezpiecznej dla noży, to deska bambusowa będzie dobrym wyborem.

Dopasuj deskę do krojonych produktów

W zależności od zaplanowanych prac w kuchni warto sięgnąć po inną deskę. Deski do krojenia drewniane lub bambusowe będą idealne do pieczywa i innych produktów suchych. Szklane i kamienne deski są idealne do mięsa oraz ryb. Warzywa natomiast najlepiej kroić na deskach plastikowych. Warto sięgnąć po takie ze składanymi bokami. Odpowiednio dobrana deska ułatwi Ci krojenie i ochroni Twoje blaty przed uszkodzeniami.