Czym jest zielony nawóz?
Nawóz zielony to nic innego jak szybko kiełkujące rośliny siane pomiędzy standardowymi uprawami lub tuż po nich. Ich resztki rozkładają się w glebie w ciągu dwóch sezonów, stopniowo przekształcając odpadki organiczne w próchnicę. Na korzyść tej metody przemawia przede wszystkim to, że jest tania i łatwo dostępna. Jakie rośliny nadają się do stosowania w roli zielonego nawozu? Przeczytamy o nich w tym artykule.
Porada eksperta Jeśli ziemia w naszym ogrodzie jest w dość dobrym stanie, wystarczy stosować nawóz zielony raz na dwa lub trzy lata. Pomiędzy nim możemy zasadzić na grządkach rośliny o krótkim okresie wegetacji, które pomogą w zregenerowaniu ziemi po uprawie plonu głównego. |
Zalety stosowania nawozu zielonego
Oprócz samego wzbogacenia gleby w substancje odżywcze, używanie zielonych nawozów niesie ze sobą również inne korzyści:
- gęsty system korzeniowy roślin poplonowych głęboko spulchnia glebę;
- brak ryzyka przenawożenia jak w przypadku środków chemicznych;
- nawozy zielone hamują rozwój chwastów oraz szkodników, takich jak nicienie czy drutowce;
- chronią ziemię przed erozją na skutek działania słońca, wiatru oraz deszczu;
- ograniczają wypłukiwanie składników odżywczych w głąb gleby;
- poprawiają stan fitosanitarny gleby, a tym samym zapobiegają występowaniu chorób przy późniejszej uprawie roślin;
- dostarczają składników odżywczych w formie łatwej do przyswojenia przez rośliny;
- tworzą próchnicze związki, które poprawiają zdolność gleby do magazynowania wody.
Nawozy zielone – co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Rośliny na zielony nawóz możemy sadzić nie tylko na terenie uprawnym – doskonale sprawdzą się także w roli tzw. zasiewu dolnego w przypadku krzewów i drzewek owocowych. Wystarczy tylko zasiać je pod ich pniami. Najlepiej sprawdzą się tutaj rośliny z rośliny bobowatych, które nie tylko wzbogacą glebę w wartościowe składniki odżywcze, lecz jednocześnie dostarczą drzewom dodatkowego azotu.
Zielony nawóz warto wysiać tuż po zbiorze plonu głównego, jednak przed nadejściem pierwszych jesiennych chłodów. Najlepiej rozrzucić nasiona w połowie sierpnia lub na początku września pomiędzy resztki pozostawione po zbiorze głównego plonu. Wtedy ich korzenie i pędy będą mieć wystarczająco dużo czasu, by się rozwinąć przed przymrozkami. Gdy rośliny osiągną już swoją maksymalną wysokość, należy je przekopać w taki sposób, by ich większość została przykryta warstwą gleby – w przypadku gleb ciężkich powinno to być 10-15-milimetrowa powłoka, przy glebach lekkich natomiast nieco grubsza. Można również skosić rośliny poplonowe, rozdrobnić i wymieszać z ziemią. Zobaczmy też, jak efektywnie nawozić rośliny ogrodowe – przeczytamy o tym tutaj!