Rośliny balkonowe mają do dyspozycji niewielką ilość gruntu znajdującego się w doniczce i to z niego czerpią składniki odżywcze, dzięki którym rosną, kwitną i owocują. Nie mogą – tak jak rośliny uprawiane w gruncie – za pomocą rozwiniętego systemu korzeniowego poszukiwać składników pokarmowych w innych częściach podłoża. Dlatego ziemia do kwiatów i roślin balkonowych jest produktem wieloskładnikowym, pełnym mikroorganizmów, materii organicznej, wody i substancji mineralnych. Sprzedawana jest w różnych proporcjach, w zależności od przewagi danej grupy składników ma inne właściwości fizyczno–chemiczne (np. strukturę podłoża, poziom pH, zdolność absorpcyjną) i przeznaczenie.
Jakie właściwości powinna mieć ziemia?
Dobrej jakości ziemia powinna być żyzna, luźna i przepuszczalna – dzięki temu korzenie będą mogły rosnąć bez ograniczeń i pobierać powietrze, które jest konieczne do wymiany gazowej. Oprócz tego zwracajmy też uwagę na poziom pH, który powinien być dostosowany do naszej uprawy (wyrażany jest on w skali od 1 do 14). Większość roślin uprawianych w donicach dobrze rośnie w glebie lekko kwaśnej, czyli o pH od 5,5 do 6,5, zdarzają się jednak wyjątki.
Rodzaje ziemi do roślin balkonowych
Ziemia uniwersalna jest przeznaczona do roślin o średnich wymaganiach pokarmowych, nieodpowiednia jednak dla upraw wymagających kwaśnego podłoża. Do roślin balkonowych lepiej jest kupić specjalną mieszankę ziem (najczęściej w skład wchodzą piasek, odkwaszony torf i ziemia). Wprawni ogrodnicy, którzy dobrze znają potrzeby swoich roślin, taką ziemię mogą przygotować samodzielnie. Jednak jeśli dopiero zaczynamy przygodę z uprawą, to zdecydowanie bezpieczniej jest kupić gotowy produkt.
W sklepach możemy też spotkać ziemie przeznaczone do uprawy konkretnych grup roślin, np. do pelargonii, róż, rododendronów, azalii i wrzosów, a także specjalne podłoże do wysiewu i pikowania. Z kolei osoby, które często wyjeżdżają i są zmuszone pozostawić uprawę bez nadzoru, powinny wybierać ziemię z dodatkiem specjalnej substancji, która reguluje wilgoć w glebie (takie podłoża są jednak dużo droższe od ziemi uniwersalnej).
Uwaga! Lepiej nie wykorzystywać ziemi, która nam została z poprzedniego sezonu – mogą być w niej szkodniki i zarodniki grzybów.
Jakie wybrać dodatki do ziemi?
Bez właściwej pielęgnacji i nawożenia ziemia może się szybko wyjałowić lub zasolić. Ponadto wraz z biegiem czasu ziemia w donicy zmienia swoje właściwości, dlatego warto raz na jakiś czas sprawdzić, z jaką glebą mamy aktualnie do czynienia. Służy do tego badanie poziomu pH gleby. Ziemia w roślinach doniczkowych szczególnie jest narażona na zakwaszanie (wapń stale wymywany jest przez wodę dostarczaną roślinom w czasie podlewania). W razie potrzeby możemy reagować i stosować odpowiednie nawozy lub zmieniać odczyn gleby za pomocą dodatków z innej ziemi. Odpowiednie właściwości podłoża zachowamy dłużej przez zastosowanie drenażu, np. z keramzytu, który wspomaga właściwy rozwój systemu korzeniowego, usprawnia odpływanie wody i zapobiega powstawaniu pleśni i grzybów.