Budujemy spiżarnię jak profesjonalista! Jakie wsporniki techniczne wybrać?

Regały i półki w spiżarni muszą być trwałe i wytrzymałe, ponieważ na co dzień ustawione są na nich ciężkie słoiki, weki, skrzynki z owocami czy zapasy żywności. Meble do przechowywania w spiżarni muszą ponadto spełniać wysokie wymogi techniczne. Podpowiadamy, jakie wsporniki wybrać, aby spiżarniane półki były solidne i służyły nam latami.

Trwałe mocowanie półek na ścianę – ważne parametry

 

spiżarnia

Od czego rozpocząć poszukiwanie wyposażenia spiżarni i dobrego systemu do przechowywania? Na początku zapoznajmy się z jego parametrami technicznymi. W przypadku wyboru wsporników do półek i regałów koniecznie spójrzmy na:

  • obszary zastosowania – wsporniki przeznaczone do zastosowań budowlanych są znacznie solidniejsze od zwykłych podpórek pod meble. Wybierzmy te do pomieszczeń typu spiżarnia, schowek, warsztat;

 

  • materiał wykonania – stalowe podpórki powinny być ocynkowane lub w inny sposób zabezpieczone przed działaniem wilgotnego powietrza. Zardzewiałe wsporniki techniczne stanowią zagrożenie, ponieważ wisząca półka może się urwać. Do pomieszczeń narażonych na wilgoć, takich jak piwnica czy pomieszczenie gospodarcze, możemy wybrać uchwyty chromowane. Innym rodzajem wspornika do spiżarni jest uchwyt drewniany, wykonany na przykład z drewna bukowego lub sosnowego. Surowiec pomalujmy lakierem albo farbą do drewnianych powierzchni, które zabezpieczy go przed próchnieniem i wilgocią;

 

  • maksymalne obciążenie – to bardzo ważny parametr, na który powinniśmy zwracać szczególną uwagę. Zwykle jego wartość jest podana na kilka uchwytów, np. 150 kg na dwa wsporniki. Dokładnie przekalkulujmy te liczby, aby półka wytrzymała napór ciężkich przedmiotów.

Czy wiesz, że…?

Maksymalne obciążenie uchwytu zależy nie tylko od użytego wspornika, ale też od rodzaju ścian i mocowania, na którym zawisną. Zawsze używajmy wkrętów i kołków przeznaczonych do danego podłoża – innych mocowań może wymagać otynkowana ściana z pustaków, innego mur z cegły dziurawki.

Wyposażenie spiżarni - jakie wsporniki wybrać?

 

organizacja kuchni

Producenci oferują różne rozwiązania. Możemy wybrać zwykłe wsporniki budowlane z ocynkowanej stali, dostępne są też składane uchwyty, przeznaczone do dodatkowych półek do przechowywania, na których w razie potrzeby możemy układać żywność i pojemniki. Kiedy nie będą nam potrzebne, możemy je po prostu złożyć i w ten sposób oszczędzić cenną przestrzeń w spiżarni lub kuchni. 

Mając wybrane miejsce na urządzenie spiżarni, znając rodzaj podłoża, do którego przymocujemy półki, a także ich wielkość i orientacyjne obciążenie, możemy wybierać spośród wielu wsporników i podpórek przeznaczonych pod regały. Są to:

  • wspornik metalowy - wykonany ze stali, co powoduje, że nie ulega szybkiemu niszczeniu, występuje w różnych rozmiarach, co pozwala na perfekcyjne dopasowanie szerokości półki do wielkości pomieszczenia;

 

  •  wspornik drewniany - z drewna sosnowego w naturalnym kolorze lub pomalowany na dowolny odcień, trwały i solidny, a przy tym pozwala na estetyczne wkomponowanie go we wnętrze urządzone w naturalnym stylu;

 

  • wspornik pojedynczy – wykorzystuje się go do zrobienia półek o dowolnej głębokości, wysokości i z różnym obciążeniem, co pozwala na dowolną modyfikację do zmieniających się potrzeb oraz dopasowanie do każdego układu ścian;

 

  • wspornik składany – występuje w różnych rozmiarach, udźwignie duże ciężary (nawet do 400 kg na dwa wsporniki), charakteryzuje się znakomitą żywotnością;

 

  • wspornik podwójny – można go kupić w różnych rozmiarach, wytrzyma obciążenie do około 80 kg (na dwa wsporniki).

 

Jak zrobić blat w spiżarni? 

Dodatkowy blat roboczy w spiżarni może się przydać, na przykład gdy przygotowujemy weki lub pieczemy świąteczne ciasta. Aby nie zajmował wiele miejsca, może być odchylany od ściany. Takie rozwiązanie sprawdzi się również w małych wnętrzach do przechowywania oraz niewielkich kuchniach. Do mocowania odchylanych blatów wybierzmy składany wspornik techniczny, który można wielokrotnie otwierać i zamykać bez uszczerbku na wytrzymałości. Surowy styl technicznych elementów będzie pasował szczególnie do nowoczesnych – skandynawskich lub industrialnych – wnętrz.

 

Półki zapewniające odpowiednie przechowywanie żywności, przetworów i innych częściej lub rzadziej używanych w domu rzeczy możemy wykonać samodzielnie. Wystarczą wsporniki, płyty meblowe laminowane, a do tego odpowiednie kołki rozporowe z wkrętami. Satysfakcja z własnoręcznego wykonania półki gwarantowana.