Uprawa ciecierzycy najbardziej polecana jest w małej skali, najlepiej w przydomowych ogródkach, na własny użytek. Polskie warunki, które charakteryzują się nie zawsze wysokimi temperaturami, nie są bowiem tymi, które można by było sobie wymarzyć do jej uprawy. Ciecierzyca lubi ciepło, małe krzaki warto zatem umieścić pod kloszem lub w tunelu, wówczas dadzą zdecydowane większy plon. Ciecierzyca w swojej formie jest bardzo podobna do fasolki.
Kiedy siejemy?
Ciecierzycę wysiewamy bezpośrednio go gruntu najlepiej na początku maja. Możemy umieszczać ją w dołkach o głębokości kilku centymetrów. Po pierwszym wzroście ciecierzyca tworzy krzaczki, które charakteryzują się sztywnymi łodyżkami. W porze kwitnięcia pojawiają się na nich różowe lub białe kwiaty. W ich strąkach można dojrzeć pojedyncze nasiona, które są bardzo podobne do ziaren grochu. Zbieramy je wówczas, gdy zbrązowieją.
Ciecierzyca jest odporna na suszę. Podlewania wymaga właściwie tylko wówczas, gdy zawiązuje strąki. Podczas pielęgnacji ciecierzycy bardzo ważne jest założenie rękawic. Dlaczego? Powierzchnia rośliny jest pokryta drobnymi włoskami. Zawierają one kwas szczawiowy, mogący podrażniać naszą skórę.
Dlaczego warto uprawiać ciecierzycę? Roślina to zawiera przede wszystkim ogromne ilości białka, ale również fosforu, potasu, żelaza, a także błonnika i witaminy B. Ciecierzyca będzie zatem sprawdzonym składnikiem potraw dla wegetarian. Z nasion ciecierzycy można wytwarzać mąkę. Możemy też przygotować z nich smaczne kiełki. Należy tylko kupić nasiona specjalnie do tego przeznaczone.
Ciecierzyca jest rośliną jednoroczną, może osiągać około 80 cm wysokości. Jest dokładnie trzecią w kategorii najczęściej uprawianych roślin strączkowych po groszku i fasoli.
Polecanymi odmianami ciecierzycy jest:
- Desai – która charakteryzuje się pomarańczowymi liśćmi,
- Annegeri – która daje obfite plony przy bardzo łatwej uprawie.