Przejdź do następnych akapitów:
- Co to jest kaloryczność węgla?
- Ile wynosi kaloryczność węgla?
- Jaka jest najlepsza kaloryczność węgla?
Co to jest kaloryczność węgla?
Kaloryczność węgla to ilość energii, którą można pozyskać z danej jednostki masy paliwa. Wartość opałowa jest określana w MJ/kg. Im większa jest wartość kaloryczna węgla czy ekogroszku, tym mniejsze zużycie paliwa niezbędnego do ogrzania budynku. Parametrem tym warto kierować się podczas zakupu opału, gdyż świadczy on o jego wydajności cieplnej. Dzięki dużej kaloryczności z jednego kilograma produktu można uzyskać więcej energii.
Na przykład, węgiel brunatny charakteryzuje się kalorycznością na poziomie zaledwie ok. 10 MJ/kg. To oznacza, że trzeba spalić go znacznie więcej, aby otrzymać taką samą ilość ciepła, co w przypadku ekogroszku bądź innych rodzajów węgla o wyższej kaloryczności.
Kaloryczność to najważniejszy, ale niejedyny parametr, który warto wziąć pod uwagę podczas wybierania węgla. Istotna jest też jego wilgotność, granulacja, zasiarczenie i zawartość popiołu.
Ile wynosi kaloryczność węgla?
Wartość kaloryczna poszczególnych rodzajów węgla jest różna. Niektóre z gatunków cechują się bardzo dobrą kalorycznością, co przekłada się na wyższą energię i mniejsze zużycie paliwa potrzebnego do ogrzania budynku. Piece zasilane kalorycznym paliwem nie wymagają też tak częstego dokładania opału. Wybierając wysokokaloryczny węgiel, kupisz go mniej w porównaniu z opałem niskokalorycznym. To przekłada się na oszczędności finansowe, a także magazynowe – nie musisz przeznaczać dużej powierzchni w garażu czy piwnicy na przechowywanie surowca.
Ile wynosi kaloryczność poszczególnych rodzajów węgla? Jaki jest najbardziej kaloryczny węgiel? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Jaką kaloryczność ma ekogroszek?
Wartość opałowa ekogroszku zależy od gatunku tego surowca. Ten rodzaj węgla nie ma zatem jednej konkretnej wartości opałowej. W sprzedaży znajdziesz produkty o niższej i wyższej kaloryczności. Ile wynosi kaloryczność węgla? Tabela wartości opałowej tego materiału wskazuje, że statystyczna kaloryczność ekogroszku ze średniej półki cenowej wynosi od 24 do 26 MJ/kg.
W sprzedaży dostępne są też produkty o kaloryczności 21-23 MJ/kg, jak również 29 MJ/kg w przypadku ekogroszku klasy premium. Są to wartości orientacyjne. Wysoka kaloryczność i bardzo dobre ciepło spalania powodują, że ekogroszek stanowi obecnie jeden z najwydajniejszych i najlepszych rodzajów paliwa.
Węgiel kamienny – kaloryczność opału
A jak na tle ekogroszku przedstawia się węgiel kamienny? Kaloryczność tego surowca jest zbliżona do wartości opałowej ekogroszku. Podobnie jak w przypadku tego materiału, węgiel kamienny również występuje w wersji mniej i bardziej kalorycznej, co przekłada się na energetyczność.
Kaloryczność węgla kamiennego z niskiej półki cenowej wynosi zwykle ok. 22-24 MJ/kg. Średnia kaloryczność tego produktu wynosi 25-27 MJ/kg. To dobrej jakości węgiel, o niskiej zawartości popiołu i wysokiej energetyczności. Dostępny jest też węgiel jakości premium, o wartości opałowej sięgającej ok. 29-30 MJ/kg.
Wartość opałowa miału węglowego
Miał węglowy to jedno z tańszych paliw, co wpływa na jego widoczną popularność. Jego wartość opałowa jest jednak nieco niższa niż ekogroszku i węgla kamiennego. Zazwyczaj mieści się w przedziale od 20 do 25 MJ/kg. Miał jakości premium o kaloryczności 25 MJ/kg cechuje się zawartością popiołu wynoszącą mniej niż 10%, co jest dość dobrym wynikiem. Paliwo to może być obsługiwane przez tradycyjne piece zasypowe, a także piece na ekogroszek z podajnikiem i bez podajnika.
Przeczytaj również: Jak wyposażyć domową kotłownię?
Węgiel brunatny kaloryczność – ile wynosi?
Popularnym rodzajem opału jest też brunatny węgiel. Kaloryczność tego paliwa wynosi średnio 10 MJ/kg, przy czym najmniej kaloryczne rodzaje węgla brunatnego mają jedynie 6 MJ/kg. Warto przy tym dodać, że palenie węglem brunatnym w gospodarstwach domowych jest zabronione na mocy tzw. uchwał antysmogowych. Zakaz ten wynika z wysokiej szkodliwości węgla brunatnego jako opału.
Produkt ten jest jednym z paliw odpowiedzialnych za smog. Jest bardzo wilgotny, więc wymaga wysuszenia przed użyciem. Składa się w aż 50% z wody, co sprawia, że podczas palenia się mocno dymi i często gaśnie. Jednocześnie ma niską wartość opałową, więc trzeba go spalić aż trzy razy więcej w porównaniu z innymi rodzajami opału, aby ogrzać dom.
Węgiel brunatny jest stosowany przez elektrownie węglowe oraz przedsiębiorstwa wyposażone w specjalne filtry wyłapujące szkodliwe związki chemiczne. Filtrów tych nie posiadają przydomowe kominy, dlatego palenie tym węglem jest niezwykle groźne dla zdrowia i życia. Surowiec nie nadaje się także do kotłów automatycznych.
Kaloryczność innych źródeł energii
Uznaje się, że kaloryczność węgla i ekogroszku jest wysoka, co sprawia, że piece nie wymagają częstego dosypywania surowca. A jak te produkty wypadają w porównaniu z innymi źródłami energii?
Wartość opałowa pelletu bądź drewna o wilgotności 15% wynosi 12-15 MJ/kg. Im wyższa wilgotność drewna, tym jego kaloryczność jest mniejsza. Najwyższą wartość opałową mają paliwa płynne. Na przykład, mieszanki gazu mogą osiągnąć wartość 40 MJ/l. Należy jednak mieć na uwadze, że 1 MJ/l nie jest tożsamy z 1 MJ/kg. Jeden litr mieszanki propan butanu odpowiada wartości ok. 0,85 kg węgla kamiennego.
Sprawdź także: Jak konserwować kocioł?
Jaka jest najlepsza kaloryczność węgla?
Im wyższa kaloryczność węgla, tym lepiej. Wybierając ekogroszek o wartości opałowej 29 MJ/kg albo węgiel kamienny 30 MJ/kg, otrzymujesz paliwo o najwyższej energetyczności, co przełoży się na jego wydajność i efektywność. Dzięki temu kupisz też mniej opału niż w przypadku paliwa o niższej kaloryczności.
Nie musisz jednak decydować się na najwyższe parametry, ponieważ średnia wartość 24-26 MJ/kg (w przypadku ekogroszku) lub 25-27 MJ/kg (węgiel kamienny) jest również bardzo dobrym wyborem. Opał tego typu jest tańszy, a przy tym wciąż pozwala uzyskać duże ilości ciepła niezbędne do ogrzania domu.
Jeśli chodzi o miał węglowy, to zaleca się wybór produktu o możliwie najwyższym parametrze kaloryczności. Ten rodzaj paliwa ma niższą wartość opałową niż ekogroszek czy węgiel kamienny. Z tej przyczyny, aby uzyskać podobną energetyczność, jak w ich przypadku, najlepiej wybrać miał jakości premium o kaloryczności 25 MJ/kg.
Na to, jaka kaloryczność węgla najlepsza będzie dla Ciebie, wpływa kilka czynników. Weź pod uwagę potrzeby grzewcze Twojego domu, a także możliwości finansowe i na tej podstawie określ, który z rodzajów paliw będzie najbardziej opłacalnym rozwiązaniem. Co do zasady jednak najlepiej zdecydować się na opał o możliwie najwyższej kaloryczności. To pozwoli Ci uzyskać najlepsze efekty grzejne przy jednoczesnym mniejszym zużyciu paliwa i większych oszczędnościach finansowych.