Powłoki antybakteryjne – zastosowanie i właściwości

Szkodliwe dla naszego zdrowia mikroorganizmy występują niemal w każdym miejscu. By zapobiec ich rozwojowi, w przypadku wielu produktów stosuje się powłoki antybakteryjne. Gdzie najczęściej się z nimi spotkamy i jaką dokładnie spełniają funkcję?

antybakteryjna lodówkaantybakteryjna lodówkaantybakteryjna lodówkaantybakteryjna lodówka

Dlaczego stosuje się powłoki antybakteryjne?

Wszechobecność baterii stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia naszego i naszych domowników. Niebezpieczne są patogeny, które nie tylko ewoluują, ale także uodparniają się na działanie antybiotyków. Zamiast jednak leczyć wywołane nimi zakażenia, warto zadbać o to, by zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. W tym właśnie celu opracowano powłoki antybakteryjne – mają one nie tylko zabijać drobnoustroje, ale również uniemożliwiać ich rozwój. Z tego powodu stosowane są przede wszystkim w miejscach, w których panujące warunki szczególnie sprzyjają pojawieniu się mikroorganizmów.

Jak działają takie powłoki?

Powłoki antybakteryjne mogą spełniać swoje funkcje dzięki temu, że wykorzystuje się w nich nanocząsteczki – w większości przypadków są to jony srebra. Te bezpieczne dla ludzkiego zdrowia mikroelementy mają potwierdzone naukowo działanie antyseptyczne i umożliwiają zachowanie danych powierzchni w higienicznym stanie. Jony srebra wiążą enzymy bakterii, a tym samym ograniczają ich namnażanie się, powodując ich obumarcie. Powłoki antybakteryjne powodują także odpychanie tłuszczu czy wody, dzięki czemu ułatwiają utrzymanie w czystości powierzchni, które pokrywają. Co więcej, nie są one podatne na ścieranie czy zmywanie – pozostają więc niezmienne mimo codziennego użytkowania pokrytych nimi sprzętów czy powierzchni i działają w pełni samoczynnie, bez naszego udziału.

Gdzie stosowane są powłoki antybakteryjne

Powłoki antybakteryjne stosowane są szczególnie w miejscach, w których ważne jest utrzymanie wysokiego poziomu higieny. Znajdują więc zastosowanie w kuchniach – np. w zlewozmywakach i deskach kuchennych. Wykorzystywane są także podczas produkcji blatów kuchennych, a nawet uchwytów meblowych czy elementów armatury. Bardzo często pokrywają także mające stały kontakt z żywnością wnętrza lodówek, gdzie nie tylko zapobiegają rozwojowi baterii, ale również opóźniają proces psucia się umieszczonych w nich produktów spożywczych. Powłoki antybakteryjne stanowią także

deska wc antybakteryjnadeska wc antybakteryjnadeska wc antybakteryjnadeska wc antybakteryjna

element wanien i umywalek, a nawet płytek ściennych, podłogowych i tkanin. Co więcej, jony bakteriobójczych metali znajdują się też w składzie wielu farb czy lakierów, które dzięki ich zawartości chronią przed drobnoustrojami pokryte nimi podłoża.

Nanotechnologia znajduje więc wiele możliwości zastosowania w codziennym życiu i ma duże znaczenie dla naszego zdrowia i komfortu. Dzięki powłokom antybakteryjnym, które powstają w oparciu o nią, możemy cieszyć się zdrowiem i czystością naszego otoczenia. Jest tylko kwestią czasu, gdy powłoki takie będą powszechnie wykorzystywane w wielu miejscach i różnorakich innych wyrobach.

 

Data publikacji: 05.11.2015