Produkty

Rokietta siewna, czyli rukola – uprawa własna

Rokietta siewna, czyli rukola – uprawa własna

Ostatnio coraz modniejsze jest zdrowe, naturalne jedzenie, które najlepiej samodzielnie wyhodować. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko pojawienia się w roślinach niepożądanych substancji. Oczywiście nie jesteśmy w stanie posadzić u siebie wszystkich warzyw, owoców czy ziół. Warto jednak zdecydować się na nietrudną w uprawie rokiettę siewną.

rukolaKrótki opis

Rokietta siewna bardziej znana jest pod nazwą rukola, której łacińska nazwa brzmi po łacinie Eruca vesicaria. Pochodzi głownie z krajów śródziemnomorskich, ale nie tylko. Jest to roślina jednoroczna i należy do rodziny kapustowatych. Dorasta do 50-60 cm wysokości. Jej liście są zielone i mają ostrawy i pikantny smak. Rukola kwitnie na biało, a jej kwiaty są niepozorne. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, jej liście wykorzystywane są np. do sałatek, kanapek, pizzy lub jako dodatek do mięs i szynki parmeńskiej. Warto dodać, iż liście zawierają błonnik, cynk, żelazo, kwas foliowy, a co najważniejsze –całkiem sporą ilość witaminy C. Rukola jest lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego polecana dla osób dbających o linię.

Uprawa rokiety siewnej

Rukola nie jest bardzo trudna w uprawie. Wymaga jedynie żyznej gleby o obojętnym odczynie. Unikajmy jednak zdecydowanie ziemi suchej i piaszczystej. Najlepiej rośnie na stanowisku półcienistym, ewentualnie słonecznym. Przy uprawie należy regularnie ją podlewać, lecz dopiero gdy ziemia lekko przeschnie – gdy przeoczymy ten moment, roślina szybko więdnie. W przypadku przelania roślina może natomiast zacząć gnić. rukola castorama

Uprawę możemy prowadzić na parapecie w domu lub w okresie letnim na balkonie. Do rozwoju rukoli wystarczy ziemia uniwersalna i pojemnik lub doniczka. Okres wysiewu jest dość długi, możemy to robić od marca do września-października, co dwa tygodnie. Dzięki temu przez cały sezon będziemy zaopatrzeni w liście gotowe do zbioru i zjedzenia.

Nasiona wysiewamy wprost do gruntu, a następnie obsypujemy je cieniutką warstwą piasku. Ustawiamy w ciepłym miejscu, dbając o właściwą wilgotność podłoża. Po wschodach, kilka tygodni po wysianiu, możemy przepikować rośliny, lecz nie jest to zawsze konieczne. Rozety powinny rosnąć w odległości ok. 7 cm od siebie.

Liście zbieramy przed kwitnieniem, by nie stały się zbyt gorzkie w smaku. Najlepiej, by miały ok. 12-15 cm długości. Wyrywamy całe rozetki i obrywamy liście, zostawiamy jednak korzenie, by rośliny mogły ponownie wydać plon.

 

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Siła kiełkowania nasion – czym jest i jak ją sprawdzić?

Siła kiełkowania nasion – czym jest i jak ją sprawdzić?
Z pewnością nie raz zastanawialiśmy się, od czego zależy to, że z jednego opakowania wzejdą wszystkie wysiane nasiona, a z innego tylko połowa z nich....
Czytaj więcej

Czy warto stosować nasiona otoczkowane?

Czy warto stosować nasiona otoczkowane?
Stając przed wyzwaniem kupienia nasion do przydomowego ogródka, mamy do wyboru ich różne rodzaje. Należą do nich również nasiona ...
Czytaj więcej

Tworzymy prosty warzywnik – poradnik początkującego ogrodnika

Tworzymy prosty warzywnik – poradnik początkującego ogrodnika
Warzywnik w ogrodzie to rzecz niebywale praktyczna. Obok tego, że daje nam on nieograniczony dostęp do żywności ekologicznej, zdrowej i pozbawionej ch...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
1 komentarz
29.05.2016
Rukola jest przepyszna i mega łatwa w uprawie, rośnie, jak na drożdżach

Ocena i komentarz dla:

Rokietta siewna, czyli rukola – uprawa własna