Opis rośliny
Monstera dziurawa, bo ten gatunek jest najczęściej uprawiany, należy do rodziny obrazkowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie można ją spotkać w formie dzikiej. W sprzedaży zwykle dostępne są okazy półmetrowe, jednak należy pamiętać, iż roślina się łatwo rozrasta i osiąga spore rozmiary. Pnącze może dorastać nawet do 20 m wysokości, dodatkowo ma długie i grube łodygi. Liście są skórzaste i dość charakterystycznie podziurkowane, często asymetryczne, o podłużnym eliptyczno-jajowatym kształcie.
Kwiaty monstery mają kolbiastą formę, ale rzadko się pojawiają w uprawie domowej, podobnie owoce, które – co ciekawe – są jadalne, choć ze względu na składniki nie poleca się ich spożywania.
Z powodu podobnego wyglądu roślina ta jest czasami mylona z filodendronem, ale są to jednak dwa różne rodzaje, choć pochodzą z tej samej rodziny.
Uprawa i pielęgnacja
Monstera ma małe wymagania glebowe. Dobrze rośnie w przepuszczalnym i lekko kwaśnym lub obojętnym podłożu. Roślina nie lubi bezpośredniego nasłonecznienia, lepiej radzi sobie w miejscach jasnych, ale nie w pełnym słońcu. Zbyt intensywne naturalne światło może powodować nieestetyczne, żółte plamy na liściach.
Monstera w pomieszczeniach domowych rośnie bez problemu. W sezonie dobra będzie temperatura ok. 24oC, zimą natomiast w granicach 15oC. Należy unikać ustawiania rośliny w przeciągu i w wietrznych miejscach. Dodatkowo warto zapewnić roślinie odpowiednio wysoką wilgotność powietrza. Przydatne może być zraszanie pnącza nawet dwa razy w ciągu tygodnia. Całą roślinę nawadniamy, gdy ziemia, w której rośnie, już przeschła, podlewamy ją mniej więcej raz na 7 dni. Nie przesadźmy jednak z ilością wody, bo może spowodować to żółknięcie liści.
Warto także monsterę nawozić, używamy do tego celu preparatów płynnych do roślin zielonych, najlepiej ok. 2 razy w miesiącu. Wiele zależy od zaleceń producenta opisanych na etykiecie produktu.
Co istotne, monstera jest dość rzadko atakowana przez szkodniki czy choroby, jednak co jakiś czas należy sprawdzić stan zdrowotności rośliny i dbać o odpowiednie warunki uprawy.
Pnącze, gdy tego wymaga, przesadzamy. Robimy to wiosną, gdy roślina się rozrosła, a doniczka staje się za ciasna. Możemy również nieco ograniczyć wielkość rośliny poprzez cięcie, lecz trzeba zaznaczyć, iż do prawidłowego rozwoju monstera nie wymaga regularnego przycinania.