Zdrowa woda z kranu – czy to możliwe?

Nowoczesne technologie, jakie stosowane są obecnie w wodociągach, pozwalają efektownie i skutecznie oczyścić wodę z zanieczyszczeń. Dzięki temu w naszych domach możemy cieszyć się bezpieczną i dobrej jakości kranówką. Dzięki filtrom różnego rodzaju możemy mieć natomiast pewność, że nadaje się ona także do spożycia.

Jakość wody w Polsce

W naszym kraju nad odpowiednią jakością wody czuwają specjalne stacje sanitarno-epidemiologiczne, których zadaniem jest regularne badanie cieczy. Jeśli uzyskane wyniki odbiegają od normy, to obowiązkiem sanepidu jest jak najszybsze wdrożenie procedury zapobiegawczej. Nasza krajowa kranówka jest zgodna z polskimi przepisami oraz regulacjami unijnymi. Biorąc pod uwagę te zależności możemy mieć pewność, że woda w naszym mieszkaniu jest w pełni bezpieczna i zdatna do spożycia. O tym jak uzdatnić wodę w naszym gospodarstwie domowym dowiemy się, czytając ten artykuł.

Zdrowa woda z kranu – czy to możliwe?

Filtr węglowy poprawia smak wody

Pomimo uświadamiania nas na temat zdrowej kranówki, większość z nas nadal pozostaje nieufna. Wpływ ma na to chociażby stan, w jakim mogą być wodociągi psujące smak i wygląd wody w naszych mieszkaniach. Istnieją jednak sposoby na to, by skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń z naszej kranówki.

Podczas tworzenia instalacji wodnej w naszym domu praktyczne zastosowanie znajdzie filtr węglowy. Możemy go zamontować przy umywalce. Dzięki niemu woda płynąca z kranu zostanie pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń, a także bakterii, które mogłyby zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Filtry mechaniczne również skutecznie dbają o to, by w wodzie nie znajdowały się zanieczyszczenia. Ponadto są najczęściej stosowanym rodzajem filtrów w instalacjach domowych. Dzięki strukturze wkładu drobiny jakie mogą znajdować się w cieczy zatrzymywane są wewnątrz niego, a my możemy cieszyć się smaczną i zdrową wodą. Więcej o rodzajach i zastosowaniach filtrów przeczytamy w tym artykule.

Do uzdatniania wody przeznaczone są także specjalne dzbanki filtrujące, które coraz częściej możemy spotkać w każdej kuchni. Są one bardzo proste w użytkowaniu, a przefiltrowana przez nie woda zostaje skutecznie pozbawiona związków organicznych, metali ciężkich, chloru oraz rdzy.

Przeczytaj także: Jak uzdatnić wodę?

Zdrowa woda z kranu – czy to możliwe?

Minerały w wodzie z kranu

Zazwyczaj decydujemy się na kupno wody butelkowej, ponieważ uważamy, że posiada ona najwięcej minerałów. Po przeprowadzeniu wielu badań okazuje się, że kranówka także posiada niezbędne wartości takie jak sód, potas oraz wapń. To kolejna zaleta, która powinna przekonać nas do tego, że woda z kranu jest jak najbardziej zdrowa i zdatna do codziennego spożycia.

Porada eksperta

Nasz organizm każdego dnia potrzebuje odpowiedniego nawodnienia. Osoby dorosłe powinny spożywać około 2 litrów wody dziennie. Dzieci do 3 roku życia powinny pić minimum litr, a starsze około 1,5 litra.

Możemy mieć jednak wątpliwości, co do jej twardości. Jednak i to z łatwością sprawdzimy samodzielnie. Wystarczy, że zakupimy specjalny zestaw do mierzenia twardości wody – dzięki niemu ocenimy jakość cieczy i będziemy mogli podjąć kroki w celu jej zmiękczenia.