Produkty

Filtry do wody, rodzaje i zastosowanie

Filtry do wody, rodzaje i zastosowanie

Współcześnie mamy tę wygodę, że woda jest łatwo dostępna, ale i tę niedogodność, że jest ona coraz bardziej zanieczyszczona. W wodzie pitnej, dostarczanej nam najczęściej siecią wodociągową, występują ogromne ilości chorobotwórczych związków chemicznych, które są niestety odpowiedzialne za wzrost chorób cywilizacyjnych. Jednak dzięki odpowiednim filtrom możemy korzystać z wody zdatnej do picia.

filtr do wodyPotrzeba oczyszczania

Do naszego środowiska każdego dnia wylewane są i wysypywane tony związków chemicznych, które trafiają do wód gruntowych czy powierzchniowych będących źródłem wody pitnej. Czyste wody z głębi ziemi są już poprzez długoletnią eksploatację wyniszczone i wymieszane ze skażonymi wodami gruntowymi i powierzchniowymi. Zbiorniki wodne parują, unosząc wraz z parą także niektóre zanieczyszczenia. Skroplona para wraca na powierzchnię ziemi w postaci opadów, tworząc przy tym kolejne zanieczyszczone cieki wodne. Stąd też coraz większą uwagę zwraca się na oczyszczanie wody.

Rodzaje filtrów do oczyszczania wody

Wodę wodociągową możemy z łatwością „ulepszyć”, stosując kilka rodzajów filtrów w tzw. zestawach filtracyjnych. Oto różne rodzaje filtrów.

1. Filtry mechaniczne, montowane na początku instalacji, zatrzymujące zanieczyszczenia stałe o wymiarach nawet 1 mikrona. Wśród filtrów mechanicznych możemy wyróżnić:

- z wymiennymi wkładami z włókniny polipropylenowej, siatki metalowej lub ze sznurka,

- wypełnione materiałami filtrującymi, takimi jak piasek kwarcowy, spieki (np. keramzyt) i materiałami kruszonymi (granit) oraz włókninami z tworzyw sztucznych,

- z wkładami stałymi z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej. Wymagają one systematycznego płukania ręcznego lub automatycznego (raz w miesiącu).

2. Filtry z węglem aktywnym – odpowiedzialne są za jeden z ostatnich stopni filtracji, najlepiej zamontować je tuż przed lampą bakteriobójczą. Dzięki własnościom węgla aktywnego poprawiają one smak wody, usuwają drażniący zapach chloru oraz żółtawe zabarwienie. Z dodatkiem stopów miedzi i cynku lub srebra filtry takie mogą działać także bakteriobójczo. Musimy je okresowo czyścić i nie dopuszczać do dłuższych zastojów wody wewnątrz filtrów, bo grozi to namnożeniem się mikroorganizmów.

3. Odżelaziacze i odmanganiacze – czyli filtry, które eliminują mętność wody oraz usuwają jej zabarwienie spowodowane zbyt wysokim stężeniem żelaza i manganu. Stosowane są w nich substancje, dzięki którym następuje utlenienie nadmiaru tych pierwiastków. Wymienione tu filtry powinniśmy montować za filtrami mechanicznymi, ale przed zmiękczającymi. Samo płukanie tych odżelaziaczy zwykle odbywa się automatycznie, ale odmanganiacze trzeba okresowo regenerować nadmanganianem potasu.

4. Zmiękczacze – zmniejszają twardość wody, która to powoduje powstawanie szkodliwych osadów wapnia w rurach, na urządzeniach sanitarnych, w czajnikach oraz mechanizmach pralek czy zmywarek. W trakcie filtrowania zmiękczającego dochodzi do zamiany jonów wapnia i magnezu w jony sodu, dzięki wypełnieniu żywicą jonowymienną (tzw. jonitem). Złoża jonowe możemy regenerować np. solą kuchenną.

5. Filtry z odwróconą osmozą (zwane też osmotycznymi) – są najskuteczniejsze, usuwają prawie 100 % wszelkich związków rozpuszczonych lub zawieszonych w wodzie. Są mniej wydajne (dlatego przefiltrowana woda jest magazynowana na zapas), ale za to bardzo dokładne. Filtracja osmotyczna likwiduje zanieczyszczenia o wymiarach od 0,1 do 0,001 mikrometra, czyli m.in. jony azotanów i rozpuszczonych soli, metali ciężkich, pierwiastków promieniotwórczych, a także wyłapuje bakterie i wirusy. Tak dokładne oczyszczenie wody eliminuje z niej także składniki mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu (tzw. pierwiastki życia). Dlatego na ostatnim odcinku instalacji z takim filtrem, powinniśmy zamontować mineralizator dozujący do wody niezbędne składniki.filtr do wody

Lokalizacja filtrów

Filtry możemy zamontować tak, żeby uzdatniały całość wody trafiającej do naszego domu, a więc przy samym już wlocie sieci wodnej. Potrafią one stanowić całe kolumny (zestawy) filtracyjne, wymagające często odrębnego pomieszczenia. Niektóre filtry możemy stosować jedynie miejscowo np. przy wlocie wody do urządzeń takich jak pralka czy zmywarka. Ale też bardzo pożytecznym jest zastosowanie jednego dobrego osmotycznego filtra np. pod zlewozmywakiem, do uzdatniania wody stosowanej w kuchni. Dobrym, doraźnym rozwiązaniem może stać się stosowanie specjalnych naczyń, najczęściej dzbanków, filtrujących wodę do naszych bieżących celów spożywczych.

Potrzeba oczyszczania

Spora część filtrów wodnych wymaga okresowego czyszczenia oraz wymiany wkładów filtrujących. W zależności od rodzaju filtrów, rożne są okresy utrzymywania czystości, trwałości czy odpowiedniej wydajności wkładów. Poza samymi kosztami zakupu i instalacji filtrów, nie zapominajmy więc także o sprawdzeniu dostępności wymiennych wkładów oraz ich cen.

Doradca Dział Instalacje

Dział Instalacje

Powiązane artykuły

Błędy popełniane podczas uzdatniania wody

Błędy popełniane podczas uzdatniania wody
Podczas planowania i wykonywania instalacji uzdatniających wodę można popełnić szereg błędów. Oto lista kilku z nich, których możemy uniknąć, by ciesz...
Czytaj więcej

Koniec z mitami – co naprawdę dają nam filtry do wody?

Koniec z mitami – co naprawdę dają nam filtry do wody?
O filtrowaniu wody mówi się w zasadzie bez przerwy, wokół tematu narosło zatem tyle mitów i półprawd, że czasami trudno zorientować się co jest faktem...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Filtry do wody, rodzaje i zastosowanie