Przejdź do następnych akapitów:
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Poradnik krok po kroku
Robienie przetworów to idealny sposób na to, by smaki lata zachować na zimowe miesiące. Aby „słoiki” szybko się nie zepsuły, muszą zostać odpowiednia zapasteryzowane, czyli łagodnie podgrzewane w średniej temperaturze.
Dowiedz się, jak wygląda pasteryzowanie w piekarniku i ciesz się pysznymi przetworami.
Produkty na tej stronie
Krok 1: Przygotowanie przetworów
Na początek przygotuj ulubione przetwory, korzystając ze sprawdzonych przepisów. Pasteryzować możesz owoce, surówki, kompoty, powidła, soki, a nawet mięso, grzyby czy zupy. Dzięki obróbce termicznej nawet na długie miesiące zachowają smak i aromat.
Jeśli szukasz pomysłów na smaczne przetwory, skorzystaj z jednego z naszych przepisów: Czarny bez, pigwa i pigwowiec – pyszne przetwory, które możemy z nich wykonać.
Krok 2: Włożenie żywności do słoików
Gdy przetwory są gotowe, podziel je na porcje i włóż do wcześniej przygotowanych, suchych oraz czystych słoików (przed użyciem najlepiej je wyparzyć). Pasteryzacja w piekarniku najbardziej „polubi się” ze zakręcanymi słoikami typu twist-off.
Pamiętaj, aby nie wypełniać słoików aż po brzegi – zostaw około 2-3 cm wolnego miejsca. Następnie dokładnie zakręć każdy słoik.
Krok 3: Nagrzanie piekarnika
Czas na zadbanie o odpowiednią temperaturę. Gdy przetwory są ostudzone, włóż je do chłodnego piekarnika i włącz jego nagrzewanie.
Jeśli zawartość słoików jest ciepła lub letnia, ustaw piekarnik na około 120-130 stopni Celsjusza (grzanie góra i dół). W czasie, gdy urządzenie będzie się nagrzewać, przejdź do kolejnych kroków.
Krok 4: Przygotowanie do pasteryzacji
Gdy piekarnik nabiera odpowiedniej temperatury, zajmij się przygotowaniem słoików. Na dużej blaszce ułóż papier do pieczenia. Na takiej tacy zacznij układać słoiki do góry dnem. Pamiętaj, aby zachować między nimi odpowiedni odstęp – nie mogą stykać się ze sobą ani ze ścianami piekarnika.
Krok 5: Pasteryzacja w piekarniku
Piekarnik już nagrzany, a słoiki stoją równo ułożone na blaszce? Czas na wekowanie w piekarniku!
Blachę ostrożnie włóż do piekarnika i ustaw na środkowym ruszcie. Niech słoiki pozostaną w środku przez około 30 minut.
Krok 6: Studzenie słoików
Po upływie 30 minut wyłącz piekarnik. Jednak nie wyjmuj jeszcze słoików! Niech pozostaną w piecu przez około 30-45 minut.
Krok 7: Znajdź odpowiednie miejsce dla Twoich przetworów
Po upływie wskazanego czasu ostrożnie wyjmij słoiki z piekarnika. Następnie dokładnie dokręć zakrętki, a słoje ustaw do góry dnem.
I pasteryzacja w piekarniku gotowa! Teraz czas schować przetwory. Najlepiej przechowywać je w chłodnym i zaciemnionym miejscu, np. w piwnicy czy spiżarni. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym artykule: Gdzie i jak przechowywać przetwory?.
Pasteryzacja w piekarniku – o tym musisz pamiętać
Już wiesz, jak pasteryzować słoiki w piekarniku, jednak mamy dla Ciebie kilka dodatkowych rad!
Otóż w przypadku wekowania kluczową rolę odgrywają słoiki. Zrezygnuj ze starych i uszkodzonych okazów, ponieważ wysoka temperatura może sprawić, że popękają. Słoiki powinny być także dokładnie wyparzone – wraz z pokrywkami włóż je do garnka z zimną wodą, doprowadź ją do wrzenia, a następnie gotuj przez około 5 minut. Dzięki wyparzaniu z wnętrza słoików zostaną usunięte drobnoustroje, przez które ich zawartość mogłaby się szybciej popsuć.
Zwróć też uwagę na zakrętki. Jak wspominaliśmy, wybierz te twist-off. Dlaczego nie te z gumą? Tworzywa sztuczne pod wpływem wysokiej temperatury mogłyby się zniszczyć, a wekowanie słoików okazać porażką.
Produkty na tej stronie
Pasteryzowanie słoików w piekarniku – jak długo trwa?
Samo pasteryzacja słoików w piekarniku nie jest czasochłonnym zadaniem – tak naprawdę najwięcej czasu zajmie Ci przygotowanie przetworów, zwłaszcza pokrojenie czy duszenie warzyw i owoców.
Przełożenie żywności do słoików także nie potrwa zbyt długo, około minutę na słoik. Jeśli zaś chodzi o nagrzewanie w piekarniku, to słoiki trzymaj w urządzeniu około 30 minut. Po tym czasie wyłącz piecyk, uchy drzwiczki i studź przetwory przez kolejne 30-45 minut. I gotowe!
Przeczytaj także: Wiosenne porządki w spiżarni – jak ją praktycznie urządzić?
Wekowanie w piekarniku – zalety
Zastanawiasz się, czy pasteryzowanie słoików w piekarniku to gra warta świeczki? Przekonamy Cię, że tak!
Przede wszystkim dzięki wekowaniu wysoka temperatura niszczy drobnoustroje i bakterie, przez które żywność szybko się psuje. Proces pasteryzacji jest w pełni naturalny i sprawia, że przetwory w spiżarni bez dodatku konserwantów przetrwają miesiące, a nawet… lata! Gdy odkręcisz słoik i spróbujesz jego zawartości, szybko zauważysz, że smak i aromat są takie same, a nawet bardziej wyraziste niż bezpośrednio po przygotowaniu. Dzięki wekowaniu o każdej porze roku będziesz mógł zajadać się sezonowymi owocami czy pić herbatę z pysznym sokiem malinowym!
A dlaczego do pasteryzacji warto wykorzystać akurat piekarnik? To szybki sposób na wekowanie – musisz tylko przygotować blachę, nagrzać urządzenie do odpowiedniej temperatury i po upływie wskazanego czasu wyjąć. Skoro już napracujesz się przy przygotowaniu przetworów, nie dokładaj sobie pracy z ich pasteryzacją i wybierz piekarnik.
Sprawdź rówież: Jak stworzyć odpowiednie warunki składowania żywności
Pasteryzacja w piekarniku – szybko, pysznie i zdrowo!
Pasteryzowanie słoików w piekarniku to niezwykle łatwe zadanie – potrzebujesz tylko pysznych przetworów, słoików, blachy i oczywiście piekarnika. W szybkim czasie zapewnisz swoją piwnicę smakowitymi sokami, konfiturami, kompotami czy surówkami.
A jeśli szukasz akcesoriów do przetwórstwa, odwiedź Castoramę. W naszym sklepie znajdziesz nie tylko słoje o różnej pojemności, ale i butle do wina, aby przygotować domowe trunki alkoholowe. A gdy Twój piekarnik odmówi posłuszeństwa, to urządzenie także kupisz w naszym sklepie – zarówno tym online, jak i jednym z salonów stacjonarnych.