icon
31.03 niedziela niehandlowa. Kupuj na castorama.pl
icon
31.03 niedziela niehandlowa. Kupuj na castorama.pl

5 błędów popełnianych przy budowie wyspy kuchennej

Od czasu odkrycia na mapie aranżacji wysp kuchennych, rozwiązanie to coraz częściej jest stosowane i w małych mieszkaniach, i w przestrzennych pomieszczeniach, zwłaszcza w reprezentacyjnych salonach. Decydując się na zbudowanie wyspy kuchennej, zadbajmy nie tylko o jej dekoracyjny wygląd czy nowoczesne wyposażenie, ale przede wszystkim o to, aby była miejscem w największym możliwie stopniu funkcjonalnym. Jakich błędów się wystrzegać?

wyspa w kuchni1. Niewygodna wyspa kuchenna

Planując tego typu modyfikację naszego mieszkania, warto przemyśleć funkcje, jakie ma spełniać: czy będzie to tylko miejsce do przygotowywania potraw, czy służyć będzie również jako miejsce, przy którym wspólnie będziemy przesiadywać. Oczywiście idealną byłaby opcja łącząca dwie wymienione cechy, jednak wymagana do tego ilość wolnej przestrzeni (co najmniej 2 x 1 m z zachowaniem wystarczająco dużo wolnego miejsca wokół, o czym poniżej) wymusza na nas często znaczne ograniczenia. Aby wyspa kuchenna była wygodna w użytkowaniu, zadbajmy o przestrzeń roboczą i taką wysokość mebli, aby swobodnie umożliwiały siedzenie przy niej – to ostatnie najpewniej uzyskamy kosztem szafek, tak by nie siedzieć przy wyspie bokiem, co gwarantuje niewygodę po krótkim czasie i dyskomfort wymagający wybranie innego miejsca wygodnego przesiadywania.

2. Nieobecność okapu kuchennego

Kompletne wyposażenie wyspy kuchennej wymagać będzie dużych zmian i modyfikacji istniejących instalacji. Jednym z przykładów jest skonstruowanie sprawnej wentylacji, która towarzyszyć będzie umiejscowionej na wyspie płycie indukcyjnej lub gazowej. W tym wypadku konieczne będzie wykorzystanie zalet, jakie daje podwieszany sufit – możemy w nim zamaskować przewody odprowadzające do otworu wentylacyjnego nadmiar pary wodnej pochodzącej z naczyń i garnków, w których przygotowywane są aromatyczne potrawy. W podwieszanym suficie łatwo będzie też umieścić oświetlenie, które będzie niezbędne nad blatem roboczym.

3. Niedopasowanie aranżacyjne wyspy kuchennej

Ponieważ miejsce to stanie się wyróżnikiem pomieszczenia łączącego w sobie salon i kuchnię, styl jego wyposażenia i oświetlenia powinien komponować się z całością przestrzeni. Zgrzytem aranżacyjnym będzie nowoczesna, metaliczna i szklana wyspa w salonie urządzonym tradycyjnie czy w stylu retro. Jeśli w części kuchennej i wypoczynkowej zastosowaliśmy odmienne style, wyspa powinna być elementem stanowiącym łagodne przejście między nimi i jeśli to możliwe – nawiązywać do obu z nich, na przykład za pomocą umiejętnie dobranych opraw świetlnych czy kolorów sprzętów i mebli.

lampa nad wyspę kuchenną4. Brak wolnej przestrzeni roboczej

Jak wspomnieliśmy wyżej, dążenie do jak najlepszego wyposażenia wyspy kuchennej nierzadko kłóci się z ilością dostępnej przestrzeni. Efektem tego jest co prawda obecność i kuchenki, i dwukomorowego zlewu, ale kosztem niezbędnego wolnego miejsca w ich pobliżu. Wszystko, co chcemy położyć i postawić, ląduje tym sposobem na blacie roboczym, który nie oferuje nam wystarczająco dużo miejsca na przygotowanie składników potraw. Aby uniknąć takiej sytuacji, lepiej będzie zrezygnować z części wyposażenia wyspy lub ograniczyć wielkość poszczególnych sprzętów, na przykład wybrać zlew jednokomorowy.

5. Niewystarczająco duża ilość przestrzeni wokół wyspy

Z tym błędem mamy do czynienia szczególnie w niewielkich mieszkaniach, w których demontowana jest ściana działowa dzieląca kuchnię od salonu. Jeśli na miejscu dawnej ściany umiejscowiona zostanie wyspa, może się okazać, że zajmie na tyle dużo przestrzeni, że uniemożliwi lub co najmniej utrudni przemieszczanie się mieszkańców wokół niej i dostęp do szafek w wyposażeniu wyspy, których otwarte drzwiczki mogą kolidować z wysuwanymi szufladami mebli lub sprzętów AGD stojących za nią, pod ścianą kuchni. Aby się tego ustrzec, należy uprzednio zmierzyć zasięg otwartych drzwiczek i wysuniętych szuflad i pozostawić co najmniej metr wolnego miejsca pomiędzy blatem roboczym a resztą wyposażenia kuchennego.

Data publikacji: 26.07.2016