Kalamondin
Łac. Citrofortunella microcarpa

Kalamondin, łac. Citrofortunella microcarpa, to sztucznie wytworzony gatunek drzewa owocowego. Powstał w wyniku zmieszania kumkwatu japońskiego (Fortunella japonica) z mandarynką (Citrus reticulata). Pierwszy skrzyżowany gatunek wyhodowano w południowo-wschodniej Azji. Kalamondin zwany jest potocznie kalamondynką.
W polskich warunkach klimatycznych rośnie jako ozdobne drzewo owocowe w donicach w mieszkaniu. Osiąga do 2,5 m wysokości. Roślina obficie owocuje, a jej owoce można zjadać na surowo bądź po przetworzeniu. Kalamondynka posiada gładkie, całobrzegie liście w kolorze ciemnozielonym. Małe cytrusy charakteryzują się ciemnopomarańczową skórką, przypominają mandarynki.
Kalamondynka – jak każde drzewo cytrusowe – nie może rosnąć bezpośrednio w ogrodzie, bowiem krajowe warunki klimatyczne nie sprzyjają uprawie. Natomiast z powodzeniem można ją hodować w donicy w temperaturze pokojowej.
Jakie warunki sprzyjają obfitemu owocowaniu drzewka? Kalamondynka potrzebuje słonecznego i ciepłego stanowiska, najlepiej donicę postawić na parapecie okna od strony południowej. Latem można ją wystawiać na balkon lub taras. Jako podłoża warto użyć specjalnie przygotowanej ziemi do drzew cytrusowych bądź samodzielnie sporządzić mieszankę gleb, w skład której wchodzić będzie jedna część ziemi gliniastej, po dwie części kompostowej i torfowej oraz odrobina grubego piasku.
Jak pielęgnować kalamondynkę? Doskonałym wyznacznikiem kondycji cytrusa są jego liście. Te powinny być intensywnie wybarwione na zielono, gładkie i połyskujące. Każda zmiana ich wyglądu sugeruje, że drzewko przebywa w niewłaściwym otoczeniu. Zbyt duża wilgotność podłoża i niska temperatura w okresie wegetacji mogą powodować brązowienie liści, a potem ich opadanie. Liście podobnie zareagują na zbyt wysoką temperaturę otoczenia w okresie spoczynku. Zimą donica powinna stać w jasnym pomieszczeniu, gdzie słupek rtęci nie przekracza 15 stopni Celsjusza. W sezonie jesienno-zimowym zaprzestaje się podlewania rośliny. Od marca do października cytrus trzeba nawadniać co 2-3 dni, a w wyjątkowo gorące, letnie dni nawet codziennie. Nawadnianie powinno być obfite, by woda dostała się do dolnych partii donicy. Wczesną wiosną można pokusić się o przycięcie bezlistnych pędów, by wzmocnić drzewko i nadać mu pożądaną formę.
Gdzie wykorzystuje się roślinę? Cytrus ten przeznaczony jest do uprawy doniczkowej w pomieszczeniu. Rodzi owoce o kwaśnym miąższu i słodkiej skórce. Obficie obsypany małymi owocami jest ozdobą wnętrza.