Kamelia
Łac. Camellia

Kamelia, z łac. Camellia, to rodzaj drzew i krzewów z rodziny cistronkowatych lub herbatowatych, jak podają inne źródła. Należy do niego aż 200-300 gatunków. Kamelia pochodzi z Azji – głównie z Chin, Japonii i Indii. Są zimozielonymi drzewami i krzewami o zróżnicowanych cechach.
Mają liczne kwiaty w wielkości 2,5-20 cm średnicy, które rosną pojedynczo lub w grupach. Płatków jest od 5 do 12 i przybierają następujące kolory: biały, różowy i czerwony, a rzadziej – żółty. Spotyka się również wielobarwne kwiaty. W środku okwiatu kamelii znajdują się jaskrawożółte pręciki. Niektóre mniejsze rośliny wydzielają słodki i intensywny zapach. Kwiaty kamelii niekiedy przypominają piwonie. Do najczęściej uprawianych gatunków należą: kamelia japońska, herbata chińska, kamelia górska czy Camelia x williamsii. Dojrzałość osiąga w wieku 6-8 lat i zazwyczaj około 1,5-3 m wysokości i 2-5 m szerokości. W naturalnych warunkach kamelia kwitnie zimą – najczęściej pod jej koniec; utrzymują się jednak zazwyczaj do wiosny, a nawet lata.
Jak uprawiać kamelię w warunkach polskich? Zdecydowana większość tych krzewów i drzewek może być hodowana jedynie w pojemnikach i zimowana wewnątrz budynków. Kamelie nie należą do najłatwiejszych w uprawie roślin. Jeśli nie ma zapewnionych odpowiednich warunków, nie będzie kwitła. Kamelie można wynosić w maju na zewnątrz i trzymać je w ogrodzie czy na tarasie do października. Miejsce powinno być półcieniste i przewiewne. Niektóre gatunki są odporniejsze na mróz i te można przysposobić do polskiej zimy. Należy je stopniowo przyzwyczajać do przymrozków i gdy ukończą 4 lata, zasadzić do gruntu. Stanowisko powinno być osłonięte i ciepłe, a dodatkowo można chronić kamelie przed większymi mrozami poprzez ich okrycie.
Kamelie powinno się również regularnie, co roku, ciąć, a w okresie wzrostu zasilać nawozem co 2-3 tygodnie. Rośliny te nie znoszą wapnia. Kamelie są również wrażliwe na nagłe skoki temperatury. W mieszkaniu powinny mieć odpowiednio utrzymaną w doniczce wilgoć.
Kamelie są uprawiane ze względu na ich ozdobność. Z niektórych gatunków liści przyrządza się również herbatę, natomiast z nasion – wysokiej jakości olej.