Rutwica lekarska
Łac. Galega officinalis

Rutwica lekarska, z łac. Galega officinalis, zwana również kozią kapustą, jest rośliną należącą do rodziny bobowatych. Pochodzi z obszarów Europy Południowej i Azji Wschodniej, gdzie w naturze występuje do dziś. Obecnie można ją spotkać również w innych rejonach. W Polsce jest znana wyłącznie w wersji hodowlanej, osiągając w niej ok. 40-60 cm wysokości.
Roślina charakteryzuje się rozgałęzionymi łodygami i zaostrzonymi liśćmi, które zachowują zielony kolor przez cały rok. Od lipca do sierpnia, rutwica wydaje zebrane w grona kwiaty motylkowe, które najczęściej przybierają niebieski odcień.
W uprawie roślina preferuje wilgotne, gliniaste i próchniczne gleby, wzbogacone o wapń i azot, a także stanowiska ciepłe, słoneczne i zabezpieczone przed wiatrem. Rutwica lekarska wykazuje dużą odporność na mróz, jednak kiepsko znosi szybkie zmiany temperatur, w wyniku których staje się cienka i słaba.
Wskazane jest, aby nasiona rośliny wysiać wiosną, najlepiej na początku maja. Pierwszych kiełkujących okazów rośliny należy się spodziewać już po kilku dniach od wysiewu. Roślinie sprzyja deszczowa aura, podczas której szybciej i bardziej obficie wzrasta. W przypadku bezopadowej pogody, należy zatem zapewnić jej odpowiednie nawodnienie, a w okresie wiosennym dodatkowo uzupełniać glebę w azot, wapń i próchnicę. Kiedy roślina rozkwitnie, zalecane jest zebranie jej naci i nasion. W tym celu należy przyciąć wierzchołki rośliny na długość ok 10-20 cm, a następnie suszyć w pomieszczeniach wentylowanych lub ogrzewanych do maksymalnej temperatury 50 stopni Celsjusza. Suszenie nasion zalecane jest w warunkach naturalnych, najlepiej w zacienionym i przewiewnym miejscu. Rutwica lekarska nie jest podatna na ataki chorób i szkodników, dzięki czemu nie sprawia problemów w uprawie.
Roślina cieszy się dużą popularnością jako dekoracja ogrodowych rabat, jednak przede wszystkim jest uprawiana z uwagi na swoje lecznicze właściwości. Jej zasuszone ziele, spożywane w formie naparu, obniża poziom cukru we krwi, ma również działanie przeciwgorączkowe i pobudza wydzielanie mleka u kobiet karmiących. Roślina wspomaga również trawienie i działa moczopędnie.