Yerba mate - ostrokrzew paragwajski
Łac. Ilex paraguariensis

Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski, z łac. Ilex paraguariensis, to drzewo należące do rodziny ostrokrzewowatych. Naturalnie występuje w Brazylii, Argentynie oraz Paragwaju, porastając znaczne obszary Ameryki Południowej.
Yerba mate może dorastać do 15 m wysokości, ale standardowo nie przekracza 6 m. Charakteryzują ją biaława kora oraz krótki pień. Drewno pochodzące od ostrokrzewu paragwajskiego nie nadaje się do zastosowań budowlanych, ponieważ jest nietrwałe i szybko butwieje. Liście rośliny pozostają zielone także zimą, a ich kwiaty zebrane są w pąki i mają kremowe zabarwienie. Yerba mate kwitnie od października do grudnia. Ciekawym elementem tego drzewa jest również owoc w postaci ciemnoczerwonej lub fioletowej jagody.
Powszechne zastosowanie yerby w przemyśle spożywczym sprawiło, że jest ona znaną rośliną również w Polsce. Ostrokrzew paragwajski ma mocny, intensywny zapach, a napar z tej rośliny to aromatyczna i pobudzająca herbata. Z jednego drzewa można zebrać nawet do 30 kilogramów suszu, dlatego w Paragwaju możemy spotkać ogromne plantacje tej rośliny. Pierwsze zbiory przeprowadza się jednak po 3 latach od wysadzenia sadzonek do ziemi.
Napar z yerba mate jest wysoko oceniany za swoje właściwości poprawiające samopoczucie oraz wydolność fizyczną. Yerba mate blokuje niektóre z receptorów mózgowych, zmniejszając poczucie głodu, działa również pobudzająco podobnie jak kawa, ale znacznie dłużej i bez nieprzyjemnych dolegliwości (w odróżnieniu do tej pierwszej). Może zmniejszać postępy wielu chorób w organizmie człowieka, w tym miażdżycy. Działa również bardzo dobrze na stan naczyń krwionośnych, jest zalecana przy dietach odchudzających oraz oczyszcza organizm z toksyn.
W skład ostrokrzewu paragwajskiego wchodzi tanina, która ma właściwości nie tylko ściągające, ale również, i co warto podkreślić – przeciwzapalne. Ponadto posiada wiele witamin z grupy B oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez czy sód. Yerba mate powinna się znajdować w diecie sportowców jako ekstrakt, który przyspiesza przemianę materii.