Żabieniec
Łac. Alisma

Żabieniec, z łac. Alisma, to rodzaj roślin z rodziny żabieńcowatych, do których należy 8 gatunków. Jego naturalnym siedliskiem są podmokłe tereny, dlatego spotkamy go dziko rosnącego na brzegach jezior, stawów czy w zalanych rowach.
Roślina występuje w Polsce, a jej typowym gatunkiem jest Alisma plantago-aquatica, czyli żabieniec babka wodna. Razem z kwiatostanem Alisma może osiągnąć nawet 100 cm wysokości. Zwracają uwagę jej liczne, malutkie kwiaty, które znajdują się na baldachokształtnych wiechach nad kępami szarozielonych liści. Przybierają różne barwy – od białej po różowobiałe. Żabieniec kwitnie od czerwca do września. Liście są eliptyczne lub jajowate.
Jak poradzić sobie z uprawą żabieńca? Zadanie nie będzie trudne, ponieważ roślina nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Nadwodny żabieniec rozwija się zarówno w stanowisku zacienionym, jak i nasłonecznionym. Warto wybrać dobrze nawodnioną glebę lub płytką wodę nad brzegami oczka wodnego. Alisma pięknie się rozwinie w glebie bogatej w składniki mineralne. Sadzenie warto przeprowadzić w połowie lub pod koniec okresu wiosennego, umieszczając roślinę w glebie na głębokość ok. 25 cm.
Przy głębszym nasadzeniu, żabieniec wytworzy dużo podwodnych liści. Wysiew dojrzałych nasion najlepiej wykonać późnym latem, a wiosną podzielić dorosły okaz. Warto pamiętać o tym, że roślina szybko się rozprzestrzenia poprzez wysiew nasion. Pod koniec okresu kwitnienia najlepiej usunąć kwiatostany, aby zapobiec rozsiewaniu. Jeśli roślina jest zasadzona nad brzegiem stawu warto wyciąć uschłe liście, tak by nie zanieczyszczały wody. Gatunek mrozoodporny nie jest podatny na szkodniki czy choroby.
Żabieniec przez długi czas był traktowany jako rodzaj chwastu wodnego, dlatego niezbyt chętnie był wykorzystywany jako ozdoba. Z czasem dostrzeżono jego walory zamknięte w delikatnych kwiatach, dlatego często występuje w roli dekoracji naturalistycznych ogrodów, porastając brzegi stawów oraz oczek wodnych. Korzeń żabieńca, który jest trujący dla zwierząt znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie.