Planowanie kuchni krok po kroku

Planowanie kuchni – pomieszczenia domowego, nie tylko do gotowania, ale również do towarzyskich pogawędek. Tak w mniemaniu wielu osób jest odbierana dzisiejsza kuchnia z jadalnią, kuchnia z salonem, pomieszczenie często umiejscowione centralnie, tuż przy pokoju dziennym.

Projekt kuchni to w dużej mierze nasze indywidualne podejście do tego pomieszczenia. Zanim zatem zaczniemy wybierać meble, wyposażenie AGD, powinniśmy odpowiedzieć sobie na kilka pytań:

  • Czy często gotujemy?

  • Ile osób i jak często korzysta z kuchni?

  • Czego oczekujemy?

  • Ile czasu możemy i chcemy spędzać w kuchni?

  • Jaki styl aranżacyjny lubimy i w jakim czujemy się najlepiej?

Listę rozbudowujemy do tego momentu, aż będziemy mieli pewność, że naprawdę wiemy jakiej kuchni poszukujemy. Dopiero wówczas możemy przejść do następnych etapów.

artemisiaartemisiaartemisiaartemisia

1. Miejsce

Jeśli dopiero projektujemy dom lub schemat mieszkania, pamiętajmy, że najbardziej funkcjonalna będzie kuchnia usytuowana od północy. W kuchni na co dzień bardzo często temperatura powietrza jest dużo wyższa niż w innych pomieszczeniach: wpływa na to ciepło dobiegające z piekarnika i wytwarzane przez kuchenkę lub płytę. Dlatego, jeśli jest to możliwe, warto oszczędzić sobie również dodatkowego nagrzewania pomieszczenia przez mocno oświetlone okna. Jeśli z przyczyn czysto praktycznych urządzamy kuchnię od południa, zróbmy wszystko aby sprzęty AGD znalazły się maksymalnie najdalej od okien.

 

Porada eksperta:

Dobierając pomieszczenie pod kuchnię pamiętajmy, że docelowo musi być ono wyposażone w instalację wodno-kanalizacyjną oraz elektryczną, a także odpowiednio wentylowane. Wszystkie instalacje powinny być wykonane zgodnie z ogólnie przyjętymi normami, które warunkują bezpieczne korzystanie z nich oraz minimalizują ryzyko wystąpienia awarii.

2. Wymierzamy pomieszczenie

Wymierzenie kuchni może się wydawać czymś nadzwyczaj trudnym. Tak oczywiście nie jest. Aby zrobić to naprawdę dokładnie, wystarczy poświęcić temu odpowiednio dużo czasu, a wszystkie wymiary zapisywać na rysunku, szkicu pomieszczenia kuchni. Pomiary – podstawa planowania. Tylko z nimi będziemy pewni, że na etapie wykończenia nic nas nie zaskoczy.

Podstawą każdego dobrze wykonanego pomiaru jest miara. Kiedy mamy niezbędny sprzęt - zaczynamy. Pierwszym krokiem będzie wymierzenie odległości od podłogi do sufitu – najlepiej zmierzyć tak każdą ze ścian. Dalej przechodzimy do zmierzenia odległości między ścianami (szerokości każdego boku), a także od narożników do drzwi i od narożników do ramy okna.

Mierzymy też szerokość okien, a także drzwi oraz ich odległości od podłogi i sufitu.

pasillapasillapasillapasilla

Na przygotowanym rysunku zapisujemy wszystkie otrzymane odległości (których wartości zawsze podajemy w milimetrach).

Idąc dalej – skupiamy się na wszystkich tych elementach konstrukcyjno-instalacyjnych, które wystają ze ścian – zwykle będzie to kaloryfer, rura, kratka wentylacyjna, czy odpływy. Jeśli któryś z tych elementów zamierzamy przenieść, koniecznie oznaczmy to na makiecie. To nie koniec, do oznaczenia pozostają nam jeszcze gniazdka oraz włączniki światła. To dobry moment aby zastanowić się czy potrzebujemy większej liczby wejść, czy chcemy je w jakiś sposób przenieść? Zaznaczamy to również na planie. Pamiętajmy jednak, żeby w razie zmiany ich rozmieszczenia nie umieszczać gniazdek w sąsiedztwie zlewozmywaka.

Jeśli aranżujemy nową kuchnię i mamy wątpliwości, ile gniazd będzie nam potrzebnych, to warto pamiętać, że oprócz standardowego wejścia pod lodówkę, płytę, kuchenkę czy zmywarkę przyda się też gniazdo do podłączenia tostera, czajnika elektrycznego, ekspresu do kawy czy miksera. Może także radia. Lepiej zainstalować dwa gniazdka więcej, niżby miało ich później brakować.

3. Planujemy

Planowanie to ten element pracy nad wymarzoną kuchnią, w którym wszystkie zebrane pomysły przechodzą przez sito realnych możliwości. Plan pozwala nam z dystansem spojrzeć na to, gdzie powinna znaleźć się lodówka, gdzie reszta zabudowy kuchennej, ile miejsca zostanie do rozdysponowania, albo też z czego będziemy musieli zrezygnować. Każdy pomysł konfrontujemy z wcześniej rozpisanymi wymiarami.

Jeśli planujemy remont w kuchni, która już wcześniej była całkowicie wyposażona, zapiszmy sobie co chcielibyśmy zmienić, co w obecnym rozstawie było niewygodne. Czy nasza strefa robocza pozwalała na przygotowywanie posiłków?

A może są takie elementy w kuchni, które chcielibyśmy zostawić, bo sprawdzały się bardzo dobrze? Czy nasza kuchnia na pewno posiadała funkcjonalne strefy: przechowywania (lodówka/zamrażarka/spiżarnia), zmywania (zlew/zmywarka) i gotowania (kuchenka/blat roboczy), a także pieczenia?

Dopiero po wstępnym rozeznaniu możemy rozpocząć planowanie. Jeśli urządzamy kuchnię pierwszy raz, warto poradzić się projektanta, który doradzi nam kilka praktycznych rozwiązań.

pasilla carbonpasilla carbonpasilla carbonpasilla carbon

Podstawowe założenia każdego planowania kuchni zakładają, że:

  • Osoby leworęczne powinny odwrócić kolejność wytyczenia poszczególnych stref roboczych.

  • W małym pomieszczeniu sprawdzą się kuchnie ułożone w linii prostej, o klasycznych kształtach, dosyć wysoko zabudowane – ale nie do sufitu. Dobrym rozwiązaniem będzie tutaj także wyspa, umożliwiająca rozbudowanie strefy do przygotowywania posiłków.

  • Wyspa – to dobry pomysł wówczas, gdy możemy zostawić przynajmniej 120 cm wolnego miejsca od niej do szafek. Tylko wówczas nie będzie utrudniała poruszania się po kuchni.

  • Duża kuchnia – może być ułożona w kształt litery U, w ten sposób przestrzeń jest funkcjonalnie zabudowana.

  • Zawsze warto wykorzystać narożniki jako element zabudowy. Wystarczy rozplanować rozstaw mebli w kształt litery L. Przy nim w kuchni znajdziemy także miejsce na stół oraz wyspę.

  • W większych, zamkniętych kuchniach zastosujmy układ U lub G. Oba są bardzo korzystne pod względem funkcjonalnym. Dodatkowo, w dużym pomieszczeniu, układ G możemy powiązać z wyspą kuchenną.

  • Płyta grzejna i piekarnik – najlepiej jeśli będą rozmieszczone nieco dalej od siebie – wówczas kilka osób będzie mogło jednocześnie przygotowywać posiłki.

  • Zmywarka – umiejscowiona w pobliżu zlewu oraz ociekacza.

  • Nie montujemy szuflad w narożnikach. Otwierając szufladę, łatwo uderzyć w drzwi sąsiedniej szafki lub zablokować do niej dostęp.

  • Umieszczanie w narożnikach dużych sprzętów, takich jak piekarniki, zmywarki, okapy, często uniemożliwia pełne otwieranie szafek i szuflad.

  • Sposób wykończenia podłóg i ścian najlepiej zaplanować jak najwcześniej, zwłaszcza w przypadku kuchni otwartej na salon, gdzie na podłodze łączone będą różne materiały. Może bowiem okazać się, że stworzenie niewielkiej różnicy w poziomie na planowanym łączeniu pozwoli później wyeliminować listwy maskujące.

  • W kuchni zazwyczaj rozróżnia się dwie strefy w wykończeniu ścian. Pierwsza to powierzchnia nad blatem roboczym. Druga to pozostała powierzchnia ścian. Każdą z nich wykańczamy w inny sposób, ale powinny współgrać ze sobą kolorystycznie.

Porada eksperta:

Idealne odległości pomiędzy podstawowymi urządzeniami kuchennymi: od lodówki do zlewozmywaka to 120-210 cm. Od zlewozmywaka do kuchenki 120-210 cm (w małych pomieszczeniach dopuszczalne jest 90 cm) Od lodówki do kuchenki 120-270 cm.

 I jeszcze kilka przydatnych wymiarów:

  • Blat roboczy – miejsce w którym przygotowujemy posiłki – najlepiej jeśli znajduje się pomiędzy kuchenką, a zlewem, zakładając, że jego powierzchnia powinna wynosić około 80 cm.

  • Szafki wiszące – wysokość na której zostaną zawieszone, powinna być dostosowana do tego, aby po ich otwarciu nie mieć problemu z czynnościami wykonywanymi przy blacie znajdującym się pod nimi.

  • Odległość pomiędzy szafką ścienną, a blatem powinna wynosić co najmniej 51 cm.

  • Płyta grzewcza, zawsze powinna znajdować się w miejscu, które z obu stron będzie zabudowane blatem. Tylko wtedy będziemy mogli bezpiecznie odkładać gorące garnki poza kuchenkę (przy tym szerokość blatu powinna wynosić co najmniej 40 cm z każdej strony).

Piekarnik multifunkcyjny Beko 60 cm inoxPiekarnik multifunkcyjny Beko 60 cm inoxPiekarnik multifunkcyjny Beko 60 cm inoxPiekarnik multifunkcyjny Beko 60 cm inox

Ustalając koszty podczas planowani kuchni należy obliczyć:

  • powierzchnię ścian i podłóg, które trzeba wyłożyć płytkami ceramicznymi,

  • powierzchnię sufitu i ilość farby do malowania,

  • powierzchnię ścian, które trzeba pokryć tapetą,

  • koszt przygotowania powierzchni ścian do tapetowania – wyrównanie ścian, szpachlowanie, gruntowanie malowanie,

  • koszt materiałów niezbędnych do wykonania prac przygotowawczych,

  • koszty usunięcia starych płytek, podłóg, skucia tynku i elementów wymienianej instalacji,

  • koszt zakupu farby, tapet, płytek, fug, itp.

  • koszt zakupu nowych mebli kuchennych lub wykonanych na zamówienie,

  • koszt zakupu nowego wyposażenia AGD,

  • wynagrodzenia dla firmy usługowej, jeżeli zlecimy wykonanie prac remontowych.

4. Urządzamy

Kolory, materiały i oświetlenie. Trzy elementy, na które szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę. Jeśli kuchnia zaplanowana jest od strony północnej powinniśmy zdecydować się w aranżacji na jasne barwy. Jeśli natomiast będzie rozmieszczona z jakiekolwiek innej strony może przybierać kolory bardziej awangardowe. Ma to związek ze wspomnianą intensywnością nasłonecznienia. Pomieszczenia od północnej strony domu warto nieco rozświetlić, pozostałe nie wymagają tego.

Materiały – wybierajmy te, które dedykowane są do tzw. mokrych pomieszczeń. Tapety winylowe, farby zmywalne. Dzięki temu będziemy mogli szybko doczyścić zabrudzoną powierzchnię, unikniemy także ich szybkiego zniszczenia.

Zlewozmywak granitowy Romesco 1-komorowy bez ociekacza z akcesoriami czarnyZlewozmywak granitowy Romesco 1-komorowy bez ociekacza z akcesoriami czarnyZlewozmywak granitowy Romesco 1-komorowy bez ociekacza z akcesoriami czarnyZlewozmywak granitowy Romesco 1-komorowy bez ociekacza z akcesoriami czarny

Kuchnia jest elementem całego mieszkania, zadbajmy zatem, aby była ona wkomponowana w jego stylistykę. Dobrze jest opierać się w jej aranżacji na podobnych dodatkach, elementach zdobniczych oraz podobnym wykończeniu podłogi czy ścian.

Oświetlenie natomiast powinno być rozmieszczone nie tylko w centralnym miejscu pomieszczenia, ale przede wszystkim nad strefą roboczą. Światło powinno mieć barwę ciepłą, a same lampki dobrze jest zamontować w takim miejscu, by nie powodowały one efektu powstawania cienia podczas wykonywania czynności przy strefie roboczej.

Jakie meble? Kwestia indywidualnego gustu. W stylu nowoczesnym najczęściej spotykane są fronty na wysoki połysk, w klasycznym zaś zaokrąglone i dekoracyjne. Szeroka paleta frontów oraz uchwytów z pewnością pozwoli dobrać do naszej kuchni coś najbardziej odpowiedniego.

Uzupełnieniem aranżacji kuchni są tekstylia. Szczególne zastosowanie mają one w dekoracji okien. Możemy skorzystać z bogatej oferty dostępnych rozwiązań (lambrekiny, rolety oraz firany) i dobrać je do swojego wnętrza. Jeżeli okno jest uchylane do góry, warto zastosować każdą z zaproponowanych możliwości, jeśli zaś otwierane na bok − zdecydowanie wygodniejsze od firan będą rolety.

Czy wiesz, że?

Z kuchennej palety barw, w zakresie jakichkolwiek materiałów należy wyeliminować zgniłe zielenie i fiolety, na tle których żywność nie wygląda apetycznie. Sprawdzą się za to intensywne, żywe kolory: czerwienie, pomarańcze, żółcienie, niebieskie, zielenie i ciepłe odcienie ziemi.

Aranżacja – czyli urządzanie kuchni kolorem i dodatkami to najprzyjemniejszy element pracy z kuchnią. Jest jednocześnie ostatnia prostą do kuchni marzeń. Jednak tylko w przypadku przemyślanego i prawidłowego przejścia przez wszystkie kroki planowania kuchni możemy uzyskać wnętrze idealne.

Data publikacji: 17.08.2015