Węgiel i brykiet drzewny do grilla

Produktów w kategorii: 6

Sortuj wg:
Trafność

WĘGIEL, BRYKIET CZY KAMIENIE Z LAWY – CZYM ZASILIĆ GRILL?

Jednym z gwarantów udanego grilla jest rodzaj paliwa, jaki do niego wybierzesz – każdy z modeli może mieć inne preferencje. Do klasycznych grilli stacjonarnych, żeliwnych czy przenośnych możesz użyć węgla lub brykietu, które są wydajne i łatwo się palą.

Większość rusztów, na których powstają pyszne potrawy do jedzenia na świeżym powietrzu, jest opalana takim paliwem. Brykiet drzewny będzie dłużej trzymał ciepło, dzięki czemu wszystko będzie mogło się dostatecznie dopiec bez dokładania następnej partii; węgiel natomiast rozpalisz łatwiej i szybciej.

W sieci sklepów Castorama znajdziesz dobrze zaopatrzony dział z asortymentem przeznaczonym do relaksu w ogrodzie. Dzięki niemu zaopatrzysz się między innymi w różne akcesoria do grillowania. W naszych sklepach możesz nabyć zarówno brykiet do grilla, jak i węgiel drzewny oraz kamień z lawy, będący specjalnym elementem, który wykorzystasz do grillowania na gazie. Dzięki niemu temperatura równomiernie rozprowadzi się pod rusztem i pozwoli zachować ciepło wewnątrz grilla.

CZYM JEST BRYKIET, A CZYM WĘGIEL DRZEWNY?

Jeśli masz tradycyjny grill, który nie jest napędzany mocą energii elektrycznej ani gazu, pozostaje Ci skorzystać z zasilania oferowanego przez dwa popularne surowce – brykiet oraz węgiel do grilla. Czym są te dwa materiały?

Węgiel drzewny do grilla, jak sama jego nazwa wskazuje, to substancja pochodzenia roślinnego otrzymywana w wyniku obróbki drewna. Obróbka ta nazywana jest suchą destylacją, w wyniku której pod wpływem wysokiej temperatury drewno zmienia się w kawałki czarnego, lekkiego materiału – węgla. Tak przetworzone drewno ma aż trzykrotnie większą wydajność energetyczną niż zwykły, nieobrobiony surowiec. Do wyprodukowania jednego kilograma węgla potrzeba pięciu kilogramów drewna.

Natomiast brykiet drzewny to blok sprasowanego materiału sypkiego i lepiszcza. Powstaje z mieszanki takich składników, jak trociny, torf, słoma, miał i… węgiel drzewny. Dzięki lepkim dodatkom wszystkie materiały łączą się ze sobą, tworząc kształt bryły.

WĘGIEL CZY BRYKIET?

Skoro zarówno węgiel, jak i brykiet drzewny do grilla mają te same właściwości, to jaka jest między nimi różnica? Węgiel jest zdecydowanie bardziej kruchym materiałem, podatnym na pylenie. Dlatego jego właściwości użytkowe są nieco mniejsze, gdyż roznosi pył, który trzeba usuwać.

Natomiast brykiet stanowi zwartą mieszaninę składników, mocno ze sobą połączonych oraz sprasowanych w konkretny kształt. Nie kruszy się i nie pyli, dzięki czemu łatwiej się go transportuje oraz zmniejsza ilość zmarnowanego materiału.

Z drugiej strony, węgiel drzewny, ze względu na mniejsza liczbę składników smolistych zawartych w jego strukturze, generuje mniejszą ilość zanieczyszczeń.

KAMIEŃ Z LAWY

Jeśli masz grill gazowy, powinieneś rozważyć zakup zestawu kamieni z lawy. Powstałe z osadu wulkanicznego, pomagają równomiernie rozprowadzić żar po powierzchni całego grilla. Wkłada się je pod ruszt, układając jeden obok drugiego na kształt równorzędnej mozaiki. Dzięki dostarczeniu takiego samego poziomu żaru do wszystkich części rusztu masz pewność, że wszystkie Twoje potrawy będą tak samo dopieczone i będą miały taką samą temperaturę. Jeśli grillujesz duże ilości jedzenia na grillu gazowym, powinieneś wyposażyć go w zestaw kamieni z lawy.

Kamienie wulkaniczne nie pomagają więc wytworzyć ciepła w grillu, a jedynie utrzymać jego stały poziom. Tą cechą różnią się do węgla oraz brykietu.

JAKI RODZAJ ZASILANIA WYBRAĆ?

Wiesz już, że najpowszechniejszym rodzajem zasilania grilla są trzy produkty: węgiel drzewny, brykiet drzewny oraz kamienie z lawy, które wprawdzie nie rozpalają ognia, ale pomagają rozprowadzić jego ciepło po całej przestrzeni grilla i rusztu.

Jeśli więc masz grill zasilany gazem, nie potrzebujesz ani węgla, ani brykietu, ale zdecydowanie przyda ci się zestaw kamieni z lawy. Co w przypadku zasilania tradycyjnych grillów?

Jeśli chodzi o cenę obu surowców, zarówno węgiel drzewny, jak i brykiet nie prezentują zdecydowanych różnic. Brykiet jest niewiele tańszy, więc jeśli kupujesz zasilanie do grilla hurtowo, postaw na to rozwiązanie.

Jeśli natomiast zależy Ci na aromacie potraw, a także swoim zdrowiu, wybierz węgiel drzewny. W przeciwieństwie do brykietu nie zawiera w swojej strukturze aż takiej ilości szkodliwych substancji, które pod wpływem ciepła unoszą się oraz przenikają do jedzenia. Poza tym brykiet drzewny wydziela mocniejszy zapach od zwykłego węgla.

Z kolei jeśli weźmiesz pod uwagę kryterium łatwości użytkowania, w tym przypadku znów wygra brykiet. W przeciwieństwie do węgla nie kruszy się tak mocno i z tego względu łatwiej umieścić go w przestrzeni grilla oraz przechowywać w workach w piwnicy lub garażu.

Podsumowując, wybór właściwego surowca zależy od Twoich wymagań. Jeśli zależy Ci na cenie oraz wygodzie, wybierz brykiet drzewny. Jeśli natomiast ważniejsze są dla Ciebie zdrowie oraz komfort, postaw na węgiel drzewny.

W sklepach Castorama znajdziesz zarówno węgiel, brykiet, jak i kamienie z lawy, sprzedawane w kilkukilogramowych workach.