Wady i zalety okapu podszafkowego

Wybór okapu to jeden z ważniejszych aspektów aranżowania przestrzeni kuchennej. Jeśli nie jesteśmy pewni, jaki model będzie pasować do warunków naszego pomieszczenia, okap podszafkowy stanowi idealne rozwiązanie – doskonale sprawdzi się on w każdej sytuacji. Z czym powinniśmy się liczyć, montując ten rodzaj okapu kuchennego?

okap podszafkowyW jakiej sytuacji warto postawić na okap podszafkowy?

Okap podszafkowy to rozwiązanie, które możemy z powodzeniem zastosować w każdej kuchni, bez względu na jej rozmiar i ułożenie pozostałych elementów wyposażenia pomieszczenia. Dlatego często montuje się go we wnętrzach, w których nie ma warunków na umieszczenie innego modelu – przede wszystkich w kuchniach o niewielkim metrażu, a także w takich, w których ciężko podłączyć się do wentylacji. Okapy podszafkowe dostępne są standardowo w 2 rozmiarach: 30 i 60 cm.

Zastanawiając się nad tym, jak zamontować okap podszafkowy, zwróćmy uwagę na jego nazwę, która nie jest bez znaczenia – jest on przeznaczony do montażu na spodzie szafki, która znajduje się bezpośrednio nad kuchenką. Możemy również umieścić go bezpośrednio na ścianie, jednak to rozwiązanie nie jest zbyt często wybierane.

Dzięki temu ten model okapu kuchennego jest całkowicie niezależny od pozostałych elementów wyposażenia kuchni, co daje nam większą swobodę podczas jej urządzania.

Na jakie aspekty zwracać uwagę podczas jego wyboru?

Dobry okap podszafkowy to taki, który będzie w stanie skutecznie oczyścić powietrze w pomieszczeniu. Jak sprawdzić, czy będzie on wystarczający? Jego wydajność mierzy się w metrach sześciennych przefiltrowanego powietrza na godzinę – im wyższa wartość, tym lepiej. Najskuteczniejszy okap podszafkowy to taki, który będzie w stanie przefiltrować przynajmniej 6-krotnie całe powietrze w pomieszczeniu w ciągu godziny. Przed zakupem okapu zmierzmy więc kubaturę pomieszczenia i wyliczmy, jaka wydajność okapu jest nam potrzebna.

Przy wyborze okapu podszafkowego musimy też zwracać uwagę na jego wielkość. Najskuteczniejszy okap to taki, który jest nieco szerszy od kuchenki. Tylko wtedy będzie on w stanie bez problemu pozbyć się oparów powstałych podczas gotowania.

Okap podszafkowy Maan Juki 50 cm czarnyW przypadku okapu kuchennego podszafkowego ogromną rolę odgrywa wybór filtra, który będzie służyć do wyłapywania zanieczyszczeń i lotnych cząsteczek tłuszczu z powietrza. Standardem dla tego modelu są filtry filcowe, bardziej ekonomiczne są jedne te wykonane z aluminium, które można wielokrotnie czyścić i stosować przez dłuższy czas. Warto też zadbać o to, aby okap posiadał dodatkowy filtr węglowy do ochrony przed nieprzyjemnymi zapachami. O filtrach do okapów możemy też przeczytać tutaj.

Jakie zalety oferuje nam okap podszafkowy?

Okap podszafkowy to rozwiązanie, które doskonale nadaje się do małych kuchni, w których każdy centymetr przestrzeni ma znaczenie. Element ten ułatwia aranżację takiego wnętrza, ponieważ jest niewielki i nie wymaga podłączenia do wentylacji – można więc zastosować go w zasadzie w każdym miejscu w pomieszczeniu.

Model ten jest montowany pod szafką – dzięki temu można praktycznie rozplanować przestrzeń nad kuchenką. Wybierając go, zyskujemy zatem dodatkowe miejsce do przechowywania drobiazgów, które z pewnością przyda się w kuchni – możemy w nim umieścić np. przyprawy, aby zawsze były pod ręką podczas gotowania.

Niezaprzeczalną zaletą tego rozwiązania jest również jego cena. Okapy kuchenne podszafkowe są zazwyczaj sporo tańsze niż modele kominowe czy wyspowe.

Czy wiesz, że...

Wiele okapów podszafkowych posiada teleskopowy przód, który po zakończeniu pracy można schować tak, aby zajmowała jeszcze mniej miejsca. Dzięki temu produkt pozostanie prawie niezauważalny i nie zdominuje wystroju wnętrza.

okap podszafkowyMinusy tego okapu kuchennego

Okap podszafkowy nie jest zalecany do stosowania w kuchniach o metrażu większym niż 20 m² lub w takich, które są otwarte na salon. Zamontowany w takim wnętrzu będzie pracować nieefektywnie – powietrze nie zostanie całkowicie oczyszczone z wszystkich cząsteczek lotnych i z zapachów wytwarzanych podczas gotowania.

Niska wydajność tego modelu okapu kuchennego motywowana jest też tym, że nie jest on podłączony do systemu wentylacyjnego. W związku z tym pracuje on w obiegu zamkniętym i nie wymienia całkowicie powietrza w pomieszczeniu, lecz tylko oczyszcza je z tłuszczu i pary wodnej.

Jeśli dysponujemy małą kuchnią o niewielkich możliwościach aranżacyjnych, okap kuchenny podszafkowy doskonale nam posłuży. Warto jednak zwrócić uwagę na jego wydajność – tylko wtedy będziemy mieć pewność, że będzie on skuteczny w naszym pomieszczeniu.

Data publikacji: 30.08.2017