Po pierwsze ostrzenie
Jak wiadomo, jednym z ważniejszych parametrów świadczących o użyteczności siekiery jest jej ostrość. Ostrze powinno posiadać odpowiedni kształt – niezależnie od tego, czy posiadasz siekierę zaokrągloną czy płaską, zawsze należy zachować oryginalny kształt ostrza. Warto również zadbać o równe wyszlifowanie ostrza po obu stornach na całej długości, ponieważ ma to wpływ na późniejsze użytkowanie narzędzia. Czym jednak wykonać tę pracę? Najpopularniejszym rozwiązaniem są osełki – diamentowe, z kamienia lub naturalnego lub sztucznego. Są wyjątkowo poręczne i możesz z nich skorzystać nawet w czasie cięcia w terenie, aby polepszyć jakość swojej pracy. Do skuteczniejszego ostrzenia przyda się osełka japońska, którą przed użyciem należy moczyć w wodzie – dzięki niej zyskamy perfekcyjną ostrość siekiery. Dostępne na rynku są także ostrzałki elektryczne pozwalające idealnie odwzorować k ostrza podczas każdej konserwacji – precyzyjnie i szybko.
Po drugie konserwacja
Siekiera jest narzędziem narażonym często na kontakt z wodą w czasie pracy. Po cięciu należy ją zatem odpowiednio wysuszyć i odłożyć w miejsce pozbawione wilgoci. Warto też ostrze siekiery nasmarować przystosowanym do tego celu olejem, aby zapobiec powstawaniu rdzy na jego powierzchni podczas przechowywania. Jeśli już jednak zdarzy się, że rdza zaatakuje nasze narzędzie, wówczas posłużmy się odpowiednimi odrdzewiaczami, aby przywrócić mu pierwotny stan – i nie zapominajmy o późniejszej, prawidłowej pielęgnacji siekiery.
Porada Uważajmy, aby miejsce przechowywania siekiery nie było również zbyt suche! Ostrze nie powinno być narażone na korozję, jednak przy zbyt suchym powietrzu może dojść do wyschnięcia i skurczenia się trzonka i poluzowania się przy głowicy! W takim przypadku będzie nas czekała wymiana trzonka, o czym przeczytamy poniżej. |
Po trzecie renowacja
Siekiera jest narzędziem silnie eksploatowanym, a przez to narażonym na rozmaite uszkodzenia, głównie mechaniczne. Często jednak zniszczeniu ulega tylko jedna z części siekiery – klin lub trzonek. Jeśli trzonek się skurczy lub złamie, a klin zachowuje swoje właściwości użytkowe, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go ponownie. Będzie nam jednak potrzebny specjalny zestaw umożliwiający stabilne przymocowanie elementów do siebie – to bardzo ważne, aby nie narazić się na przypadkowe zsunięcie się ciężkiego ostrza z uchwytu. Co jednak, kiedy to klin przestał spełniać swoje zadanie lub ucho siekiery zostało uszkodzone przy nieprawidłowym korzystaniu – na przykład uderzaniu o metalowe przedmioty? Do trzonka, do którego już zdążyliśmy się przyzwyczaić, jest dla nas wygodny i posiada odpowiednią wagę, z powodzeniem możemy dobrać pasujący klin.
Siekiera, choć zdaje się być wyjątkowo prostym narzędziem, również wymaga odpowiednich zabiegów, aby móc z najwyższą wydajnością korzystać z jej właściwości.