Czyszczenie okapu
Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym wykonywanym na okapie jest czyszczenie elementów narażonych na największe zabrudzenie. Są to przede wszystkim kratki okapu, ale również filtry, łopatki i obudowa. Jeśli gotujemy codziennie i za każdym razem korzystamy z okapu, do zabiegu pielęgnacyjnego powinniśmy przystępować co najmniej raz w tygodniu. W przeciwnym razie urządzenie będzie mniej efektywne. Bardzo zabrudzone będzie z kolei wymagało czyszczenia w serwisie, co narazi nas na dodatkowe koszty.
Przed przystąpieniem do czyszczenia okapu należy odłączyć urządzenie od zasilania – to kwestia bezpieczeństwa. Konieczne jest też usunięcie z najbliższych okolic naczyń, garnków i drobnych sprzętów kuchennych, by ich nie uszkodzić ani nie zanieczyścić.
Obudowę i siatki okapu wystarczy umyć wodą z dowolnym detergentem, nawet płynem do naczyń. Najlepsze są środki z właściwościami rozpuszczania tłuszczu. Możemy do tego użyć ściereczki lub gąbeczki. Nie warto jednak nabierać dużo wody, bo będzie się rozchlapywać.
Mycie siatki okapu wymaga jej zdjęcia. Można to zrobić poprzez zahaczenie o nią długim narzędziem – śrubokrętem, nożem, pilnikiem – albo przy pomocy palców. Celem oczyszczenia należy umieścić ją w zlewie wypełnionym wodą lub misce i pozostawić tam na paręnaście minut, a nawet pół godziny. Kiedy zanieczyszczenia będą gotowe do ściągnięcia, szybko zrobimy to gąbką lub – przy elementach, które przywarły – szczotką.
Porada eksperta O okap warto dbać każdego dnia. Dłuższą żywotność zapewnią urządzeniu drobne sztuczki, takie jak włączenie go na parę minut przed rozpoczęcia gotowania czy zostawienie włączonego po zakończeniu gotowania. Pierwsza czynność sprawi, że wytworzy się ciąg powietrza, który skieruje powstające w opary we właściwym kierunku. Druga skutecznie usunie intensywne zapachy powstałe w trakcie gotowania. |
Właściwe korzystanie z okapu – gwarancja trwałości
W pochłaniaczach zapachów stosowane są filtry węglowe, których przydatność określa producent. Warto pamiętać o regularnej wymianie, by okap nie stracił funkcjonalności. Takich filtrów – w przeciwieństwie do przeciwtłuszczowych, wykonanych z metalu – nie trzeba czyścić. Zadaniem tych drugich jest pochłanianie i zatrzymywanie powietrza wypełnionego drobinami tłuszczu.
Podczas kompletowania nowego sprzętu kuchennego, warto mieć na uwadze fakt, że ilość powstających w trakcie gotowania zanieczyszczeń uzależniona jest m.in. od używanej płyty. Najmniej korzystna jest gazowa – tu powstaje ich najwięcej, ponieważ do pary wodnej i zapachów dochodzą opary gazu. Jeśli rozważamy zakup nowej płyty, możemy zdecydować się na indukcyjną.
Na żywotność okapu oraz częstotliwość czyszczenia wpływ mają drobne wybory. Gotowanie pod przykrywką pomaga ograniczyć ilość zanieczyszczeń. Zamiast smażenia potraw można je dusić w odpowiednim, zamkniętym naczyniu. Warto też dostosować działanie okapu do sposobu gotowania. Przy przyrządzaniu dań niewydzielających ostrych zapachów, optymalne będzie stosowanie niskich prędkości okapu. Wysokie są konieczne podczas gotowania ryb, brokułów czy kapusty.