Produkty

Jak należy przechowywać warzywa i owoce?

Jak należy przechowywać warzywa i owoce?

Owoce i warzywa powinny mieć stałe miejsce w każdym domu. To bogactwo składników mineralnych, witamin oraz błonnika. Są jednym z podstawowych elementów racjonalnej diety, która zapewnia nam dobre samopoczucie. Ich zalety i walory smakowe zależne są jednak od sposobu ich przechowywania. Które warzywa i owoce należy schować do lodówki, a które zdecydowanie lepiej trzymać w temperaturze pokojowej?

przechowywanie jabłekCzego nie należy przechowywać w lodówce?

Wśród wielu z nas utarło się przekonanie, że warzywa i owoce najbezpieczniej jest przechowywać w lodówce. Okazuje się jednak, że pewna ich grupa jest zdecydowanie bardziej ciepłolubna. Dotyczy to przede wszystkim owoców egzotycznych, które w wyniki chłodu tracą swój aromat i smak. Wydaje się to naturalne, bowiem ich naturalnym środowiskiem są temperatury mocno dodatnie. Do lodówki nie należy wkładać bananów, awokado, ananasa, mango czy kiwi. Jeżeli takie owoce często pojawiają się w naszym domu, to najlepiej przygotować na nie osobny półmisek lub koszyk. Będą nie tylko dobrze smakować, ale również estetycznie i apetycznie wyglądać. Zaskoczeniem może być fakt, iż w lodówce nie powinno się przechowywać także ogórków i pomidorów. Niska temperatura powoduje ich szybsze psucie, a smak traci swoje walory. Ziemniaki i cebula co prawdą lubią chłód, jednak lodówka nie jest dla nich odpowiednim miejscem. Zdecydowanie lepiej trzymać je w miejscu suchym i zaciemnionym (np. w spiżarni lub w szafce pod zlewem).

Owoce i warzywa, które lubią chłódkoszyk rattan brązowy castorama

W większości lodówek na warzywa i owoce przeznaczone są specjalne pojemniki i szuflady, które znajdują się na samym dole. Powinniśmy umieszczać tam czereśnie, maliny, wiśnie, borówki oraz jagody. Ważne jest, aby do lodówki owoce te wsadzać razem z szypułkami – pozbywamy się ich dopiero bezpośrednio przed spożyciem. W lodówce powinno znaleźć się również miejsce dla marchewki, papryki, warzyw strączkowych oraz zielonych warzyw liściastych. W niskich temperaturach dobrze czują się kapusta, brukselka, por, brokuły oraz seler naciowy. Warzywa i owoce powinny być przechowywane w oddzielnych szufladach. Owoce wytwarzające etylen mogą powodować żółknięcie warzyw zielonych. Aby owoce i warzywa zachowały swój smak i aromat, należy zapewnić im dostęp powietrza. Nie należy zatem owijać ich w lodówce folią, papierem śniadaniowym czy wkładać do woreczków. Skraplająca się w nich para wodna powoduje, że żywność zaczyna szybko gnić. Wszystkie uszkodzone i podgniłe owoce i warzywa należy na bieżąco usuwać z lodówki, aby nie zarażały zdrowych okazów.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Jak wybudować i urządzić taras?

Jak wybudować i urządzić taras?
Taras jest częścią wspólną ogrodu i salonu – na nim koncentruje się życie rodzinne w miesiącach letnich, kiedy na świeżym powietrzu wspólnie spo...
Czytaj więcej

Wykorzystaj skrzynki w ogrodzie

Wykorzystaj skrzynki w ogrodzie
Zwykle sadzimy kwiaty w doniczkach. Jednak jeśli lubimy majsterkować, warto rozważyć możliwość uprawiania roślin w drewnianych skrzynkach z odzysku, p...
Czytaj więcej

Jak samodzielnie stworzyć wyjątkowe doniczki?

Jak samodzielnie stworzyć wyjątkowe doniczki?
Jeśli lubimy niebanalne dekoracje, a do tego uwielbiamy samodzielnie przygotowywać domowe ozdoby, warto własnoręcznie wykonać lub ozdobić doniczki Oto...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Jak należy przechowywać warzywa i owoce?