Codzienne przygotowywanie posiłków powinno być wykonywane etapami. Najpierw wykładamy niezbędne produkty na blat roboczy, następnie płuczemy je pod wodą, by wreszcie wrzucić je na patelnię i dowolnie przyrządzić. W myśl takiego schematu wykonywania czynności kuchennych praca przeprowadzana w pomieszczeniu o takim charakterze powinna być przeprowadzana szybko, skutecznie i – co ważne – również ergonomicznie. Koszty gotowania oraz działania poszczególnych sprzętów warto zminimalizować do niezbędnego minimum.
Zasada trójkąta kuchennego
Zgodnie z wytyczoną kolejnością, niezbędne jest pamiętanie o wyznaczeniu w kuchni tzw. trójkąta roboczego. Jego wierzchołkami będą zlewozmywak, lodówka oraz kuchenka.
Pomiędzy tymi urządzeniami poruszamy się wielokrotnie, ale co ważne – nie mogą one wymuszać na nas wykonywania niepotrzebnych lub ograniczonych ruchów. Ergonomiczna aranżacja pomieszczenia kuchennego sprawia, że nawet wówczas, gdy kilka osób korzysta z kuchni, wykonywanie potraw wciąż pozostaje wygodne i bezpieczne.
Zasada trójkąta roboczego to także ergonomiczne działanie urządzeń. Lodówka postawiona zbyt blisko piekarnika będzie pobierała znacznie więcej energii elektrycznej niż sprzęt umieszczony od niego w optymalnej odległości.
Kwestia funkcjonalnego korzystania ze sprzętów to również konieczność zachowania odległości pomiędzy zlewem a kuchenką. Im te dwa elementy będą bliżej siebie, tym niebezpieczeństwo poparzenia ciała będzie wyższe.
Powierzchnia robocza
Chciałoby się rzec, że blat kuchenny to niezbędny i, bezpośrednio po urządzeniach, najważniejszy element wyposażenia kuchennego. Na powierzchni blatu wykonujemy część praktyczną gotowania. Szatkujemy, rozdrabniamy, przecinamy składniki potraw. Na blatach możemy także położyć najważniejsze akcesoria oraz, jeśli powierzchnia kuchni na to pozwala, także dekoracje w postaci pachnących ziół.
Elementem stanowiącym dodatkową powierzchnię blatu może być także składany stolik czy półka zamontowana tuż przy ścianie. Formą praktycznego miejsca do przygotowywania potraw będzie także obszernie zabudowany parapet.
Jak oszacować wysokość poszczególnych szafek?
Wygodne gotowanie jest uzależnione również od prawidłowego rozmieszczenia poszczególnych półek. Blaty kuchenne warto umieścić na wysokości około 85-90 cm. Taki będzie standard dla osób posiadających mniej więcej 170 cm wzrostu. Pozostałym zaleca się regulowanie mebli dokręcanymi nóżkami.
Wysokość poszczególnych szafek dobierzmy przede wszystkim względem dopasowywanego sprzętu AGD. Wówczas stworzą równą płaszczyznę, łatwiejszą w sprzątaniu oraz ułatwiającą przygotowywanie posiłków.
A co z szafkami górnymi? Zadbajmy, by przestrzeń pozostająca pomiędzy blatem a ich dolną krawędzią wynosiła około 45-55 cm.