Mała kuchnia – duży problem? Niekoniecznie. Niewielkie wnętrze, choć niełatwe w aranżacji, może dysponować sporą liczbą funkcjonalnych rozwiązań. Liczy się tutaj każdy centymetr, a walka o praktyczne zagospodarowanie przestrzeni może się okazać bardzo ciekawą przygodą. Oto nasze pomysły na zaaranżowanie wąskiego i małego pomieszczenia kuchennego.
Dwa pomysły: kuchnia dwurzędowa i otwarta na sąsiedni pokój
1. Kuchnia otwarta
![]() |
Szafka kuchenna zlewozmywakowa |
Zrezygnowanie z odgrodzenia kuchni ścianą to bardzo dobry pomysł, szczególnie w tych domach, gdzie wspólny posiłek stanowi ważny element spośród codziennych rytuałów. W takiej kuchni większość sprzętów oraz szafek umiejscawia się na ścianie przeciwległej do salonu (lub jak kto woli pokoju dziennego). Większość, czyli zlewozmywak, kuchenkę, szafki dolne i górne na dowolne akcesoria oraz okap. Na ścianie będącej zwykle w miejscu drzwi wyjściowych możemy umieścić lodówkę oraz dowolnej wysokości szafkę wolnostojącą. Tym samym zyskujemy więcej miejsca, nie ograniczając jednocześnie swobody ruchów, która jest niezbędna podczas przygotowywania posiłków.
Stół ustawiamy w miejscu oddzielającej dwa pomieszczenia ściany, której w tym projekcie oczywiście nie będzie. Zyskamy tym samym przejście pomiędzy wnętrzem kuchennym służącym do gotowania, a salonowym – do odpoczynku.
Często bronimy się przed takimi projektami. Niektórzy uważają, że kuchnia w salonie, rozprasza i tworzy chaos aranżacyjny, a pomieszczenia takie nie są spójne. To nieprawda, wystarczy zwrócić uwagę na płynne połączenie stylistyczne tych dwóch wnętrz. Zadbajmy o podobną kolorystykę mebli i intuicyjne pod względem faktury wykończenie ścian. Jeśli np. lubimy styl industrialny i jedną ze ścian salonu wykończyliśmy białą cegiełką dekoracyjną, to podobny materiał umieśćmy również na frontowej ścianie kuchni. Boczne powierzchnie ścienne przemalujmy szarą farbą lub innym dowolnym kolorem. Ważne, by był on w podobnym odcieniu.
Porada eksperta: Pamiętajmy, że to my decydujemy, ile z powierzchni oraz wyposażenia kuchni chcemy otworzyć na salon. Możemy zdecydować się wyłącznie na wnękę sięgającą około metr za obszar stołu, a pozostałą strefę kuchni oddzielić od drugiego wnętrza ścianą wykonaną z karton-gipsu. Wówczas ukryjemy w tak powstałej niszy lodówkę, część zabudowy meblowej lub drobną spiżarkę – w zależności od tego, jak zaprojektujemy wnętrze kuchni. |
![]() |
Wieszak pojedynczy na ręczniki Cooke&Lewis |
Górną część ściany będącej połączeniem salonu-kuchni, udekorujmy półkami, na których ułożymy książki, dodatki i przedmioty o charakterze bardziej pokojowym aniżeli kuchennym. Wówczas wyraźnie zaznaczymy różnicę w funkcjonalności tych dwóch pomieszczeń.
Kanapę w salonie otwartym na kuchnię postawmy tyłem do niej lub przesuwając ją zdecydowanie bardziej w głąb pomieszczenia. Wówczas wypoczynek będzie przyjemniejszy.
2. Kuchnia dwurzędowa
Kuchnię o takim ustawieniu będzie łatwo rozplanować we wnętrzach, gdzie okno oraz drzwi są umiejscowione na bocznych, węższych ścianach. Wówczas, dwa rzędy mebli, można rozsunąć wzdłuż całej ściany.
![]() |
Stojak dwupoziomowy OPP |
Taki projekt kuchni możemy przeprowadzić wówczas, gdy wnętrze ma co najmniej 240 cm długości. Wówczas można także wziąć pod uwagę zabudowę miejsca pod oknem. Rozwiązanie tego typu skróci nam wydłużone proporcje pomieszczenia, a także zwiększy funkcjonalność mebli oraz sprzętu AGD.
Przy projektowaniu kuchni dwurzędowej konieczne jest, aby lodówka wraz ze zlewozmywakiem znalazły swoje miejsce na tej samej ścianie. Miejsce dla kuchenki zarezerwujmy na przeciwległej. Przy wąskiej kuchni i dwurzędowym ustawieniu mebli nie unikniemy spłycenia szafek do 40 cm szerokości. Wówczas zachowamy wygodne przejście pomiędzy meblami.
I w takiej kuchni można stworzyć miejsce do wspólnego spożywania posiłków. Wystarczy część powierzchni po stronie, gdzie zaplanowaliśmy zwężenie szafek, przeznaczyć na blat roboczy w formie bufetu, do którego dosuniemy krzesła na wzór barowych. Plusem takiego rozwiązania będzie także optyczne wrażenie powiększenia przestrzeni, szczególnie jeśli nad takim blatem pozostawimy miejsce na półeczki – zwykłe deski mocowane do ściany, na których ułożymy dowolne akcesoria.
Uwaga! W wąskiej kuchni zwykle planujemy zabudowę szafek lub półek sięgającą bardzo wysoko, niemalże pod sam sufit. Czy takie rozwiązanie rzeczywiście jest funkcjonalne? Co prawda pozwala dobrze wykorzystać dostępną przestrzeń, a wygodne sięganie po akcesoria przechowywane na dużej wysokości zapewni nam drabinka lub schodki drewniane, jednak uważajmy, by nie przesadzić z zabudowywaniem przestrzeni. Jedną z górnych stref pomieszczenia pozostawmy wolną, przeznaczmy ją na przykład na grafikę. |
Przy projektowaniu dwurzędowej kuchni pamiętajmy o przemyślanym doborze kolorystyki mebli. Lepszym rozwiązaniem niż ciemna i nieco mroczna kolorystyka będą płynnie przechodzące odcienie bieli, beżu i delikatne brązy wkomponowujące się w szklane, nieco połyskujące fronty. Jasne barwy optycznie oddalą od siebie przeciwległe szafki, a wnętrze wydaje się szersze, lepiej zorganizowane.
![]() |
Zestaw mebli kuchennych Oslo 1,8 m |
Wąska i mała kuchnia, nie będzie pięknym i przede wszystkim wygodnym miejscem do gotowania, jeśli, nie zadbamy o to, by:
- doświetlić wszystkie ważne dla nas strefy. Punkty świetlne warto umieścić w części centralnej kuchni, jak również przy szafkach wiszących i skierować je w dół. Wówczas kompozycja będzie dekoracyjnie podświetlona, a gra świateł będzie tworzyła przytulny klimat – ma to szczególne znacznie w przypadku kuchni otwartej na salon,
- liczba szafek oraz półek była dopasowana to wyposażenia kuchennego. Eliminując kolejne segmenty, narażamy się na brak miejsca podczas segregowania produktów spożywczych, do gotowania oraz przechowywania. Kłopotliwe mogą być także szafki duże, ale bardzo głębokie, nieustawne. Lepszym rozwiązaniem od tradycyjnych zestawów kuchennych będą meble wykonane do konkretnego pomieszczenia, wyposażone w przegrody ułatwiające późniejsze segregowanie poszczególnych sprzętów. Podczas planowania mebli pamiętajmy również o małych, wąskich szafkach – przydają się później jako schowki na przyprawy, leki czy drobną żywność,
- dekoracje są ważne, ale… W małej kuchni mogą spowodować wrażenie chaosu. Jeśli je stosujemy, upewnijmy się, że konsekwentnie dobieramy jedną kolorystykę. Im więcej barw, kształtów, motywów – tym trudniej potem uzyskać spójny wygląd,
- nie wiemy od czego zacząć? Dobierzmy najpierw lodówkę, kuchenkę oraz zlewozmywak. Rozstawmy je w kuchni zgodnie z zasadą trójkąta roboczego, oczywiście w miarę możliwości przestrzennych danego pomieszczenia. Do tych trzech sprzętów dobierzmy kolejne urządzenia, półki, dodatki,
![]() |
Zlewozmywak stalowy Cooke&Lewis Twist 1-komorowy satyna |
![]() |
Zlewozmywak granitowy Alveus Foxtrot |
- nie zapominajmy o blacie roboczym. Jego funkcję może pełnić także płyta indukcyjna, stół czy nieco szerszy parapet. O takich dodatkowych funkcjach niektórych produktów warto pamiętać już na samym początku projektowania wyglądu i wyposażenia kuchni,
- zamiast tradycyjnego stołu możemy zastosować składany blat,
- zrezygnować z przeładowania wnętrza szafkami, a w ich miejsce dobrać równie praktyczne relingi,
- bardzo istotną kwestią jest dobór drzwi. Skrzydła drzwiowe otwierane tradycyjnie, czyli uchylnie, zabiorą nam sporo miejsca. Zamieńmy je na przesuwne, harmonijkowe lub łamane. Dzięki nim wykorzystamy także przestrzeń pozostającą bezpośrednio przy drzwiach.
W małej, wąskiej kuchni nie zawsze jest klaustrofobicznie ciasno i niewygodnie. To nieprawda, że projekty aranżacyjne w takich wnętrzach zawsze są trudne do wykonania. Wystarczy twórczo, z głową i ciekawymi pomysłami podejść do realizacji takiego architektonicznego przedsięwzięcia. Przy użyciu drobnych korekt przestrzennych i nowoczesnych rozwiązań stworzymy kuchnię piękną i funkcjonalną, w której codziennie przygotowywane będą pyszne potrawy.