Kuchnia letnia w szczególnie dużych ogrodach, z dużą ilością drzew owocowych, swoim wyposażeniem dorównuje kuchni stacjonarnej. Przygotowywanie posiłków w zaciszu drzew, ich spożywanie czy sporządzanie przetworów na zimę w centrum ogrodu jest znacznym udogodnieniem – składniki potraw i zimowych specjałów znajdują się tuż pod ręką. Jeśli tylko doprowadzona jest do niej możliwość podłączenia urządzeń elektrycznych, na przykład gwarantujących oświetlenie, pracę i biesiadowanie można kontynuować także po zmroku. Najczęściej sercem kuchni letniej jest piec opalany drewnem, który zapewnia nie tylko przyjemne ciepło, ale też rodzinną atmosferę oraz aromat palących się drewien przenikający się z zapachem przyrządzanych dań.
Dobrym pomysłem jest połączenie kuchni letniej z miejscem, które zapewnia ucieczkę przed deszczem i porywistym wiatrem. Służyć temu będzie dach zamontowany na trwałej konstrukcji z drewna, zabudowane ściany, na przykład wykończone drewnem lub przeszklone, ochronę zapewnić też mogą żywe ściany, na które złożą się wybujałe pnącza, z których wymienić można wiciokrzew, winorośl czy glicynię. Pomieszczenie kuchenne i przeznaczone do ucztowania może stanowić jedno, natomiast przedzielenie ich ścianą sprawi, że w czasie przygotowywania zapasów spożywczych na zimę, ciepło nie będzie rozchodziło się po całym, przestronnym pomieszczeniu.
Tego typu miejsce może być połączone z pomieszczeniem gospodarczym, a nawet garażem – tutaj konieczne będzie oddzielenie części kuchennej od warsztatowej i będącej miejscem przechowywania maszyn i urządzeń ogrodniczych czy preparatów stosowanych do ochrony roślin.
Jeśli kuchnia letnia, to piec, a jeśli piec, to komin – może on stanowić główną podporę dla konstrukcji drewnianej. Wykonanie pieca można powierzyć zdunowi, jednak jeśli czujemy się na siłach, za pomocą cegieł klinkierowych z zewnątrz i szamotowych wewnątrz paleniska oraz odpowiednich zapraw odpornych na działanie wysokich temperatur, możemy wykonać go sami. Konieczne będzie wyposażenie go w żeliwne palenisko i otwór rewizyjny. Gotowe produkty tego typu wyposażone są dodatkowo w miejsce, w którym można upiec chleb i wędzić wędliny.
Niezwykle przydatnym miejscem w kuchni letniej, zwłaszcza jeżeli nie zamierzamy wyposażać ją w lodówkę, będzie spiżarnia lub usypana w pobliżu piwniczka ziemna. Można w niej przechowywać produkty na zimę wykonane w kuchni letniej, czy będą to przetwory z owoców, czy domowej roboty wyroby winiarskie i nalewki. Do przyrządzania potraw niezbędny będzie blat, których duży wybór oferują producenci mebli kuchennych na wymiar, należy również przewidzieć miejsce na składowanie opału do pieca.