Po co podcinać jabłonie latem
Jednokrotne przycinanie drzew wczesną wiosną nie zawsze jest wystarczającym zabiegiem, by otrzymać dobrej jakości plon. Niektóre jabłonie o dużej sile wzrostu (np. Lobo czy Ligol) nie zapewniają owocom dostatecznej ilości światła słonecznego – jest to spowodowane ich bujnie rozwiniętą koroną i szybkim wyrastaniem nowych pędów. Aby zapewnić owocom odpowiednią ilość światła, a tym samym wpłynąć na ich optymalną wielkość i wybarwienie, konieczne jest letnie prześwietlanie koron jabłoni silnie rosnących oraz szczepionych na silnie rosnących podkładkach.
Jakie korzyści daje letnie podcinanie jabłoni
Jak już wspomnieliśmy wyżej, prześwietlenie koron jabłoni latem pozwala na piękne wybarwienie jabłek i nadanie im rumieńca. Jednocześnie owoce mające dobry dostęp do światła są bogatsze w składniki mineralne i wartości odżywcze. Skutkiem przeprowadzonych latem cięć jest także ograniczona potrzeba skracania pędów wczesną wiosną – drzewa takie będą potrzebowały jedynie niewielkiej korekty. Dodatkowo będą także wytwarzały więcej pąków kwiatowych, co spowoduje uzyskanie większych plonów.
Zasady letniego przycinania jabłoni
Termin letniego cięcia powinien być uzależniony od posiadanej przez nas odmiany drzewa i czasu jego owocowania – prześwietlanie korony wykonujemy zwykle na 3-4 tygodnie przed planowanym zbiorem (tyle potrzebują jabłka na zarumienienie się). Na prace wybieramy niezbyt słoneczny dzień, by silne promienie słońca nie spowodowały oparzeń na jabłkach, które do tej pory nie były wystawione na ich działanie. Letnie cięcie polega na skracaniu bądź usuwaniu przyrostów tegorocznych – możemy pozbyć się ok. 3/4 pionowo wyrastających pędów wilków oraz długopędów znajdujących się na obwodzie korony. Pierwsze z nich usuwamy w całości, tak by nie pozostawić na konarze czopów, z których w kolejnym sezonie znów wyrośnie silny pęd. Drugie z kolei skracamy, tak by pozostawić na nich ok. 5 liści. Podczas letniego cięcia jabłoni należy pamiętać, by nie dokonać zbyt radykalnego prześwietlenia, co może skutkować ogólnym pogorszeniem kondycji drzewa. Prawidłowo przycięta roślina charakteryzuje się tym, że owoce są odsłonięte, a pędów tegorocznych jest niewiele – najmniej powinno ich być części wierzchołkowej.