W zakres obowiązkowego wyposażenia kuchennego wchodzą: sprzęt AGD – jak kuchenka, płyta grzewcza, lodówka; elementy zabudowy – zlewozmywak i strefa robocza z blatem.
W minimalnym wyposażeniu kuchennym z pewnością znajdą się szafki wiszące – jedna nad okapem oraz rząd szaf stojących – gdzie będzie trzeba pomieścić garnki oraz inne kuchenne akcesoria.
Jak rozplanować przechowywanie w minianeksie kuchennym?
W rzędzie wiszących szafek powinno znaleźć się miejsce na okap, szklanki, talerze oraz drobne akcesoria – niektórzy przechowują w nich np. mniejszy sprzęt AGD.
Górne segmenty najlepiej zawiesić na takiej wysokości, by sięganie po poszczególne sprzęty nie sprawiało nam większych trudności. W przypadku mini aneksu można jednak pójść na pewne ustępstwa. Mniejsze pomieszczenia, gdzie liczba szafek może być niewystarczająca do przechowania wszystkich sprzętów, zabudowuje się pod sam sufit.
Uwaga: jeśli decydujemy się na zabudowę pomieszczenia, aż do samego sufitu, dobierajmy segmenty meblowe, które będą utrzymane w jasnym kolorze. Przy takim zestawieniu kolorystycznym, wnętrze nie będzie ciemne i stłoczone nadmiarem mebli.
Dolny segment zabudowy kuchennej – co będzie ważne?
Jeśli lubimy gotować, a zabudowa kuchenna wydaje się zbyt wąska, by mogła spełnić nasze oczekiwania, koniecznie:
1. Stwórzmy z dolnych szafek coś na wzór litery L, dzięki temu uzyskamy dodatkową strefę roboczą w postaci blatu oraz dolnych szafek,
2. Zamiast standardowej kuchenki wybierzmy płytę indukcyjną, która w czasie, kiedy nie będziemy gotować, posłuży jako blat,
3. W zaplanowanym minianeksie wyznaczmy 1 półkę z szufladami – mogą mieć one różną wysokość, w ten sposób znajdziemy miejsce na większe garnki oraz sztućce.
Minianeks ze względu na to, że często znajduje się w pomieszczeniu bezpośrednio przylegającym do salonu, powinien być odpowiednio wykończony. Dobierzmy taki kolor frontów, który wpasuje się w wyposażenie pokoju, nie powinien on mieć zbyt „kuchennego wyglądu”.