Najpierw baza – obrus, bieżnik i obciążniki
Gdy wyobrazimy sobie pięknie zastawiony, świąteczny czy nawet niedzielny stół, zawsze znajduje się na nim obrus. To właśnie ten kawałek materiału nadaje całości bardziej elegancki wygląd. Podczas wyboru modelu odpowiedniego do naszej przestrzeni, możemy się kierować pozostałymi tkaninami wykorzystanymi w otoczeniu – dopasujmy go do poduszek, firan czy dywanów, aby nasz stół wdzięcznie korelował z resztą aranżacji. Dotyczy to przede wszystkich obrusów kolorowych czy ze wzorami, jeśli zdecydujemy się na klasyczną biel, wówczas mamy pewność, że zawsze będzie pasował do naszego pokoju.
Dla urozmaicenia jasnego, gładkiego obrusu możemy wykorzystać bieżnik – tutaj mamy już większe pole do popisu. Może być to sezonowa serweta nawiązująca do świąt czy pory roku, lub bardziej uniwersalny deseń. Obciążniki do obrusu mają natomiast za zadanie utrzymać go w odpowiedniej pozycji przez cały posiłek oraz w ciągu dnia, a ponadto pełnią doskonałą funkcję dekoracyjną.
Czysto i schludnie
Podczas spożywania posiłków każdemu z nas czasami zdarzy się nabrudzić wokół siebie – wystarczy, że kawałek potrawy wypadnie nam poza talerz i plama na obrusie gotowa. Metodą na zachowanie idealnej czystości stołu jest zastosowanie podkładek. Nie musimy się przejmować, że zaburzą naszą kompozycję, jeśli ich wzór dopasujemy do pozostałych akcesoriów. Ponadto wystarczy, jeśli położymy je jedynie na czas obiadu czy kolacji, a potem powrócimy do wcześniejszego nakrycia. Niezbędne na naszym stole będą również serwetki, najlepiej wyeksponowane w ozdobnym serwetniku – ułożone na kolanach lub zatknięte za kołnierz, ochronią naszą odzież przed zaplamieniem i będą pod ręką, kiedy trzeba będzie błyskawicznie zareagować na rozlane napoje.
Przytulnie i smakowicie!
Stwórzmy na naszym stole nastrój zachęcający do zajęcia miejsca na krześle! Posłużą nam do tego proste, ale skuteczne triki. Stojaki z przyprawami czy koszyk na pieczywo będą najlepszym zaproszeniem do spożycia wspólnego posiłku. Warto też ustawić na blacie mniejsze przekąski, które będą czekały tak na domowników, jak i na naszych gości. Doskonale się tutaj sprawdzą koszyki wypełnione owocami, patery z ciastami czy mniejsze naczynka wypełnione bakaliami.
Porada eksperta Jeśli planujemy wystawić na stół przekąski, zadbajmy o to, aby znalazło się wśród nich jedynie jedzenie, które może stać poza lodówką przez cały dzień bez ryzyka zeschnięcia się czy zepsucia. W przypadku ciast polecane są patery ze specjalnymi, przezroczystymi pokrywkami, które eksponują pyszności, jednocześnie zachowując je w dobrym stanie. |
Stół zyska również, jeśli znajdzie się na nim dzbanek lub karafka ze świeżą wodą, plasterkiem cytryny oraz miętą. Ustawmy wokół niej kilka szklanek, aby każda spragniona osoba mogła się poczęstować bez pytania. Jeśli natomiast zaprosiliśmy przyjaciół na kawę czy herbatę, przed ich przyjściem zastawmy stół, aby wiedzieli, że czekaliśmy na ich przybycie i jesteśmy na nich perfekcyjnie przygotowani. Całość dopełni wazonik z kwiatami ustawiony w centralnej części stołu – takie przystrojenie będzie odpowiednie zarówno na co dzień, jak i od święta.