Sztuka wyrabiania domowych trunków
Jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych wykonywanych w domu jest alkohol. Swojskie wina, nalewki czy piwa są zdrowsze i smaczniejsze, ale przede wszystkim znacząco tańsze. Idealnie sprawdzają się podczas specjalnych okazji i uroczystości, których w Polsce nie brakuje. Domowym likierem oczarujemy rodzinę podczas urodzin czy imienin, a piwem przyjaciół na grillu.
Przygodę z samodzielnym wykonywaniem alkoholu pomogą zacząć poradniki:
- „Wyrób wina i piwa domowego” – kompendium wiedzy o wytwarzaniu dwóch uwielbianych przez Polaków gatunków alkoholu: wina oraz piwa. Sprawdza się jako poradnik dla początkujących, ale pomaga też utrwalić wiedzę i poznać tajniki zaawansowanym winiarzom i piwowarom. Dzięki zawartym w nim informacjom skompletujemy odpowiedni sprzęt i przygotujemy napoje o odpowiedniej zawartości alkoholu oraz wybornym smaku,
- „Domowe warzenie piwa” – poradnik dla profesjonalnych piwowarów, ale także amatorów. Szczegółowo porusza kwestię warzenia tego trunku, pozwala nabrać wprawy, zdradza tajemnice uzyskiwania lepszego smaku. Stanowi świetne kompendium wiedzy pozwalające rozwinąć hobby.
Poradniki o przygotowywaniu i wędzeniu mięsa oraz ryb
Dużo się słyszy o złym traktowaniu zwierząt w ubojniach, co wpływa na rezygnację lub ograniczanie spożycia mięsa. Jednak nawet ci, którzy nie chcą rezygnować z ulubionych kiełbas i kotletów, w sklepach przyglądają się mięsu uważniej. Studiują skład i miejsce pochodzenia, przywiązują uwagę do koloru i – jeśli sposób pakowania pozwala to ocenić – zapachu.
Wobec ograniczonej wiedzy na temat tego, skąd pochodzi i jak przygotowywane jest mięso dostępne w sklepach, lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie doskonałej jakości wędliny czy pieczeni samodzielnie, w domu. Umożliwią nam to podręczniki wprowadzające w świat obróbki mięsa oraz wędzenia, np.:
- „Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin” – to pozycja obowiązkowa dla miłośników kanapek z szynką oraz wędzonego mięsa podawanego na obiad. Proces wędzenia sprawia, że mięso można przechowywać dłużej, a domowe wyroby mają bardziej wyrazisty i lepszy smak,
- „Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb” – dzięki temu poradnikowi uporamy się nie tylko z mięsem ssaków, ale również ryb. Nauczymy się wykonywać swojską kiełbasę, której skład nie będzie stawiał jakości wyrobu pod znakiem zapytania. Z lektury skorzystają zwłaszcza posiadacze domu z ogrodem – jest w niej osobny rozdział o budowie przydomowej wędzarni,
- „Domowe wędzenie żywności” to alternatywa dla powyższej książki. Uczy tak wędzić różnorodne produkty spożywcze, by poprawić ich trwałość oraz smak.
Porada eksperta Budowę domowej wędzarni pozwoli przeprowadzić także nasz poradnik. Nie tylko wybierzemy dzięki niemu odpowiednie miejsce w ogrodzie, ale również zgromadzimy potrzebne materiały. Konstrukcja okaże się trwała i efektywna – uwędzimy w niej najlepsze mięso. |
Domowy wyrób chleba i sera
Wśród poradników nie brakuje tych, w których zaprezentowane zostały sposoby wykonania podstawowych domowych produktów spożywczych, np. chleba, sera i przetworów. Są napisane przejrzyście i prosto, a także wzbogacone ilustracjami. Stanowią pomoc na każdym etapie przygody z wytwarzaniem żywności.
„Domowy wypiek chleba” to lektura idealna dla osób, które nie chcą korzystać z oferty piekarni oraz supermarketów, w których wytwarzane jest pieczywo z mrożonego półproduktu. Samodzielny wyrób pieczywa pozwala na uzyskanie pełnej wiedzy dotyczącej tego, skąd składniki pochodzą, w jakiej ilości występują oraz jak świeży jest upieczony chleb. Ponadto do wypieku można dodać ulubione dodatki, o co trudno w chlebie produkowanym masowo.
Odpowiednią pozycją dla miłośników nabiału jest „Domowy wyrób serów”. Dzięki jej lekturze nauczymy się przygotowywać ser z mleka, co pozwoli nam zadbać o zdrowie oraz ograniczyć wydatki na codzienne produkty spożywcze. Ponadto domowy ser okaże się znacznie smaczniejszy od kupowanego.