Do najpopularniejszych krzewów jagodowych należą agrest, porzeczka biała, czerwona i czarna oraz malina. Coraz częściej spotykamy też aronię, borówkę amerykańską, a także jeżynę, która do prawidłowego wzrostu potrzebuje podpór. Rosnące dziko rośliny, których gęste kępy zatrzymują nas w czasie wakacyjnych wędrówek, obfitują w owoce o zróżnicowanych rozmiarach – pośród dużych i soczystych malin czy jeżyn widzimy też niewielkie, zwłaszcza na zdrewniałych pędach. Powodem tego jest niekontrolowany rozrost krzewów – a jeśli do takiego stanu doprowadzimy naszą ogrodową uprawę, nie doczekamy się satysfakcjonującego zbioru, a część ogrodu przeznaczona dla tego typu roślin będzie prezentowała się nieestetycznie i sprawi, że nasz teren zielony będzie sprawiał wrażenie zapuszczonego i zaniedbanego. Możemy jednak temu łatwo zapobiec, a pomocą posłuży nam zwykły sekator.
Przycinanie krzewów jagodowych ma na celu po pierwsze wyhodowanie pędów, które będą szczególnie zasobne w jagody, po drugie – usunięcie nadłamanych, uschniętych i zaatakowanych przez choroby i po trzecie – umożliwienie dotarcia promieni słonecznych do tych spośród łodyg, które są szczelnie osłonięte przez zewnętrzne odnogi – w ten sposób wykonujemy cięcia prześwietlające. Sekatora używamy – w zależności od gatunku – od wiosny do wczesnej jesieni, tak aby przymrozki nie zastały roślin świeżo po przycinaniu.
Stosunkowo najmniej działań pielęgnacyjnych w początkowym okresie wzrostu wymagać będzie od nas uprawa krzewinki jagodowej, jaką jest borówka amerykańska. Tuż po zasadzeniu przez około cztery lata pozwalamy na jej swobodny wzrost, a kiedy teren przez nią zajęty pokryty zostanie równomiernie usytuowaną roślinnością, wczesną wiosną wykonujemy cięcie prześwietlające. Aby umożliwić borówce amerykańskiej wydanie obfitego plonu, jej pędy powinny mieć odpowiednio 1-2 i 4 lata z przewagą tych pierwszych, starsze natomiast usuwamy.
Nieco inaczej postępujemy z porzeczkami:
- porzeczka czarna – usuwamy z niej pędy cztero-, pięcioletnie i starsze, okresowo przeprowadzamy cięcie prześwietlające. Aby nadać roślinie formę krzewu, usuwamy również te spośród łodyg, które rosną, płożąc się po ziemi lub są ku niej skierowane. W pierwszym sezonie po zasadzeniu usuwamy części pędów nad 3 oczkiem i w całości najsłabsze,
- porzeczka czerwona i biała wymaga cięcia prześwietlającego tuż po każdym zbiorze owoców, w trakcie którego usuwane są również pędy starsze niż czteroletnie i te, które wyrosły z nasady uformowanego wcześniej krzewu. Aby nadać roślinie kulisty kształt, wybrane, najsilniejsze gałęzie w liczbie do pięciu skracamy do około pół metra długości, co pozwoli porzeczce się rozkrzewić. Zabieg ten powtarzamy w trzech kolejnych sezonach.
Podobnie jak z porzeczką białą i czerwoną, postępujemy z agrestem. Formowanie krzaczastego kształtu trwa przez pierwsze pięć lat, w kolejnym sezonie usuwamy najstarsze z pędów, nie wycinamy jednak wszystkich jednorocznych na wypadek gdyby musiały one zastąpić porażone przez choroby rozgałęzienia starsze o 2-3 lata, które należy spalić po usunięciu. Pierwszego cięcia należy dokonać (tak samo jak kolorowych porzeczek) tuż po zasadzeniu.
Malina owocuje na młodych pędach, jedno- lub dwuletnich. W pierwszym przypadku po zebraniu owoców na usunięcie łodyg czekamy do wiosny. W drugim, pędy, które owocowały, usuwa się tuż po zbiorze malin, ponieważ pozostawione są narażone na choroby. Wycięte tuż przy ziemi pędy wraz z liśćmi trwale niszczymy przez ich spalenie.