Produkty

Idealna jakość spalania w kominku – 10 kroków

Idealna jakość spalania w kominku – 10 kroków

Na prawidłowo działający kominek składa się sporo czynników, z których zdecydowana większość jest zależna od nas. Warto je poznać, by ogrzewanie uzyskiwane w ten sposób było łatwe, efektywne i przyjemne dla wszystkich domowników. Oto dziesięć kroków, które przybliżą nas do tego celu.

piec kominkowy1. Dobieramy odpowiedni kominek do ogrzewanego wnętrza – liczyć się będą: kubatura pomieszczenia, typ wentylacji, czy zadaniem kominka jest dogrzać czy całkowicie ogrzać pomieszczenie, jego sąsiedztwo i wodę do użytku mieszkańców, typ kominka – otwarty zapewni nam najpiękniejsze wrażenia wizualne i aromatyczne, jednak jego budowa może nastręczyć problemów, nie mamy kontroli nad procesem spalania; może on też wychładzać pomieszczenie, a nie je ocieplać.

2. Dbamy o czystość nie tylko paleniska, ale również przewodu kominowego. Jego zaczopowanie może być przyczyną prawdziwego nieszczęścia, pamiętajmy, że sadza jest materiałem palnym, a ogień pragniemy widzieć w kominku, a nie w kominie.

3. Nie wystarczy tylko, że obserwujemy odpowiedni ciąg i na tej podstawie wyciągamy wnioski o – naszym zdaniem – prawidłowym spalaniu. Nasze przeświadczenia powinien potwierdzić kominiarz w czasie odbywających się co pół roku, a w sezonie grzewczym nawet częściej, wizyt kontrolujących stan naszego komina i przewodu do niego prowadzącego.

4. Drewno do kominka – tylko sezonowane, w żadnym razie prosto ze ściętego drzewa. Takie będzie przyczyną słabej mocy grzewczej i powstawania sadzy, która w wielkich ilościach będzie wydobywać się przez nasz komin, dodatkowo go zanieczyszczając. Aby drewno nadawało się do użytku w naszym kominku, powinno być sezonowane najmniej 12 miesięcy.

5. Nie zasilamy paleniska zmarzniętymi, przyniesionymi prosto z dworu szczapami. Zbyt duża różnica temperatur pomiędzy żarem a zlodowaciałym drewnem nie tylko nie pomoże nam w uzyskaniu właściwej temperatury, ale przyczynić się może do pęknięcia kominkowego wkładu. W tym wypadku lepiej będzie postarać się o gustowny i funkcjonalny zbiornik na drewno – może do tego celu służyć półka we wnęce ściennej, o ile tylko drwa są pocięte i równej długości. Trafiając do paleniska, mają one temperaturę pokojową.

6. W czasie rozniecania ognia nie blokujmy dostępu powietrza do paleniska – działając w ten sposób, tworzymy nowe pokłady sadzy w przewodzie kominkowym i zanieczyszczamy jego wkład. Prawidłowe rozpalenie ognia powinno odbywać się przy udziale normalnego dostępu powietrza.czyszczenie kominka

7. Używajmy do palenia jedynie drewna do tego przeznaczonego. Wszelkie śmieci, które można by w przypływie lekkomyślności puścić z dymem, nie rozgrzeją wystarczająco naszego wnętrza, za to ich opary przy niekorzystnej cyrkulacji powietrza mogą zatruć domowników.

8. Zapomniane urządzenie – barometr, który niegdyś był na wyposażeniu niektórych modeli zegarów ściennych pospołu z termometrem – dziś niemal zniknęło z wyposażenia naszych mieszkań. A szkoda, bo jego odczyt służy nam informacją co do wartości ciśnienia: wysokiego i niskiego – szczególnie niekorzystnego dla procesu rozpalania w kominku. Wiedząc o panującym niskim ciśnieniu, możemy zawczasu zadbać o właściwą wentylację, tym razem wzmożoną.

9. Nie tylko rozpalanie paleniska, ale także umiejętne dokładanie do ognia warte jest dobrego opanowania. Przede wszystkim kolejne zasilenia powinny być regularne, tak aby utrzymać we wnętrzu kominka mniej więcej stałą temperaturę. Pozwoli to maksymalnie wyzyskać ciepło bijące od urządzenia do wnętrza pomieszczenia.

10 Wykorzystujmy parametry naszego kominka. Dzięki temu, że zwrócimy uwagę na moc minimalną i sprawność urządzenia podawaną w procentach, będziemy wiedzieć, jak duże powinny być kolejne zasilenia naszego wkładu w drewno. Warto też znać wartość opałową, która różni się (choć nieznacznie) dla każdego gatunku drewna używanego do ogrzewania.

Doradca Dział Instalacje

Dział Instalacje

Powiązane artykuły

Gaz, pellet czy ekogroszek? Top 3 rodzaje opału do ogrzewania domu

Gaz, pellet czy ekogroszek? Top 3 rodzaje opału do ogrzewania domu
Odpowiednie ogrzewanie domu powinno odpowiadać na potrzeby wszystkich domowników – być ekonomiczne, stabilne i ekologiczne. Liczy się tak...
Czytaj więcej

Co to jest pellet?

Co to jest pellet?
W obliczu obecnego zanieczyszczenia środowiska wiele osób szuka alternatywy dla węgla opałowego czy drewna. Jest nim pellet. Co to jest? Jakie ...
Czytaj więcej

Jak opalać dom w naturalny sposób?

Jak opalać dom w naturalny sposób?
Do wytwarzania ciepła w pomieszczeniach i przygotowywania ciepłej wody użytkowej mogą z powodzeniem służyć nam urządzenia zasilane drewnem. Ten natura...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Idealna jakość spalania w kominku – 10 kroków